Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

Данита Заричинова

© Юлия Лазарова

Данита ЗаричиноваДанита Заричинова има широка усмивка и доста каузи, които движи паралелно и обичайно довежда до добър край. Най-общото кратно между всички тях, и усмивката й, е природата. Пристига на срещата с малка синя торбичка, която - разбираме, побира цял чаршаф във формата на чувал, тежи 180 грама. Вади и едно метално и симпатично канче. Те са крайният продукт на идеята на четирима души, родила се преди една година и дала начало на кампанията им "Умна раница", за която ще се чува тепърва.


На хижа "Белмекен" – по време на доброволческо чистене на "За Земята", Данита и още няколко човека си дават сметка, че не е достатъчно да чистят веднъж в годината боклуците, останали от туристите (само от Рила извозват 9 тона боклуци през 2015 г.). Има какво още да правят за отговорно поведение в планината.


Един от тях – Йордан е чистил на заслона при Ледено езеро под връх Мусала и е притеснен от това, което е видял: хижарката е минала на модерни чаршафи за еднократна употреба, смес от пластмаса и хартия. Сутрин събирала използваните чаршафи и ги хвърляла в печката. А токсините от пластмасата отиват директно в чистия планински въздух, заради който се качваме там.
Камионът на хижа Мусала побира 300 чувала с отпадък, по време на почистването на Рила през 2015 г. Тогав доброволците успяват да изнесат общо 9 тона боклуци.

© Десислава Стоянова, За Земята

Камионът на хижа Мусала побира 300 чувала с отпадък, по време на почистването на Рила през 2015 г. Тогав доброволците успяват да изнесат общо 9 тона боклуци.


Тогава групата от Русе им разказала за посещението си в Хималаите, където всеки участник в прехода си имал в раницата и свой личен чаршаф - лек и удобен за носене по високи места.


Защо да не можем и ние така, си казала тогава Данита и общо четирима души подели каузата "Умна раница". "Ние сме група туристи, които обичат планината и искат да направят нещо за нея, за да я опазят такава, каквато е. Не идва от сдружения или еколози," прави уточнение Данита.


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

© Юлия Лазарова


Проблемът с чаршафите в хижите


Проблемът с чаршафите в хижите е много сериозен, но малко от гостите на планините знаят за него, обяснява ни Данита. От една страна прането им става с най-евтините и съответно най-вредните препарати, с много химикали и фосфати, които стигат след това до високопланинските реки и изворите – или нашата питейна вода. Често хижарите перат със студена вода, не винаги имат пералня, понякога го правят в казани, без ток.


Другото затруднение е сушенето на изпраните чаршафи, на такава височина и климат това е почти невъзможно. В хижа "Амбарица", дава ни за пример Данита, има цяла стая за сушене, защото навън е толкова влажно, че прането не може да изсъхне.


В същото време един турист спи в една хижа една нощ и използва чаршаф само веднъж. Ако прави преход в планината, както става най-често, той минава през още четири хижи и там отново използва по един чаршаф еднократно. Сметката става все по-голяма..


Чаршафът в раницата


Чаршафите, ушити за кампанията "Умна раница", тежат 180 грама, има и други алтернативни модели до 260 грама. Те са във формата на чувал, но доста по-лек, който не е проблем да сместим в туристическата раница, да използваме в няколко хижи и да облекчим работата на хижарите, а и природата.


Изработката им е и социална, не се случва само в София. Помагат им училище за текстил в Кубрат, които шият част от чаршафите, бродерията се прави в село Горско Сливово.


Канче за чай, коняк и супа


Друг ход за съпричастност към каузата е носенето на собствено канче в планината. От "Умна раница" са успели да изработят 150 броя. Може да се пълни с вода, чай, кафе, коняк, супа... "В повечето хижи започнаха да използват основно пластмасови чаши, чинии, вилици, лъжици, които след еднократна употреба или изхвърлят, или изгарят," разказва редовните си наблюдения от планините Данита.


На хижа "Безбог", по време на последното чистене, тя си спомня как е събирала купища пластмасови чашки от прозорците на самата хижа, после около лифта, под камъните и в клека. Започва да смята колко чашки остават там след един зимен сезон, с четиридневните пакетни оферти, по броя на стаите, туристите, месеците...


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

Голяма промяна в няколко хижи


Вече са се разбрали с няколко хижари, които са отворени, и са им обяснили за проблема с чаршафите и пластмасата. Например с хижа "Тъжа" и "Амбарица" в Стара планина, "Белмекен" и "Чакър войвода" в Рила.


Там ще оставят част от изработените от тях канчета и чаршафи за продажба и ще разясняват защо има смисъл всеки да ги носи в раницата. Част от сумата ще отиде за нуждите в хижата, а другата - ще дадат за направата на големи разяснителни табели за отпадъците – какво се случва с тях, защо трябва да си ги прибираме в раницата и да ги носим до населеното място, в което отиваме.


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

© Клара Стоянова, "За Земята"


Боклукът не е на хижата


В някои хижи умишлено вече няма кошчета, защото хижарите са много затруднени да извозват натрупаните боклуци до най-близкото сметосъбиране в близките градове. Честа практика е това да става с коне и магарета или високопроходими коли, но има и такива, които ги смесват и ги изгарят, много вредно замърсяване за въздуха.


За пример дават хижарката на "Амбарица", която плаща по 400 лв. такса смет, защото се води "къща за гости" и ползва контейнерите на общината, а сваля боклуците сама с муле. В същото време тя компостира органичните отпадъци, кенчета ги отделя и ги носи за преработка на пункт, хартията я гори. Остава й пластмасата, която сваля и за това нещо заплаща 400 лв. без никаква помощ от общината.


Йордан Георгиев организира групата за почистване на на х. Белмекен в Рила. Той е единият от групата зад "Умна раница"

© Михаил Михов, "За Земята"

Йордан Георгиев организира групата за почистване на на х. Белмекен в Рила. Той е единият от групата зад "Умна раница"


Акцията "Умна раница" е естествено продължение на кампанията на сдружение "За Земята": "Боклукът в раницата" – идеята е всеки да си свали това, което е качил. Каузата им стига и по-далеч – до осмислянето какво точно избираш да си купиш от магазина, например по-щадящо опаковани храни, насипни ядки или в собствена кутия за многократна употреба (Данита е част и от инициативата СИПИ).


"Така облекчаваме работата на хижаря, който иначе трябва да мие със студена вода или да изхвърля огромни количества пластмаса за еднократна употреба. По-хигиенично е и има по-малко боклук накрая," подрежда позитивите Данита.


Финансирането им идва основно от дарения. Първите суми идват от два големи купона за рожден и имен ден, на които споделят с приятели за идеята си и вместо подаръци получават финансова подкрепа за каузата. Така събират първоначален капитал 500 лв.


От сдружение "За Ехо", което помага за възстановяване на хижа Ехо в Стара Планина, и от "За Земята" също ги подкрепят и застават зад кампанията им.


Кой е отговорен в планината


В търсене на отговорно поведение излизат много играчи, с които от "Умна раница" виждат смисъл да разговарят и да убеждават. От една страна са хижарите, но от друга е туристическото дружество, което като собственик трябва да налага регулации и правила.


Обмислят срещи и с дирекциите на националните и природните паркове за по-добро управление на отпадъците, а от "За Земята" вече са писали становище за включване на проблема с отпадъците в техните нови планове за управление. После са туристите, които ако не са отговорни, няма да го хвърлят в кошчето, а в клека, което се случва често.


Планинските водачи стават все повече в България и си струва да бъдат включени в каузата "Умна раница", те са хората, които могат в началото на всеки свой преход да разясняват защо си струва да полагаме тези усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Истинските планинари не ходят в хижите! Палатката, чаршафите и в Планината. Има толкова прекрасни места извън хижите, където да се отиде!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ей сега и чаршаф ще влача с мене, щото хижара не щял да пере... Направо пералня да си нося.

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Проблемът със спалното бельо и неговата хигиена /пране/ е много сериозен - напоследък има няколко случая на заразяване с акари /краста/. Индивидуалния чаршаф е най-доброто решение !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 442 Неутрално
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално
 6. 6 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#2:"mrtragic"]Ей сега и чаршаф ще влача с мене, щото хижара не щял да пере... Направо пералня да си нося. [/quote]
  Хижарът така или иначе не пере, така че изборът си е твой

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Като чета за умната раница, се сещам за първата ми палатка хималайка, купена 1973г. Тогава още нямах кола и ходехме на море с влак и автобус. Мъкнехме завивки, надуваеми дюшеци, пасуда и кво ли още не. Калъфът на палатката се оказа доста широк, малко го тунинговахме и освен "спалнята" вътре се побраха двата дюшека барум и чаршафите. Всичко на гръб като раница + двете ръце. Бяхме млади и силни. Поздравявам младите хора, които вършат такива благородни дейности за чистотата на природата. Но техните усилия са недостъчни, всичко е въпрос на организация и средства.

 8. 8 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това вече е прекалено. Ако една хижа не ти предлага чисти чаршафи, не се грижи за извозването на боклуците и не прави всички други неща, които предлагат тези екозащитници, това вече не е хижа, а класически заслон и то без хижар. Място, което ти осигурява само покрив над главата, а всичко друго е грижа на туриста, то затова и хижар не е нужен. Това ли е замисълът, да превърнем хижите в заслони ? Не мога да подкрепя тази идея, колкото е еко, толкова е и несериозна.

 9. 9 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Поздравления за идеята! На хижа си нося собствен чувал по хигиенни причини Нека се въведе като практика и просто да не се предлагат чаршафи... Планината не е за глезльовци, а хижата е преди всичко подслон и място да се нахраниш,стоплиш и споделиш Крайно време е поне за хижите в националните паркове да има стандарти за устойчиви и зелени практики. Примери от Европа има много - ето в Полша ти броят с колко консерви влизаш в планината и на излизане трябва да ги покажеш пак- т.е. не си ги хвърлил някъде в планината

 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  и отговорно да се осерат

 11. 11 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Ние например имаме чаршафи за спален чувал, които могат да се ползват и без чувал. Друг въпрос е, че гледаме да избягваме преспиването в самите хижи поради редица причини. Освен всичко има хижи и хижи, както и хижари и хижари. Единствено малко е предозиран пасажа за Йордан:

  ...Един от тях – Йордан е чистил през деня на заслона на Ледено езеро под връх Мусала и е силно притеснен от това, което е видял: хижарката вече е минала на модерни чаршафи за еднократна употреба, смес от пластмаса и хартия. Сутрин събирала използваните чаршафи и ги хвърляла в печката. А токисните от пластмасата отиват директно в чистия планински въздух, заради който се качваме там....

  Чак пък толкова?

  Умен и красив жълтопаветник.
 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#11] от "WALL-E":

  доста преиграват. хубаво е да си загрижен но зилотите ме отблъскват

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Има още много, ама наистина много работа по промяна на съзнанието в полза на екологията и отговорното опазване на природата на всички по веригата-туристи, хижари, национални паркове, общини, горски стопанства.....
  Хубаво е, че първите стъпки се правят вече!

 14. 14 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Не знам дали си наясно, че в определени защитени територии, каквито са голяма част от високите ни планини, опътването на палатки е забранено.

 15. 15 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#8:"ramsi"]Ако една хижа не ти предлага чисти чаршафи, не се грижи за извозването на боклуците и не прави всички други неща, [/quote]

  Май изобщо не сте се качвали в планината.


  Подкрепям идеята.Преди години като спях по хижите си носех много лек спален чувал, но по-скоро от хигиенични съображения от колкото от екологични.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Идеята е чудесна! Отговорността е персонална. В планината 9-те тона боклуци само около 1 място са оставени от пишман туристи, които смятат, че щом си плащат са в правото си да замърсяват и да се държат като свине.
  Обикалям планините от малък с баща ми и майка ми и виждам как се сменя състоянието на планината към по-лошо

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  страхотна инициатива!

  само не знам кой ходи в хижа без спален чувал - аз не бих легнал в завивки, за които не съм сигурен дали въобще се перат.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  Хижите са направени за истинските планинари, не за комплексари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на nikymil
  nikymil
  Рейтинг: 5 Неутрално
 20. 20 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мерудия":

  А ако дадеш една консерва на закъсал с храната турист?

 21. 21 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 242 Неутрално

  до 20 сигурно взимаш подпис, че си "дарил" консервата и после не ти я търсят...Наистина ли това ти е най-важното в казаното дотук?
  Защитените територии се правят, за да се съхранят в истинския си вид въпреки въздействието на хората върху тях. Колкото страни- толкова и начини, но навсякъде има забрани/ограничения и съвестният турист ги разбира и се съобразява с това

 22. 22 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Чаршафа хубаво, ама това канче... те ли го измислиха?
  [quote#0:""]Може да се пълни с вода, чай, кафе, коняк, супа[/quote]
  Не думай.

 23. 23 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#15:"Идеологически диверсант"]Ако една хижа не ти предлага чисти чаршафи, не се грижи за извозването на боклуците и не прави всички други неща, - цитат на коментар #8 от “ramsi”


  Май изобщо не сте се качвали в планината.


  Подкрепям идеята.Преди години като спях по хижите си носех много лек спален чувал, но по-скоро от хигиенични съображения от колкото от екологични.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192[/quote]

  Ами качвал съм се многократно, качвам се и ще продължа да се качвам. Не знам защо доста хора в дискусията споменават хигиенични причини за носене на собствен чувал, с което намекват, а някои и директно пишат, че в хижите се предлагат негодни постелни принадлежности на туристите. Чета и за случаи на заразяване с краста, а хората, които пишат за това доколкото разбирам не са имали доблестта да сигнализират контролните органи след като са констатирали такова нещо. Аз на такива случаи не съм попадал, винаги, когато съм бил в хижа съм бил обслужван качествено. Според действуващата нормативна уредба хижата в планината за да бъде категоризирана като хижа, трябва да предлага, цитирам: "Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата", "Възглавници с калъфи", "Завивка", "Горен и долен чаршаф". Всичко това е разписано в Приложение № 1 към Наредба № 1 от 29.04.2015г. за изискванията към туристическите хижи ...

  https://www.kzp.bg/data/content/u/9/upload/Zakoni%20i%20naredbi/NAREDBA_1_ot_29042015_g_za_iziskvaniqta_kym_turisticeskite_hiji_turisticeskite_ucebni_centrove_turis.pdf

  Това имаме право да получим, а хижарите са длъжни да ни предоставят щом нощуваме в хижа, срещу парите, които плащаме за нощувка и аз не съм имал проблеми в това отношение. Ако не го направят туристическият обект, който стопанисват не трябва да бъде категоризиран като хижа, тъй като не отговаря на изискванията за това, т.е. трябва да се декатегоризира. Колеги планинари, дайте да защитаваме правата си на потребители, вместо да превръщаме раниците си (независимо как ще ги наричаме "умни" или по-скоро "глупави" в подвижни кемпери, пълни с неща, които в хижите трябва да ни бъдат осигурени според действуващата нормативна уредба срещу парите, които плащаме за туристическата услуга.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Леко с пластмасите. Те не са еднакви. Изгарянето на найлон, полиетилен, полипропилен дава въглероден двуокис и вода .И е много по-екологично чисто от изгарянето на дървесина и несравнимо по-чисто от изгарянето на въглища, нафта и мазут.
  Не трябва да се горят полистирол ,поливинилхлорид и да не изреждам още един куп други пластмаси даващи хлорни съединения. Повечето еднократни консумативи са предвидени да се горят и се горят в съответни пещи на Запад. Ето защо трябват познания за материалите, а не просто заклеймяване като не знаеш какво е това само защото си чул ,че пластмасите били вредни. А иначе и аз си нося много неща с мен на излет, а даже никога не ползвам хотелски хавлиени кърпи и калъфки на възглавници независимо колко звезди е хотела, какво остава за хижа...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  От 1984 година се занимавам с пещерно дело, алпинизъм и бушкрафт и до сега никога не съм ходил на хижа без свой спален чувал и спално бельо за него. Ушил съм си един от тънък бархет и си спя в него с чувал или без чувал.
  Сега поне спално бельо за спални чували под път и над път. Скоро гледах някакво ултралеко чаршавче с размер на мъжки юмрук за некакви мижави пари. Тези неща вече са достъпни, но браво на децата за идеята и отношението към природата!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 26. 26 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ей, за такова чувалче говорех
  http://www.redrockbg.com/product.php?id=1683

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 27. 27 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това с чаршафите не бях замислил. Иначе разбирам ги и хората, които искат всичко да им е на таманено ... ама ако продължаваме да го търсим това всичко там в дивото скоро няма да има диво. Така че всички малко трябва да си ограничим консуматорството и да се научим да се наслаждаме на планината и в наш си чаршаф. Не мисля, че чак толкова трудно ... може да е даже по приятно. Има и леки спални чували точно с тая цел.

  Пък тия дет нормативните уредби и личния задоволяването на всяка тяхна нужда са над всичко е ясно че планина и природа след себе си няма да остават.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Разстроено

  В този ред на мисли непростимо е поне в планината да се използва тоалетна хартия, която както знаем се произвежда от отсечени дървета. Замяната за тоалетни нужди с меки памучни кърпи за многократна употреба е задължително. Събират се в красиви бродирани торбички и след всеки излет се изпират за следващата планинска акция.

  Същото важи за всякакви хартиени изделия - салфетки, носни кърпички...

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  До коментар [#28] от "Lemmy":

  Не може ли бродираните торбички да не се изпират че и това ми изглежда леко кощунственно?!

  klimentm
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Устойчивото отношение към природата си има своите императиви и всеки еко-активист задължително трябва да носи едно и също бельо и чорапи 4 до 7 поредни дни. Горните дрехи могат да изкарат месеци и години. Съответно къпането трябва да бъде ограничено веднъж на седмица-две. Така на природата ще бъдат спестени огромно количество вредни химически емисии във водите.

 31. 31 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#24:"Dr_Doolittle"] А иначе и аз си нося много неща с мен на излет, а даже никога не ползвам хотелски хавлиени кърпи и калъфки на възглавници независимо колко звезди е хотела, какво остава за хижа...[/quote]

  Е, няма такава карикатура - да отидеш в Хилтън и да си извадиш чаршафите и хавлийката! Еваларка бате!

 32. 32 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Теоретично и при изгарянето на въглища (чист въглерод) и мазут (по-тежки въглеводороди) трябва да остават само въглеродни окиси и евентуално вода. Но в полиетилена и полипропилена има и пластификатори, подобрители и друга химия. Ще се съгласиш,че като горят се отделя неприятна миризма - не е от водата

 33. 33 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Lemmy":

  Тоалетната хартия е биоразградим продукт е не е чак такъв проблем като пластмасите. В планината боклука се събира в една торбичка в раницата, независимо дали са хранителни отпадъци, чаши,салфетки, тоалетна хартия. А с това,че тоалетната хартия трябва да е продукт е за многократна употреба, не мога да се съглася - по-добре от друго да правим икономия.

 34. 34 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Спането на палатки също има негативен ефект върху природата. Дори да си съвестен и да си прибереш боклука, някои екосистеми са толкова чувствителни , че малко повече натрий (от изпражнения) и идва в повече.

 35. 35 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Чудесно начинание. Трябва да се съчетае със законодателна промяна , хижите не трябва да се третират като къщи за гости (трябва да са в различна категория и с различни правила за печалба, отпадъци , търговска дейност).
  Добре е към кампанията да се привлекат многобройните туристически дружества в България.

 36. 36 Профил на lightex
  lightex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "роджър":

  Само в чаршаф ли ще се завиваш в планината? Това е безмислено, разбира се.

 37. 37 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И защо трябва да се грижа аз за нещо да попитам!?Аз съм клиент-отивам,плащам си и изисквам.Хижарите не прали,хижарите тва,хижарите онва,ти носи чершаф,носи тва,носи онва.Ами слагайте свестни хижари и няма да ги има тия проблеми.Ама не-далеч по-лесно и просто организацията на затлъстелите бански старци БТС да си назначава по хижите техни си хора.Прост пример-на една конкретна хижа дълго време помагам на доброволни начала с каквото мога-и финансово и с труд.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 38. 38 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В крайна сметка хижата се оваканти поради възрастта на хижарите и реших да я взема аз под аренда.първо излезе проблем че хижата била "предвидена" от много време назад за някакви други хижари.Кво значи "предвидена"-няма търг за наема,няма конкурс за кандидати,няма нищо!?В последствие този някой за който беше предвидена се качи на хижата за няколко дни-видя че работата е прекалено много за него и се отказа.Обяви се тепърва конкурс.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Контактувах с въпросното дружество-поради липса на други кандидати беше решено директно аз да поема арендата на хижата.Добре.След 4 дни подготовка за качавне през които намерих помощник-хижар,готвач,кон,организирах за октомври тепърва две планинарски срещи на въпросната хижа та да се съберат някакви пари...та след 4 дни ми беше съобщено че все пак хижата се дава на друг.Без никакви доводи.Който друг не е стъпвал на хижата да я види черна ли е или е бяла.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И кво стана в крайна сметка-я сайтчето което ви поддържам и ви плащам с мои лични средства 250лв. хостинг на година-delete,я догодина дървата си ги оправяйте сами,а не аз да мъкна по 6кубика дърва на гръб от километър,я пейките си ги лакирайте сами...Хижите никога няма да се оправят в БГ.Щот главата се е вмирисала.Затва в българска хижа вече не стъпвам.Лятто-на палатка.Зимата така или иначе служебно пътувам до Австрия всеки месец-а там хижи да ти трябват...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 41. 41 Профил на Stefan Hadjianastassov
  Stefan Hadjianastassov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Самата идея да има хижи с ресторанти в средата на национален парк е дълбоко анти-екологична. Евентуално може прост базов заслон, в който си носиш всичко и сваляш обратно всичко. Или регулирано къмпингуване.
  Нещата са прости - с малко пари може или забавление и пиене за всички - или опазване, не може и двете. Избирайте. Ако много искаме и двете - трябва огромен бюджет, респективно субсидии. И най-вече швейцарски туристи, вместо български.

  Вярно е, че в Алпите има и хижи, и ресторанти, и много хора, но е чисто. (Има само пикливи салфетки, не знам защо не си ги събират девойките в зип-лок пликче.) Много хора ПЛЮС чисто се прави с пари, хеликоптери за боклука и преинсталиран друг софтуер в главите на хората. Иначе, да си носиш свой чаршаф отдавна е задължително в повечето високопланинските хижи в Алпите. А спането е 30-40 франка.

  За истинско опазване на огромни планински площи близо до мегаполиси може да се говори само в "уилдърнес" зоните в САЩ, където по закон няма хижи, нито пътища, и е забранена всякаква механизация, ползване на перилни препарати и сапуни в реките, ит.н., а в доста места от теб се иска да си изнесеш дори "вторичния продукт", в останалите - да го закопаеш. И там понякога може да се види някоя пиклива салфетка край пътеката, но силно се съмнявам, че в цяла Сиера Невада може да се събере боклук колкото около една българска хижа.

  С което съвсем не омаловажавам идеята на тези млади хора. Дори и да не е световна новост, за България е нещо ново - и много по-добре от нищо.

 42. 42 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#29:"klimentm"]Не може ли бродираните торбички да не се изпират че и това ми изглежда леко кощунственно?! [/quote]
  Дамите после може да ги продават на разни перверзници.
  Само не разбрах защо трябва да са бродирани.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 43. 43 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#42:"Кака Пена от голямото село"]Само не разбрах защо трябва да са бродирани.[/quote]
  Защото при дългите планински преходи често се преминава през бродове и торбичките се бродират по един естествен начин!

 44. 44 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "WALL-E":
  До коментар [#12] от "Sitting Duck"

  Всъщност пасажът наистина е предозиран. Ако в статията беше разказано и за изгаряните пластмасови чашки и пластмасови бутилки наедно с чаршафите, нещата щяха да си бъдат съвсем в рамки...
  А чаршафите са само 5.90 лв. за 10 броя. Оферта чудна.

  Когато си отишъл в заслона, за да разговаряш с хижарите за отпадъците в планината и как те да бъдат управлявани най-разумно, се сблъскваш с един от най-големите проблеми по отношение на боклука в планината - а именно изгарянето на пластмасата. За отделяните вредни и отровни вещества от този процес всеки може да прочете сам. А тези, които не вярват на описаното, нека се качат на заслона, нощуват там и на сутринта, докато закусват, могат да се насладят на огъня в камината в столовата. Огън, който се оказва, е пластмасов, разнасящ изключително неприята миризма вътре в заслона, а и навън...
  Приятно прекарване!

 45. 45 Профил на Пламен Красимиров Петков
  Пламен Красимиров Петков
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#8] от "ramsi":

  Абе ти май не четеш - значи не ти пука за тежката химия, с която се перат чаршафите така ли? Знаеш ли колко струва биоразградим прерпарат в сравнение с най-долната и гадна химия? - не знаеш - тъй че не се обаждай, щото като вдигнат цените на нощувките ще се размрънкат всички като тебе - що ги дигнахте цените бе? - щото се грижим за природата и всичко е екологично! - Аааа не, перете с тежка химия, егото ми иска да ми е евтино, пък майната и на природата! Абе вие въобще бавни ли сте и защо ходите на планина... въобще защо съществувате? А питали ли сте се въобще този въпрос?

 46. 46 Профил на Людмил Йончев
  Людмил Йончев
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Идеята е хубава и не е нова. От 1974 г ходя па планините / вече не/ но от тогава в ТД Еделвайс София си ушихме от хасе по модел на Валя / Валерия Стоянова/ чаршафи с място за възглавница. Много е удобно да спиш в собствено бельо независимо дали е в хижа или на палатка. Няма проблем с теглото с тези чашафи сме ходили по всички български планини / вкл Бояна -Папазчаир/ като и по южните Карпати и Високи Татри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK