Общо 44 електромобила ще бъдат купени за държавната администрация

Общо 44 електромобила ще бъдат купени за държавната администрация

© Георги Пауновски34 електрически и 10 хибридни автомобила ще бъдат купени чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Това съобщи министърът Ивелина Василева на пресконференция по повода. Пилотната схема, насочена към държавната администрация, беше обявена отново от Василева в края на март и е с общ бюджет 1 млн. лв.


За ползването на тези автомобили са одобрени 22 общини, 3 министерства и изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", които ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип "plug in". Сред одобрените е и Министерството на околната среда и водите, което ще се сдобие с два екоавтомобила – един електрически и един хибриден.


"Автомобилът, на който сега се возя, е 10-годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум", каза министър Василева.
Екотранспортът ще се ползва за различни функции. Някои от тях ще обслужват строителни обекти, с други ще се извършва контрол по пътната мрежа. Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" например ще получи три електромобила, с които ще осъществява контрол по трудовото законодателство. Министерството на икономиката ще покрива куриерски нужди, а община Трън ще използва автомобила за "социален патронаж".


Василева обясни, че целта е да бъде даден пример на обществото за използването на по-екологични превозни средства. От ековедомството са изчислили, че използването им от държавната администрация ще спестява 138 тона въглероден диоксид годишно.


Сега предстои одобрените кандидати да обявят обществени поръчки за избор на доставчици, което ще отнеме над два месеца. Очаква се първите превозни средства по пилотната схема да тръгнат по пътищата през ноември.


За улеснение на общините МОСВ съвместно с НДЕФ и Агенцията за обществени поръчки подготви унифицирана тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията помогна при разработването на критериите за кандидатстване. Няма изискване за марки и доставчици, важно е превозните средства да отговарят на заложените изисквания, обясняват от ековедомството.


Пилотната схема ще бъде развита и през следващата година. Обмисля се подпомагане на държавните и местните власти за закупуване на микробуси, но това зависи от резултатите на програмата.


Екологичните автомобили са освободени от данъци, а от вчера влязоха в сила и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните.


Към октомври 2015г. у нас са регистрирани 444 електрически превозни средства, но се надяваме броят им да се увеличава, каза министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK