"Алфа Рисърч": Българите са против унищожаването на горите и застрояването в планините

"Алфа Рисърч": Българите са против унищожаването на горите и застрояването в планините

© Надежда Чипева, КапиталУнищожаването на горите и застрояването в планините се припознават от българските граждани като ключови проблеми за опазването на природата в България. Това сочат данните от ново национално проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено през февруари 2016 г. Резултатите от изследването бяха представени от международната природозащитна организация WWF в понеделник.


76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. 65% от отговорилите са срещу застрояването на защитени територии и отново 65% биха подкрепили забрана за ново строителство там, включително на туристическа и спортна инфраструктура.


"Изсичането на гората и строителството в защитени територии са устойчиво сериозен и ключов проблем за гражданите през годините от 2009 г. насам, в които следим обществените им нагласи свързани с природата. Когато утихва общественият дебат по темата, утихва и тази обществена чувствителност", сравни данните през годините Станислав Стоянов от социологическата агенция. По думите му изсичането на гората остава и най-забележимият проблем за обикновения човек.
70% - опазването на природата и бизнесът не са в конфликт


В същото време преобладаващо гражданите не противопоставят развитието на бизнеса и опазването на природата. 70 на сто смятат, че няма конфликт между природа и икономика, и приемат по-скоро опазената природа като източник на добро развитие на бизнеса, показват данните от 2014 г.


От WWF припомнят, че на въпроса "Смятат ли българите, че опазването на природата пречи на икономическото развитие?", на който 31% са отговорили "напротив, помага", а 39% са отговорили, че по-скоро не пречи – общо 70% смятат, че природозащитата не е пречка за икономическия просперитет.


"Това подкрепя и нашето виждане, че противопоставянето на икономика и опазване на природата е неправилно и че опазената природа може да е източник за добро развитие в бъдеще", коментира в тази връзка Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF - България.


"Окуражаващо е да се види до каква степен обществото е чувствително на тема опазване на природата, хората я ценят като национално богатство", коментира новите данни Кавръкова.


Отразяването на медиите показва, че дебатът за строителството в защитени територии е видим повече като конфликт между две страни. "Нашите проучвания през годините обаче показват, че общественото мнение не е така полюсно разделено", коментира Стоянов. "Хората по-скоро възприемат икономиката и екологията като нещо, което може да върви ръка за ръка."


Ръст в очакванията към държавните институции


Проучването показва, че зелените организации се ползват с най-голямо доверие (52%) сред организациите и институциите, които би трябвало да се грижат за природата. На второ място очакванията на българите са насочени към общини и кметове (46%), а на трето, но равностойно място (45%) са националните институции.


"Бизнесът и политическите партии са длъжници на природата", коментират от WWF резултатите, според които българите имат много ниски очаквания, че тези две групи полагат усилия за природозащита.


"Има ръст в очакванията на гражданите към държавните институции при разрешаване на проблеми, свързани със защитата на околната среда, и това вероятно се дължи на възобновения дебат за изграждане на втори кабинков лифт над Банско и тази година. В този спор вече започна да се говори за нуждата от спазването на закона и оттам гражданите развиха чувствителност, че и държавните институции трябва да вземат отношение", коментира Стоянов.


В същото време се отчита спад в доверието и към ролята на научните институции (20%), отбеляза Стоянов от "Алфа Рисърч", но не се ангажира с обяснение на тази тенденция.


За Рила, Пирин и Витоша: общественият интерес е важен аргумент


"Защитените територии трябва да се опазват не само заради дивата природа и биоразнообразие, но и защото ни предоставят екосистемни услуги като чиста вода, съхранена от ерозия и крайностите на климатичните промени почва, чист въздух", припомни Веселина Кавръкова от WWF и даде за пример, че гражданите на столицата пият вода от две защитени територии – Национален парк "Рила" и Природен парк "Витоша".


Мнозинството от хората са за опазването им, коментира тя данните на "Алфа Рисърч", като отбеляза, че това се потвърждава в ключов момент, когато се работи по новите планове за управление на националните паркове "Рила" и "Пирин", както и на Природен парк "Витоша".


"Проблемите с черновите им (всички те се изготвят от фирма "Пролес инженеринг" - бел. ред.) бяха оповестени, те залагаха да се намали тяхната защита", припомни Кавръкова. Проектите за планове са върнати за ревизия на авторите им, но не е ясно какви са редактираните текстове.


"Много е важно какво ще бъде качеството им след редакцията и как ще ги приеме министерството на екологията", подчерта директорът на WWF - България. По думите й високият процент на хора, които са за опазването на тези паркове, трябва да е аргумент за МОСВ да защити обществените интереси. Кавръкова цитира закона, според който природозащитата има предимство над всички останали дейности в тези защитени територии.


По повод настояването на община Банско и на инвеститора "Юлен" да се строи втори кабинков лифт в ски зона Банско Катерина Раковска от WWF припомни данни от 2015 г. от допитване на местното население в региона, според което над 70% от живеещите в населените места в близост до ски зона Банско "не биха подкрепили строителство, което е срещу природата".


Раковска подчерта, че в момента конкретен проблем има с опазването на Рила, Пирин и Витоша, върху които и се фокусира общественото внимание, защото са емблематични за българската природозащита – "Витоша" е най-старият природен парк на Балканите, а Пирин е световен обект под защитата на ЮНЕСКО. По думите й, проблем се появява, когато се обезценява природна стойност и ценност на тази защитени територии заради човешка дейност. Тя даде за пример "Пирин" – национален парк, с който имаме право да се гордеем, че е обект на ЮНЕСКО, но след нерегламентирано развитие на строителството в ски зоната ЮНЕСКО изключи части от обекта заради влошаването на природата там.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 225 Весело

  Владо Каролев не харесва тази статия

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Те българите може и да са против унищожаването на горите,но кой ли ги пита.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5768 Неутрално

  Пак за Банско е направено това изследване...

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 776 Неутрално

  В момента, в който станем ЗА унищожаването на горите и ЗА застрояването в планините, предлагам да разформироваме тази т.нар. държава България и да спрем да си губим взаимно времето

  I shave with Occam's razor
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  може да сме против, ама цеко има банка и явно снася златни яйца на който трябва.

 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Що не попитаха колко българи искат заплата от 10 000USD?
  По манипулативно проучване не бях виждал скоро....щ
  И аз съм за защита на горите, но това не означава да се върнем в пещерите. Аман от еколози!

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. 65% от отговорилите са срещу застрояването на защитени територии и отново 65% биха подкрепили забрана за ново строителство там, включително на туристическа и спортна инфраструктура."
  --------
  Крайно време и разни дебилни управляващи и министри (като например МОСВ) да го разберат това и предприемат конкретни радикални мерки за прекратяване на мутренските безумия!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Аз не разбрах, Юнеско е изключил заради застрояването или за да е възможно застрояването.

  Май нещо ни пързалят!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1547 Весело

  Общественото мнение враг на Герб

 10. 10 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Характерна черта ни е, че имаме имаме мнение за всичко - от политика през екология до футбол.

 11. 11 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 482 Неутрално

  ТЪПО И ПОДВЕЖДАЩО ДОПИТВАНЕ.
  В България гори има хора не останаха. Какво застроянате има в горите. Имаме три курорта на кръст , и хората чакат по три часа за едно спускане на Банско....Това не са еколози , а рекетьори........

 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  3/4 от територията на Финландия са гори. Но финландците купуваха и внасяха дървен материал от своите източни съседи. Сега не зная как е, но съм свидетел на това как преди 30-40 години се товареха вагони с дървесина за износ към тази скандинавска страна. За да задоволят нуждите от дървесина не изсичаха поголовно своите запаси, а комбинираха дърводобив и внос.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Конкуренцията, между Българските зимни курорти...си е направо мутренска и е против държавата и народа...Проблема е ,че Банско стана Европейски курорт и Боровец, Пампорово и Витоша ..просто не са конкурентно способни...И платени еколози реват и платени медии пишат..че ако има втори лифт на Банско, няма да има природа в България..щото щели да се изсекат 300 декара гори..е съседния баир е гол..идват еколозите и садят 1000 декара гори и това е..ем ще поработят малко, ем ще има полза от тяхната работа!!

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#12] от "tokkay":

  Ама тука на никого не му пука за горите! Горите в Странджа, Родопи, Стара планина и Рила по-малко гори ли са от тези в Пирин и Витоша? Въпросът е да се изнудва Цеко Минев, щото имал пари. А в Родопите кого да изнудваш!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поръчково изследване с некорекно представени резултати. още повече поляризира мненията, вместо обратното.

 16. 16 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Горите в бугаристан отдавна са унищожени... като тръгнеш да пътуваш с кола на запад или като летиш със самолет това лесно се установява... в никоя друга страна в Европа няма толкова оголени баири. Друго интересно явление : там където бугаристанци са решили, случайно, от немай къде по погрешка да залесяват наново - задължително садят тъпите си борчета, дето за нищо не стават, на мястото на дъбовите гори... трагедия още от времето на бай тошо малоумника дето продължават да му славят делата на това нефелно недоразумение

  veni vidi fugi
 17. 17 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Значи пак ми прави впечатление, че все едно имаме само три планини. На мен ми е странно. Защо се пропускат Родопи, Странджа....

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  Защо Цеко иска да строи в защитени територии.Да строи в Ст.Планина.

 19. 19 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  На Цеко Минев парите не са му негови, а от ДВЕТЕ държавни помощи, изразяващи се в стотици милиони левове, които държавата му наля по време на Тройната коалиция с финансов министър Орешарски и краха на КТБ и второто Боково правителство с финансов министър Горанов.

  Парите на Цеко са на българските данъкоплатци. Пирин е на българските граждани. Юлен пък е на кипърски социално слаб.

  Цекови са само българските политически проститутки

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Че кой ще ги пита българите?

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Явно хората имат доверие повече на зелените ,отколкото на държ.институции.Лемурите от Мин. на екологията ,туризма и земеделието да връщат заплатите и да си ходят на село.

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 427 Разстроено

  До коментар [#16] от "zabejko":

  Наскоро гледах футболен мач от родния ми град. Точно срещу камерата се виждаше невисокият връх, който познавам откакто се помня. Като малко дете ходех с дядо си почти всяка седмица там и го обикаляхме. Целият обрасъл с борове, приятно място съвсем наблизо до къщата ни. Сега е просто гол и изсечен. Ако щете вярвайте, но се разплаках. Това е в Западните Родопи, в ЗАСПА столицата на Балканите, сега Пеевскиград.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  И спорта. Да не забравяме и този титан на "мисълта", който наля 10 млн. за цекоминевите ски, вместо да ги даде за училищен спорт.

 24. 24 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така зададен въпросът е доста двусмислен.

 25. 25 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 612 Неутрално

  България не се изчерпва с Банско и Витоша, има още много други курорти, забравени от всякакви зелени и политици

 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_1306":Еколозите, горските стопанства и много още групи залесяват. Но дърветата, които пазят водата въздуха и почвата са на над 100 години. В Банско ще се изсичат черни мури на над 300 години.
  Проблемите не се решават с едно просто оплюване нас всичко свестно в държавата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#23] от "agata_kristi":

  На спорта трябва въобще да го закрият.

 28. 28 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ясно е, че българите са против унищожаването на горите, ама я нека от Алфа-та да кажат дали не са и против РК в "онова" проучване, дето наскоро направиха за Великия опозционер.

 29. 29 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gopeто":

  Значи според теб всяко дърво под сто години, не пази водата въздуха и почвата в България...имаш ли идея, колко са законните квоти за дърводобив в България, а и колко са кражбите на дървесина на година...а и като си толкова сведущ, ще те помоля за справка, колко дървета са засадили "еколозите", да речем за предната 2015 г., дано приемат закона за НЕОБЯСНИМОТО БОГАТСТВО...че да ги избесим на малкото останали дървета!!!

 30. 30 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Против сме унищожаването на горите и подобни посегателства върху българската природа, а сами я унищожаваме.Голям парадокс.

  marinov1018
 31. 31 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Българите са много еко, ако не им влияе пряко на битието. Я профилактично една анкета колко ще спрат да ползват личен автомобил или ще носят платнени пазарски чанти, защото им пука за природата.

  Да минават изборите и да се маха Адриан, че дискусиите станаха на принципа: "Не е важно под какво, важното е да пействам"
 32. 32 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Абе това проучване да не е сред зелените,а да ни го давате че е сред масовото население?Нещо яко ни баламосват с това проучване.Или въпросите са били добре подбрани,сред добре проучени хора?!

  sdg
 33. 33 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#31] от "Silence":

  Ето ме. Нямам автомобил и има две чанти от плат в джобовете на якето.

  No Pain No Gain
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Едно време имаше лозунг: "Пазете горите. Те са ваши."
  Сега няма такъв.

 35. 35 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "Judjuk":
  " Едно време имаше лозунг: "Пазете горите. Те са ваши." "
  ............
  Имаше всякакви тъпи лозинги, които не се изпълняваха. Горите не бяха наши. Те бяха на Тодор Живков, Людмила Живкова и прекрасния Иван Славков, както и на една купчина лъжци и тарикати от ЦК на БКП и Политбюро. Това беше.

  The best way out is always through Robert Frost
 36. 36 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всички проблеми в България идват от алчноста на българина, стигаща до умопомрачение. Корупцията е част от нея. Това личи и от капацитета на местното население, готово за грошове да се самоунищожи. Този така изразен протест на екоорганизации другаде в Европа не е толкова видим, защото там не е необходимо при положение, че всичко е на светло, обмислено от специалисти и потвърдено от независими органи. Просто хората не допускат, че може да се върши нещо като в България например. При нас тази дейност попадна в хора, т.н. мутри, без образование и безумна алчност, присъща на интелекта на този индивид. Даже кметовете напротив на всякаква логика се включиха в тези вакханалии със смехотворното оправдание, че е в интерес на населението.

  Бивайки свидетел на строителството на първият лифт в Банско 80-те г. почвам да си мисля, че ние не сме дораснали до демократично самоуправление, т.е. не можем без диктатура.
  Та голямата част от лифта беше изградена с хеликоптери, защото беше невъзможно да се вземе разрешение за сеч на гора за пътища за наземна техника. Това говори достатъчно.
  А сега...

 37. 37 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Лицемери сме си- в анкетите пазим горите, а после нито събираме отпадъци разделно, нито си хвърляме боклука в кофата. Ма те нали правилата са да ги спазват другите...

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_1306":
  "И платени еколози реват и платени медии пишат..че ако има втори лифт на Банско, няма да има природа в България..щото щели да се изсекат 300 декара гори..е съседния баир е гол..идват еколозите и садят 1000 декара гори и това е..ем ще поработят малко, ем ще има полза от тяхната работа!!'
  ..........................................................................................
  Разглеждаш спора целенасочено едностранчиво!
  Причината сигурно е, че и ти като Цекоминевци виждаш само пари.
  Например съвсем забравяш фактът, че самото покачване на посещаемостта ще доведе до унищожаване место-обиталищата на редица ценни животни, насекоми и растения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#37] от "Княз Мишкин":
  "Лицемери сме си- в анкетите пазим горите, а после нито събираме отпадъци разделно, нито си хвърляме боклука в кофата."
  ....................................................
  Съдиш за другите по себе си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  До коментар [#35] от "Realistka":
  " Горите не бяха наши. Те бяха на Тодор Живков...."
  Не сте права госпожо, никак ни сте права. Имахме договор с Коми и внасяхме дървесина оттам, за да си пазим горите. Имаше страхотна гора тогава. Унищожаването започна след реституцията. Много хора забогатяха от крадене на дървесина и продължават. Оттогава започнаха и пожарите и промяна на климата. Казва ви го човек, борил се за демокрация. А истината много боли.

 41. 41 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  Виж тук си прав. Хиляди декари гори се изсичат от мафиотски фирми и цигански погроми, ама на никой не му пука. Бившия ботевградски кмет чрез роднини и поставени лица изсече околния Балкан, но никой "еколог" не се обади. Мълчат като бити з@дници. А ако става въпрос за изсичането на 20-30 дървета за разширение на някой лифт, ще опищят (не гората, защото там може и да не са ходили) а Орлов мост, защото е по-лесно. Около Нова година се разходих из Средна Гора и видях тъжна картинка. Край коларските пътища в планината всички млади борчета бяха отсечени, а тези които са по-големи им бяха отрязани върховете за бъдат продадени като новогодишни елхи. Само че "еколозите" няма да скочат срещу варварството на циганите, щото няма как да ги рекетират.

 42. 42 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Тук сме царе на измисляне на поводи за сеч на гора. В софийските паркове се сече масово под претекст, че дърветата са опасни....на тяхно място не се залесява изобщо..,. Същото важи и за уличните дървета.
  Сега ще се "правят просеки " в Родопите, за да не можели да се крият бежанците, като идват от Гърция

 43. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  това е лъжа, защото същите тия българи избират управници , които толерират това, тоест принципно българите са против , но реално не им дреме на ........

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 44. 44 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#37:"Княз Мишкин"] нито си хвърляме боклука в кофата[/quote]
  а това важи само за софиянци, около мен боклук извън кофите не виждам

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  До коментар [#36] от "костича":
  "Това личи и от капацитета на местното население, готово за грошове да се самоунищожи."
  Били ли сте в източните Родопи? Там хората копаят гробовете между дърветата. Няма нито едно отсечено. Въпрос на традиции и култура е. Въпреки всичко българинът си обича гората и е готов да я пази. Мутрите са продукт на криминалния преход. Част от "демократичните ценности".

 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#11] от "1_bulgarin":

  Не са "еколозите" виновни, просто няма ВЛАСТ, засега!
  Когато ВЛАСТТА влезе в прерогативите си, всичко ще си застане на местата и безразборната сеч, и лифтовете, и "блокирането" на Орлов мост от Сульо и Пульо за щяло и нещяло...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "Judjuk":

  Реституцията еудобно оправдание за отхранването на мафията от комунистите-капиталисти! Няма защо да ти ги изреждам поименно!

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "Judjuk":

  Този преход беше организиран и проведен от комунистите. В техен интерес и тяхна изгода. Това вече и децата го знаят.

  The best way out is always through Robert Frost
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Весело

  До коментар [#6] от "mrx10354190":
  "По манипулативно проучване не бях виждал скоро....щ
  И аз съм за защита на горите, но това не означава да се върнем в пещерите. Аман от еколози!.."
  ........................................................
  По манипулативно изказване от твоето не бях виждал скоро....
  И аз съм за развитието на спорта, ама това че искаме да запазим горите съвсем не значи че ще "се върнем в пещерите".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  До коментар [#48] от "Realistka":
  "Този преход беше организиран и проведен от комунистите.
  Това вече и децата го знаят."
  Те децата нищо не знаят, ама не им и трябва. Ама май и вие нищо не знаете. Комунизмът беше малкия проблем, простотията беше големия. Преди електоратът гласуваше за комунистите, сега за мутрите. То е едно и също. Тази тема е сложна, не се измъчвайте. Турете му пепел.

 51. 51 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "Храбър":

  Значи, да избегна излишни коментари, нямам нищо общо с Минев ,Миневица и тн..Просто съм хуманист, и желая хората в България, да живеят възможно по добре...и ако се направи референдум в Банско и местното население ,реши да живее и просперира в "неекологична среда"...като пожертва ,малко насекоми и тревички, като ги компенсира естествено..то съм за!!!

 52. 52 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#46] от "boby1945":

  [quote#46:"boby1945"]Не са "еколозите" виновни, просто няма ВЛАСТ, засега! [/quote]
  Ти за диктатура ли си?
  Северна Корея ли ти е идеала за държава или ердоганова Турция? Да бе, как не се сетих - ти си фен на путинска Русия.

 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#52] от "marker":

  Тъповато, много тъповато! Както обикновено!!!
  А за да има ред, трябва да има и ВЛАСТ с големи букви...... и тогава няма да се сополивят някои за 20-30 дървета покрай лифта, а да пропускат хиляди декари изсечена гора...... докато някои си играят на marker за очевадни неща!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е, много гори изчезнаха не заради ски курортите, а главно за дървен материал.
  До колкото у нас има някакво производство, то контролът дали е достатъчно безвредно за околната среда едва ли е на ниво. Защото не само горите трябва да пазим, а и водите, въздуха, почвите.

 55. 55 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#17:"carebean"]Значи пак ми прави впечатление, че все едно имаме само три планини. На мен ми е странно. Защо се пропускат Родопи, Странджа.... [/quote]
  Едно възможно обяснение е, че Пампорово/Родопи е инвестиция на г-жа Цветелина Бориславова, която е доста "зелена", а останалата част е на Пеевски
  Друго такова е, че две групи рекетьори – Цековци и Зелени се борят и никой не отстъпва от позицията си, а целокупния електорат е замерян от лобистки изследвания на общественото мнение
  Третото възможно обяснение е в степента на подготвеност и интелектуални възможности на матр'яла ... или същия цитиран по-горе целокупен електорат.
  Не съм голям експерт по темата ... но си мисля, че отговора е комбинация-тип 3:5:8 от горните възможност, не точно в този порядък

  Led Zeppelin Forever !!!
 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Гневно

  Алчността и личните интереси на шепа олигарси унищожават нашата природа!

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Разстроено

  До коментар [#2] от "Роси":

  ++++++++++++++++++
  За съжаление се получава точно така !

 58. 58 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Проблемът с изсичането на горите е много сериозен.За съжаление политиците се сещат за него когато станат наводнения или се повдигне въпроса за Пирин и втори лифт.
  Доста хора на високо ниво не спазват Закона за билогичното разнообразие, отнасящ се до съхранение на генетичните ресурси и генетичното биологично разнообразие на растителите и животински видове.
  Прелстен Пирин планина, през зимата:
  http://www.dnevnik.bg/photos/2015/02/24/2478866_fotogaleriia_zelenite_kanyoni_na_pirin/

 59. 59 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Нещо не ми се връзва с общата картина.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 60. 60 Профил на Gescha Verkloenken
  Gescha Verkloenken
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_1306":

  Съдим ние, платените еколози, екоталибани и протестъри
  После минава един трактор през Меча поляна и никой не знае кой е виновен.

 61. 61 Профил на Gescha Verkloenken
  Gescha Verkloenken
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "tribiri":

  ЮНЕСКО изключва част от Пирин през 2010, защото природата там е унищожена от ЮЛЕН. През 2015 българска делегация моли ЮНЕСКО да изключи още територии, за да бъдат урбанизирани.

 62. 62 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Алоооо, зелените грантаджии, и аз съм навит за 7 бона на лалугер да ги броя в Сливенския Балкан!!! Егати, намазаните пехливани!!!

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Гневно

  [quote#61:"Gescha Verkloenken"]ЮНЕСКО изключва част от Пирин през 2010, защото природата там е унищожена от ЮЛЕН. През 2015 българска делегация моли ЮНЕСКО да изключи още територии, за да бъдат урбанизирани. [/quote]
  Вместо престъпната организация ЮЛЕН да бъде съдена за унищожаване на природата, нашите подкупни управляващи се чудят как да я подпомогнат в доунищожаването на Пирин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Проучването е важно, но от него произхождат 2 факта: 1. Управляващите трябва да вземат предвид безумията като изсичане на безпризорни дървета и 2. Еколозите не ми се виждат по-добри от другите, щом подхождат неетично. Добрият подход винаги включва истината, а не хлъзгането...

 65. 65 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Винету Рисърч ви казва че 100% от "природозащитните" НПОта не правят нищо за да спрат изсичането на горите.
  spasigorata.net още не работи, толкова ли нямате $10, дайте сметка и ще ви ги преведа аз

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 66. 66 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#14] от "tribiri":

  В Пампорово построиха 2 нови лифта едиият от които 6 седалков и еколозите знаеш ли какво направиха? .. НИЩО

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 67. 67 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това си е чиста манипулация, никой нормален човек не би отговорил обратното.

  Мразя да мразя!
 68. 68 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Алфа Рисърч": Българите са против унищожаването на горите и застрояването в планините
  +++

  и по тази причина БТ-те ще продължат да унищожават горите и застрояват планините.

 69. 69 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 267 Неутрално
 70. 70 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_1306":

  Лъжеш.
  Банско, Витоша, Рилските езера и Боровец са на свързани лица с Цеко Минев или заложени на ПИБ. Пампорово - на бившата приятелка на бившата приятелка на Борисов.
  Дори да изключим екологията и горите, 'туристическата' услуга в Банско отговаря на понятието 'мутренска'. Опашките са точно по причина на същите тези 'благодетели' на ските. Примери много.
  Още ли съществува 'вип' коридора за предреждане на опашката?!
  Това само болен първенюшки милиционерски мозък може да го измисли.

 71. 71 Профил на Княз Мишкин
  Княз Мишкин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#39] от "Храбър":
  Аз за разлика от теб съм бил възпитаван на чистота и не защитавам природата по форумите, а садя дървета, организирам се с хора да чистим паркове и градинки. И за разлика от теб, който вижда боклуци само в огледалото си, аз виждам как такива като теб хвърлят мивки и тоалетни чинии в градинките, а после реват в интернет какви са природозащитници. Жалък!

 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  пазете природата, вашата майка!

 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Резултатите от изследването бяха представени от международната природозащитна организация WWF в понеделник."

  Това казва всичко. Хайде сега едно изследване на Цеко Минев да видим дали няма да изнесе обратните резултати. Което значи, че е време тези въпроси да се решават на референдум.

  А 'зелените' се ползвали с повече от 50% доверие! Защо тогава на последните избори този адвокатски кръг получи 0 цяло и нещо процента? Хайде стига с тези манипулации.

 74. 74 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 463 Неутрално
 75. 75 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Нали се сещате, че който поръчва проучването, той диктува резултатите. Това проучване е толкова достоверно колкото и Македонската история. Не се хващайте на такива плоски номера.

 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#29] от "pet_1306":
  Неграмотността си личи.
  Старите дървета трябва да се пазят, защото те прочистват много повече въздух, задържат и пазят много повече вода от младите. Идиотизъм е да се секат вековни дървета с оправданието, че се садят нови. На новите им трябват десетки години, докато започнат да изпълняват пълноценно полезните за нас функции.
  За квотите, ако се беше ограмотил можеше да прочетеш. Няма смисъл да ти обяснявам каквото и да било конкретно щом като вярваш безрезервно на боклуци като Блъсков.
  Що се отнася до дърветата засадени от еколози стотици хиляди си. Но по-важното е, че природолюбителите са засадили милиони дръвчета.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не мога да разбера държавата какво прави при положение ,че на всички ни е ясно защо за стока са ''Зелените "и всички коийто са против модернизацията ,просто отчаяно се опитват да съсипят туризма у нас .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK