Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Биопроизводството бележи значителен ръст в България

Биопроизводството бележи значителен ръст в България


Биологичното производство у нас бележи значителен ръст през последните години. Все повече земеделски производители се насочват към него, нараства и търсенето от потребителите на здравословна и незамърсена от изкуствени торове храна.


Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на семинар "Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа" в София.


Димитров цитира данни, според които към края на 2014 г. в Министерството на земеделието и храните са регистрирани 4092 биологични производители, преработватели и търговци, а в края на 2015 г. те са над 4800. Димитров разчете в нарастващия брой на производители, преработватели и търговци доказателство, че все повече хора осъзнават ползите от този вид производство.
В последните пет години има трайна тенденция на ежегодно повишаване на площите, върху които се прилагат методите на биологично производство, както и на сертифицираните екологично чисти райони. През 2014 г. общите площи възлизат на 74 351 ха, което е с около 40% повече спрямо предходната година. Трайно нараства и процентът на площите, включени в система на контрол от използваните земеделски площи за страната, като от 0.5 % за 2010 г. достига до 1.5 % за 2014 г. Включването в системата на контрол и сертификация за биологичното производство е доброволно.


Основните култури, отглеждани в България по биологичен начин, са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. От зърнено-житните култури такива са основно пшеница, ечемик и овес, както и техническите култури , сред които слънчоглед, маслодайна роза, лавандула.


Друг основен сектор на биологично производство у нас е лозарството и винопроизводството. Последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.


Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18.5%, следвани от козите и овцете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK