Уроци по планинско ориентиране за деца ще има на Витоша

Уроци по планинско ориентиране за деца ще има на Витоша


Уроци по планинско ориентиране с карта и компас за деца и техните родители започват от следващия уикенд в природен парк Витоша и ще продължат четири поредни съботи.


Началната точка на групите ще бъде в райна на "Златни мостове" - на последната спирка от маршрута на т.нар "Зелена линия – Витоша" и това не е случайно, защото уроците са продължение на проекта за зелена линия в планината.


Групите ще тръгват в 11:00 ч. Определените дати са четирите поредни съботи от следващата: 23.07., 06.08., 20.08. и 03.09. Записването е безплатно и става на място.
Децата ще бъдат обучавани по ориентиране в природна местност от професионални треньори, които ще заложат на игри за откриване на точки от местността, с помощта само на компас и топографска карта. Предвидени са и уроци по скално катерене и други активности на място.


Уроци по планинско ориентиране за деца ще има на Витоша

"Спортното ориентиране е социално значим спорт, в който се развиват умения за ориентация в непозната среда, използвайки единствено карта и компас. Това спомага за развиване на логичното и пространствено мислене, позволява на практикуващите да опознаят по-добре природата и да взимат логически и последователни решения, основавайки се на лична преценка и предварителната подготовка и придобити умения," обяснява Венцислав Венев, председател на спортен клуб по Ориентиране "НСА – Сивен", които са съорганизатори на обучението.


От спортния клуб уточняват още, че уроците са подходящи както за децата, така и за техните родители, които искат да прекарат уикенда заедно в планината.


Проектът на Лидл България - Зелена линия Витоша се осъществява за шеста поредна година. Той предлага на пешеходци и велосипедисти безплатен превоз до Дендрариума, Златните мостове, хижа Алеко и с. Железница. Повече за проекта, както и за уроците за деца може да прочетете тук

.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK