Пет акции "почистване на защитени територии" и как да се включим

Камчия

© Анелия Николова

КамчияНяколко организирани почиствания на защитени територии предстоят през следващите дни и седмици. Повечето от акциите са традиционни и се правят преди началото на летния сезон, обичайните организатори за природозащитните организации и граждански сдружения, които се борят за тяхното опазване и срещу застрояването им. Всеки желаеш може да се включи като доброволец в тях.


Камчийски пясъци


Почистване на най-дългия плаж по Черноморието - Камчийски пясъци ще има за втори пореден път и отново се организира от клуб "Зелена стъпка". Акцията ще бъде тази събота (28 май) от 10 до 13 ч. Сборният пункт е от северната страна на устието на река Камчия. Организаторите осигуряват ръкавици, чували и транспорт за извозване на боклука. Още подробности и информация има на страницата на събитието.
На следващия ден отново на този плаж ще се проведе и пясъчен полумаратон.


Плажът между река Камчия и Шкорпиловци е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Защитената местност в района беше закрита преди близо 10 години, за да се улесни застрояването на плажа.


Иракли

© Надежда Чипева, Капитал

Иракли


Иракли


Следващия петък и уикенд - от 3 до 5 юни - ще бъде 14-тото почистване на плажа Иракли. То се организира от граждански група "Да спасим Иракли". Община Обзор се включва като осигурява за четвърти пореден път камион за извозване на отпадъците. Необходимо е потвърждение за участие в почистването тук.


Природозащитниците припомнят, че на Иракли вече започна строителство на вилен комплекс въпреки продължаващите съдебни спорове.


Корал

© Надежда Чипева, Капитал

Корал


Корал


Редовното почистване на плажа Корал, организирано от гражданската група "Да запазим Корал" също е планувано за идния уикенд – на 4 и 5 юни. Сборният пункт е в средата на плажа при сърф училището, а началният час е 10 часа. Ще се почиства и цялата зона зад плажа, блатото и другите природни красоти на вече закритата защитена местност с редки блатни кокичета. Повече подробности има на събитието във фейсбук.


Пет акции "почистване на защитени територии" и как да се включим

© Надежда Чипева, Капитал


Камешнишките водопади


Също на 4 юни, събота, е доброволческата акция за почистване на района на Камешнишките водопади в природен парк "Беласица". Те бяха запазени от застрояване с минивец след активни действия на граждани.


Сборният пункт е в центъра на села Камена, от 12 ч. Организаторите от "Прозрачни планини" призовават желаещите да се включите в акцията да се регистрират на имейл [email protected], за да се знае колко хора ще пристигнат. Повече информация има тук.


Пет акции "почистване на защитени територии" и как да се включим

© Надежда Чипева


Пирин


Традиционното почистване на Национален парк Пирин, организирано от "За Земята", е планирано за края на летния сезон – в периода 29 август - 6 септември. Ще се работи по маршрутите з. Спано поле - х. Каменица - х. Пирин и х. Безбог - х. Тевно езеро - х. Пирин. Осигурени са места за свободно къмпингуване, вегетарианска храна, работни ръкавици и чували за боклук. Има и такса за участие от 10 лева, като сумата е дарение за финансиране на това и следващото чистене през 2017. Повече информация как да се включите и подкрепите почистването има на страницата на събитието.


Акциите в Природен парк Беласица и Национален парк Пирин са все още в процес на съгласуване с дирекциите на двете защитени територии.


Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че по Великден и Гергьовден доброволци почистиха плажа Карадере, както правят и всяка друга година. През април фондация "Сърфрайдър София" организира и почистване на плажа на Шкорпиловци, както и на Липите в природен парк Странджа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK