В Деня на Земята панда ще играе с децата в Музейко

В Деня на Земята панда ще играе с децата в Музейко

© WWF-БългарияВсеки боклук да си знае коша" - това е една от забавните игри, с които природозащитната организация WWF и детският научен център Музейко ще отпразнуват заедно Деня на Земята (22 април) тази година, а главни действащи лица в техните игри ще са децата.


Пандата е световен символ на WWF и в Деня на Земята ще отправи поредица предизвикателства към деца в музея, за да научат малките важни правила за опазване на околната среда, като изпълнят в игра задачи, които ще им създадат полезни навици за цял живот.


"Като опазваме природата, го правим и за нашите деца", посочи Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. "Трябва постоянно да си задаваме въпроса каква планета им оставяме. Да инвестираме в екологично образование означава да мислим в перспектива – не само за поколението след нас, но и за това, което ще го наследи. Със сътрудничеството си с Музейко бихме искали да отправим ясно послание – изобретенията, достиженията на науката, от една страна, и опазването на природата, от друга, могат и трябва да вървят ръка за ръка за един по-добър свят", подчерта Кавръкова.
"Важните неща започват от вдъхновението на децата, a ние вярваме, че те се вдъхновяват, когато имат възможност да бъдат откриватели. Партньорството ни с WWF е възможност да запознаем децата с организация, в която за важна кауза работят истински професионалисти, които бихме искали да дадем за пример", обясни и Весела Герчева, директор "Изложби и програми" в Музейко.


Какво ще прави пандата в Музейко този петък


Предизвикателството на пандата в Музейко се състои от 6 поредни задачи. В тях могат да се включат ученици на възраст от 7 до 18 години от цялата страна. "Искаме да ги насърчим активно да опазват околната среда, като сами намират информация по зададените теми. За да се справят по-бързо и по-добре, ще трябва да включват семейството и приятелите си и да сформират собствен екип", обясняват от музея.


За всяка успешно изпълнена задача пандата дава точки и обещава по един подарък.


Общият брой точки от всички задачи е 100. Всички участници, които на 31 август 2016 г. са събрали поне 45 точки, ще споделят Голямата награда на WWF – еднодневна екскурзия до Природен парк "Витоша" с разходка, игри и пикник с пандата. Всички участници могат да доведат със себе си и приятел.


Първата задача е с името "Всеки боклук да си знае коша". Участниците в нея трябва да направят 3 кофи за разделно събиране на отпадъците – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло – и да залепят на всяка от тях поне 5 картинки, за да се вижда по-добре какво може да се хвърля в тях. Докато тече срокът за изпълнение, те ще получават от WWF и Музейко информация и любопитни факти и ще разберат защо е важно отпадъците да се рециклират и колко ресурси могат да се спестят по този начин.


Желаещите да участват могат да се регистрират тук и да потърсят допълнителна информация във фейсбук страницата на WWF и Музейко.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK