Проучване установи, че мръсният въздух вреди на психиката на децата

Проучване установи, че мръсният въздух вреди на психиката на децата

© Асен ТоневНово изследване установи връзка между мръсния въздух и нарастващия брой психични заболявания при деца. Причинно-следствената връзка е налице дори и при ниски нива на замърсяване, са констатирали учените в ключово изследване, публикувано в списание BMJ Open и цитирано от британския вестник "Гардиън".


Учените установяват, че относително малко покачване в нивата на замърсяването на въздуха са свързани със значително увеличение в психичните проблеми. Това е първото проучване, което прави подобна връзка, но е подплатено с все повече доказателства, че замърсяването на въздуха може да повлияе на психическото и когнитивното здраве и че децата са особено уязвими към лошото качество на въздуха.


Учените са наблюдавали какъв е ефектът от излагане на замърсяването на повече от 500 000 лица под 18 години в Швеция.
"Резултатите могат да означават, че по-ниската концентрация на замърсяването на въздуха – най-вече от трафика, може да намали психичните заболявания при деца и юноши", коментира ръководителят на изследването Анна Удин от универистета Умеа, Швеция.


Професор Франк Кели от Кралския колеж в Лондон заявява, че изследването е важно. По думите му, проучването се базира на съществуващи доказателства, че децата са особено уязвими на лошото качество на въздуха. Вероятно едната причина е техния начин на живот, тъй като децата са по-активни, както и това, че развиващите се организми на подрастващите могат да бъдат по-уязвими.


Замърсяването на въздуха във Великобритания надвишава допустимите ограничения в много градове. Прогнозите са това да причини 40 000 случая на преждевременна смърт годишно, като това включва заболявания на белия дроб, сърдечни удари и инсулти.


Европейския съюз и Световната здравна организация налагат ограничения за азотен диоксид (NO2) 40mcg / m3 (микрограма на кубичен метър), но нивата му надвишават тези допустими норми в градове като Лондон. Изследователите са открили, че увеличение от 10mcg/m3 на NO2 съответства на ръст от 9% при психичните заболявания при децата. За същото увеличение на опасните за здравето фини прахови частици (PM 2.5 и ФПЧ10), ръстът на тези заболявания при подрастващи е 4%.


Няколко по-ранни проучвания са установили връзка между замърсяването на въздуха и разстройства от аутистичния спектър, както и с възможностите на децата да учат и да се развиват.


През май вестник "Гардиън" разкри непубликуван доклад за замърсяването на въздуха, който показва, че 433 училища в Лондон се намират в райони, в които има надвишаване на позволените лимити на ЕС за замърсяването на NO2. Отново през май, доклад на СЗО констатира, че замърсяването на въздуха се увеличава с "тревожни темпове" в редица градове по света

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Хубаво, че има "учяни" да ни кажат очевидните неща.. че хората все по-малко вярват на собствения си разсъдък и все повече на това, което им кажат...

 2. 2 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Невероятно разкритие!

  Impossible Is Nothing
 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Сигурен съм че след някои други десетина години ще установят че и мръсната вода не влияе благоприятно

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Голям праз, тука лудите, идиотите и кухите лейки имат по-голям шанс за успех.

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Откриха топлата вода и велосипеда наедно. А само на психиката ли вреди това да дишаш непрестанно изгорели газове и тежки метали?! Дали пък следващото епохално изследване няма да установи някаква връзка и с белите дробове? Може би редица респираторни заболявания се влияят от качеството на въздуха. Само предполагам... щото не съм учен. Но за нашенеца бракмата е най-важния човек у света. Мани ги децата. Ти гледай спойлера, кубатурата, гумите... Разкош!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Не само на психиката и не само на децата.

 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Какво откритие само! Това се знае от десетилетия. Мръсният въздух също така води до редица заболявания на дихателната система, както и до натрупване на тежки метали в организма - предимно олово, които от своя страна водят до редица други заболявания, включително и психически.

 8. 8 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "moriarti":

  Бракмата, ако е на газ, замърсява десетки пъти по-малко от една нова джипка. Само пример, герберче. Освен това, тежки метали не вдишваме, ами финни частици - има разлика Въобще, неква каша те е..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Ново изследване установи връзка между мръсния въздух и нарастващия брой психични заболявания при деца
  ------------------------------------------------------
  Мъ как, то в Лондон, Бирмингам, Лайпциг и другите индустриални центрове през 19 век всичките деца са си говорили сами........
  Платен пседво-нАучен буламач...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#8] от "forum_terrorist":

  Колко сте "умен". Так сте се родил или вследствие на родителски контрол и медицински издевателства сте се "оформил"? Чувал съм, че оловото, медта, цинка, мангана, кадмия, никела, кобалта... се водят към тежките метали. А в изгорелите газове при автомобилите се отделят именно тези тежки метали под формата на аерозоли. Справка – http://alternativi.unwe.bg/alternativi/br34/11.pdf

  Умен сте... много. Само дето не ви личи.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "moriarti":

  Аерозол е форма на тежък метал?! Гениално, гербер! Съмнява ме и Ташко да го е казал в линка ти, но няма да си правя труда да го чета..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#11] от "forum_terrorist":

  ИзвинИте! Вие сте твърде умен за мен. Щом и фразата "под формата на аерозоли" ви затормози... аз отлитам. Успех с дишането. Дишай, издишай, дишай, издишай...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 571 Весело

  а чистият още повече... съвсем подивяват...

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "moriarti":

  Като падне мъгла, си седи дома, преател и няма и ти да ги вдишваш тежките метали. Разбирам притесненията ти, но те не са ключови в тая тема..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Затова Герберите вдигнаха цената на билета на 1.60 лв, за да скочат всички в автомобилите.
  Повечето са таратайки на дизел и бензин.

  На ГЕРБерите им трябват матрял с увредена психика

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  [quote#10:"moriarti"]Чувал съм, че оловото, медта, цинка, мангана, кадмия, никела, кобалта... се водят към тежките метали. [/quote]
  Ще получиш нобел за химия ако успееш от пропан C3H8 и бутан C4H10 да изкараш тежките метали дето си описал, серни или азотни съединения... Защото човека точно това ти е писал — дараците на пропан-бутан замърсяват по-малко от един нов джип, просто защото горивото им няма как да отдели посочените съединения. И вземи наистина прочети това дето даваш линк към него, защото е писано предимно за бензин и дизел. Пише интересни неща и за замърсяване, предизвикано от резервоарите с бензин и дизел, но нито сричка за такова от АГУ-тата. Дори има разработки дизеловите автобуси да горят нафта+газ, за да има по-добро изгаряне и да се намалят опасните продукти след изгарянето, ама за това след като си припомниш химията от училище...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  Абе като става дума за статистически данни, да си знаете че е отговора е правилен (защото е факт взет от реалността и може да се провери), само дето никой не знае какъв е точния въпрос.
  Хайде сега внимателно: ""Резултатите могат да означават, ... " (от статията)
  Та може причината да е и стреса от средата, защото този прахоляк го има предимно в големите градове, а в тези големи градове има доста стрес, кофти храни, застоял стил на живот и куп още разлики в околната среда в сравнение с горите и полетата. Та чист/мръсен въздух е само само една от разликите, и не е сигурно, че е точната причинно-следствена връзка. Това е класика при статистиката — наблюдаваш резултат (разлика някаква) но да не може точно да определиш кое е причината (или колко е приноса на определена причина към наблюдавания общ резултат, както е в случая), защото има още много варианти. Най-прост пример: всеки е чувал че мазното и тютюнопушенето са вредни, но... има дядовци на преклонна възраст, дето хапват сланинка и пушат. Изглежда нелогично, докато не им погледнеш останалите разлики в околната среда и как им въздействат.
  Та както човека си го е казал "резултатите могат да означават", но може и да не означават, или влиянието им да е мъничко...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Весело

  [quote#5:"moriarti"] А само на психиката ли вреди това да дишаш непрестанно изгорели газове и тежки метали?! [/quote]
  А дали "зобенето" на "витамини" за правене на мускули не е по-вредно за психиката на подрастващите (щото статистиката обхваща половин милион хора от градовете), а точно в градовете фитнеса и мускулите са модерни сред точно тази група, та опряхме до въпрос от рода "дали крокодилът е по-дълъг или по-зелен"... щото хем дишат, хем групата е податлива и на други различия...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Мръсният въздух е вреден по принцип, няма нужда някой да ни го напомня постоянно. Въпросът е да не го цапаме, да го пазим, ама я да накараме някой да зареже собственото си удобство (автомобил) в името на общото благо, винаги става революция, нали? И още дълги години ще сме на това дередже, алтернативата е живот в провинцията на спокойствие, примерно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK