Русе дава заден със забраната за велосипедисти в паркове и пешеходни зони

Русе дава заден със забраната за велосипедисти в паркове и пешеходни зони


Кметът на община Русе Пламен Стоилов е оттеглил тази седмица предложението си за забрана движението на велосипедисти, скейтбордисти и каращи ролери в парковете, градинките и пешеходните зони и най-вече по ул. "Александровска" и площад "Свобода". За решението му съобщава заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева, цитирана от местни медии.


Спорната поправка, която предизвика обществено недоволство и велошествие преди ден в града, беше част от предложение за промени в наредба, регламентираща обществения ред при ползване на превозни средства на територията на община Русе.


"Диалогът на общинска администрация с представителите на велосипедните движения на територията на общината винаги е бил добър и затова определящото при настоящото оттегляне е да стигнем до консенсус и направените предложения да станат факт. Изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения, които да залегнат в общинската наредба. Целта на този диалог е да се проведе по-широк дебат и да се постигне равновесие и стабилност в интереса на гражданите", мотивира решението за оттегляне на поправката заместник-кметът.
Велосипедисти, които протестират срещу забраната, припомнят на общината, че е планирала да изгради велоалеи и алтернативни маршрути за велосипедистите в централните части на града, но това все още не е реализирано.


От община Русе коментират, че ще продължат диалога с велосипедните сдружения в града, за да може да се стигне до най-приемливото решение за всички страни. Затова ще бъде сформирана работна група, която отново да обсъди всички варианти за промени в наредбата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK