Общо 44 електромобила ще бъдат купени за държавната администрация

Общо 44 електромобила ще бъдат купени за държавната администрация

© Георги Пауновски34 електрически и 10 хибридни автомобила ще бъдат купени чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Това съобщи министърът Ивелина Василева на пресконференция по повода. Пилотната схема, насочена към държавната администрация, беше обявена отново от Василева в края на март и е с общ бюджет 1 млн. лв.


За ползването на тези автомобили са одобрени 22 общини, 3 министерства и изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", които ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип "plug in". Сред одобрените е и Министерството на околната среда и водите, което ще се сдобие с два екоавтомобила – един електрически и един хибриден.


"Автомобилът, на който сега се возя, е 10-годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум", каза министър Василева.
Екотранспортът ще се ползва за различни функции. Някои от тях ще обслужват строителни обекти, с други ще се извършва контрол по пътната мрежа. Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" например ще получи три електромобила, с които ще осъществява контрол по трудовото законодателство. Министерството на икономиката ще покрива куриерски нужди, а община Трън ще използва автомобила за "социален патронаж".


Василева обясни, че целта е да бъде даден пример на обществото за използването на по-екологични превозни средства. От ековедомството са изчислили, че използването им от държавната администрация ще спестява 138 тона въглероден диоксид годишно.


Сега предстои одобрените кандидати да обявят обществени поръчки за избор на доставчици, което ще отнеме над два месеца. Очаква се първите превозни средства по пилотната схема да тръгнат по пътищата през ноември.


За улеснение на общините МОСВ съвместно с НДЕФ и Агенцията за обществени поръчки подготви унифицирана тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията помогна при разработването на критериите за кандидатстване. Няма изискване за марки и доставчици, важно е превозните средства да отговарят на заложените изисквания, обясняват от ековедомството.


Пилотната схема ще бъде развита и през следващата година. Обмисля се подпомагане на държавните и местните власти за закупуване на микробуси, но това зависи от резултатите на програмата.


Екологичните автомобили са освободени от данъци, а от вчера влязоха в сила и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните.


Към октомври 2015г. у нас са регистрирани 444 електрически превозни средства, но се надяваме броят им да се увеличава, каза министърът.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Глезотийка за богати държави.

 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А пасивни къщи няма ли да купят изродите?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Ахъм, а можеше да вземете 100 електрически автомобила вместо това. Но написахте критериите отново по начин, с който да избегнете вмъкването на "случайни" вносители на автомобили. А можеше наистина да се тръгне към масово използване и примерът на държавната администрация да е наистина пример, а не отбиване на номера.

 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Зелен популизъм с парите на данъкоплатците. Защо не си купите лични такива автомобили, като сте загрижени за природата? И животът на тези батерийки е все още кратък, след няколко години държавата ще купи още такива играчки.

  Друг е въпросът, че тези автомобили хич не са екологично чисти. За производството им се отделя бая мръсотия. После батериите не е ясно как се рециклират и цапат ли цапат.

 5. 5 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Предполагам, по стар обичай, критериите са направени спрямо конкретен производител/вносител.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  Сега остава и да разберем кой е спечелил търга

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  "Автомобилът, на който сега се возя, е 10 годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум", каза министър Василева.

  Мазна лъжа. Ако е хибрид, има замърсяване, но по-малко. ( примерно от 10л. на 3-4-5л. на 100 км/ч). Ако е електромобил, трябва да не излиза от София - пътуване в страна е невъзможно, защото пробегът е ограничен. Да оставим настрана, че електромобилите също замърсяват - от най-големият замърсители след човешката дейност - батериите до енергията, която у нас се произвежда от въглища ( най-много ) и ядрено гориво.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Надайте вой до небесата тролчета! Няма да харчат горива, а това хич не е добре за Кремъл.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Преди малко гледах молба за помощ за 38-годишна майка на 2 деца, която има лечимо раково заболяване в мозъка и гръбнака, но няма 30 000 евро. Твърде е вероятно да си замине. В същото време 44 държавни главоча ще си търкат *ъзовете в електромобили, които са ДАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕКО от своето доказване като алтернатива.

 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  Ти какво знаеш за електрическите автомобили, да те чуем? Все кремълски духове ви се привиждат на герберастерите, все врагове - ако не си с нас, значи си червен, лилав или някакъв друг. Вие смятате, че сте прави винаги, нали?

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "... Автомобилът, на който сега се возя, е 10 годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими ..."!

  Министърът на екологията, може да си купи от новите билети по 1,60 лева и да идва с автобуса или метрото на работа! Това ще е видима полза! Както и целия министерски съвет, примерно...! Вместо това, НСО има вероятно между 100 и 200 автомобила, че да прави кортежи и процесии при поредното рязане на лента в, някое забито градче! За автопарка, на народното събрание, да не споменаваме...!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Трябва да има лимит за служебни автомобили в НСО, държавната администрация, общините, държавните фирми и тн. Например максимум до Шкода Сюпърб а за ниските нива - съответно по малки и евтини модели. Ако някой събере и изнесе публично стойността на автопарка на администрацията ще ви побелеят косите.

  Умен и красив жълтопаветник.
 13. 13 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Е поне няма да са Тесла... надявам се...

  Stef
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#8:"oporna_to4ka"]Няма да харчат горива, а това хич не е добре за Кремъл.[/quote]

  Eлектромобилите се зареждат с ток от ядрени централи с руски реактори и руско гориво.

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"Дундурук"]Преди малко гледах молба за помощ за 38-годишна майка на 2 деца,[/quote]
  Виж сега, то бива тролене, тролене, ама дайте малко етика! Обади се на Серж, Доган или Сидеров - тези имат пари да излекуват всичките онкоболни, при това тези пари са на българите

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#15:"oporna_to4ka"]Обади се на Серж, Доган или Сидеров[/quote]

  Тея всички са едни и същи, но хващам бас, че Боко е по-богат от Серж и най-вече Болен.

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#13] от "stef":

  Защооо? Нали те били най-добрите?

  Поне така твърдят с пяна на уста разни електроавтомобилни талибани, които не търпят някой да оспорва мнението им. За тях собствениците и феновете на ДВГ са изроди някакви.

 18. 18 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Купете им велосипеди и карти за градския транспорт, за да бъдат за пример!

 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Весело

  ииххааа...сега ще отчетем 300% ръст в продажбите на електромобили..

 20. 20 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 439 Любопитно

  До коментар [#17] от "Smoke":

  Те СА най-добрите ел. автомобили, но за нискобюджетни чиновнически автомобили - крайно неподходящи...

  Stef
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  е тва е, вместо реформи и намаляване на държавната администрация - електромобили с шофьорчета за заслужилите.

  какво точно се е изменило в държавната администрация от соца насам? какви са тези привилегии и глезотии? имунитети, високи пенсии, охрана от УБО (ака НСО), нулева лична отговорност ... всичко си е постарому.

 22. 22 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  лелей... сега кат ги яхнат теслите онея ми ти министри... че и депутатите подире им... ше настане такъв живот, такъв живот...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 891 Весело

  Електромобилите са много лош вариант, защото ако станат много, ще се наложи да затворим бургаската рафинерия на Лукоил и да я заменим с електроцентрала!!! А що руски мекерета смучат от там!!!
  С какво ще се издържа руската пета колона в България? Ролдугин ли ще и плаща масрафа?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 600 Весело

  "Автомобилът, на който сега се возя, е 10-годишен, дизелов, и със замяната му ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум", каза министър Василева.

  Затвори тецовете първо , щото тока пак от СО се пръква

 25. 25 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#14] от "Дундурук":

  С'а и руснаците като разберат що е то електромобил и как да го произведат - ще затворят кръга

  Stef
 26. 26 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кажете го на г-жа Фандъкова, която ни снабди със 100-тина китайски дизелки по случай посрещането на 2-то десетилетие на 21-ви век.

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
 27. 27 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Цялата Мара втасала, електромобили ще им купуват... Абе я марш всички чиновници в градския транспорт или на велосипеди бе, ей, та няма да се намери някой да ви подкара с голямата лопата всичките....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK