Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

Данита Заричинова

© Юлия Лазарова

Данита ЗаричиноваДанита Заричинова има широка усмивка и доста каузи, които движи паралелно и обичайно довежда до добър край. Най-общото кратно между всички тях, и усмивката й, е природата. Пристига на срещата с малка синя торбичка, която - разбираме, побира цял чаршаф във формата на чувал, тежи 180 грама. Вади и едно метално и симпатично канче. Те са крайният продукт на идеята на четирима души, родила се преди една година и дала начало на кампанията им "Умна раница", за която ще се чува тепърва.


На хижа "Белмекен" – по време на доброволческо чистене на "За Земята", Данита и още няколко човека си дават сметка, че не е достатъчно да чистят веднъж в годината боклуците, останали от туристите (само от Рила извозват 9 тона боклуци през 2015 г.). Има какво още да правят за отговорно поведение в планината.


Един от тях – Йордан е чистил на заслона при Ледено езеро под връх Мусала и е притеснен от това, което е видял: хижарката е минала на модерни чаршафи за еднократна употреба, смес от пластмаса и хартия. Сутрин събирала използваните чаршафи и ги хвърляла в печката. А токсините от пластмасата отиват директно в чистия планински въздух, заради който се качваме там.
Камионът на хижа Мусала побира 300 чувала с отпадък, по време на почистването на Рила през 2015 г. Тогав доброволците успяват да изнесат общо 9 тона боклуци.

© Десислава Стоянова, За Земята

Камионът на хижа Мусала побира 300 чувала с отпадък, по време на почистването на Рила през 2015 г. Тогав доброволците успяват да изнесат общо 9 тона боклуци.


Тогава групата от Русе им разказала за посещението си в Хималаите, където всеки участник в прехода си имал в раницата и свой личен чаршаф - лек и удобен за носене по високи места.


Защо да не можем и ние така, си казала тогава Данита и общо четирима души подели каузата "Умна раница". "Ние сме група туристи, които обичат планината и искат да направят нещо за нея, за да я опазят такава, каквато е. Не идва от сдружения или еколози," прави уточнение Данита.


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

© Юлия Лазарова


Проблемът с чаршафите в хижите


Проблемът с чаршафите в хижите е много сериозен, но малко от гостите на планините знаят за него, обяснява ни Данита. От една страна прането им става с най-евтините и съответно най-вредните препарати, с много химикали и фосфати, които стигат след това до високопланинските реки и изворите – или нашата питейна вода. Често хижарите перат със студена вода, не винаги имат пералня, понякога го правят в казани, без ток.


Другото затруднение е сушенето на изпраните чаршафи, на такава височина и климат това е почти невъзможно. В хижа "Амбарица", дава ни за пример Данита, има цяла стая за сушене, защото навън е толкова влажно, че прането не може да изсъхне.


В същото време един турист спи в една хижа една нощ и използва чаршаф само веднъж. Ако прави преход в планината, както става най-често, той минава през още четири хижи и там отново използва по един чаршаф еднократно. Сметката става все по-голяма..


Чаршафът в раницата


Чаршафите, ушити за кампанията "Умна раница", тежат 180 грама, има и други алтернативни модели до 260 грама. Те са във формата на чувал, но доста по-лек, който не е проблем да сместим в туристическата раница, да използваме в няколко хижи и да облекчим работата на хижарите, а и природата.


Изработката им е и социална, не се случва само в София. Помагат им училище за текстил в Кубрат, които шият част от чаршафите, бродерията се прави в село Горско Сливово.


Канче за чай, коняк и супа


Друг ход за съпричастност към каузата е носенето на собствено канче в планината. От "Умна раница" са успели да изработят 150 броя. Може да се пълни с вода, чай, кафе, коняк, супа... "В повечето хижи започнаха да използват основно пластмасови чаши, чинии, вилици, лъжици, които след еднократна употреба или изхвърлят, или изгарят," разказва редовните си наблюдения от планините Данита.


На хижа "Безбог", по време на последното чистене, тя си спомня как е събирала купища пластмасови чашки от прозорците на самата хижа, после около лифта, под камъните и в клека. Започва да смята колко чашки остават там след един зимен сезон, с четиридневните пакетни оферти, по броя на стаите, туристите, месеците...


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

Голяма промяна в няколко хижи


Вече са се разбрали с няколко хижари, които са отворени, и са им обяснили за проблема с чаршафите и пластмасата. Например с хижа "Тъжа" и "Амбарица" в Стара планина, "Белмекен" и "Чакър войвода" в Рила.


Там ще оставят част от изработените от тях канчета и чаршафи за продажба и ще разясняват защо има смисъл всеки да ги носи в раницата. Част от сумата ще отиде за нуждите в хижата, а другата - ще дадат за направата на големи разяснителни табели за отпадъците – какво се случва с тях, защо трябва да си ги прибираме в раницата и да ги носим до населеното място, в което отиваме.


Чаршафът в раницата или колко грама тежи грижата за планината

© Клара Стоянова, "За Земята"


Боклукът не е на хижата


В някои хижи умишлено вече няма кошчета, защото хижарите са много затруднени да извозват натрупаните боклуци до най-близкото сметосъбиране в близките градове. Честа практика е това да става с коне и магарета или високопроходими коли, но има и такива, които ги смесват и ги изгарят, много вредно замърсяване за въздуха.


За пример дават хижарката на "Амбарица", която плаща по 400 лв. такса смет, защото се води "къща за гости" и ползва контейнерите на общината, а сваля боклуците сама с муле. В същото време тя компостира органичните отпадъци, кенчета ги отделя и ги носи за преработка на пункт, хартията я гори. Остава й пластмасата, която сваля и за това нещо заплаща 400 лв. без никаква помощ от общината.


Йордан Георгиев организира групата за почистване на на х. Белмекен в Рила. Той е единият от групата зад "Умна раница"

© Михаил Михов, "За Земята"

Йордан Георгиев организира групата за почистване на на х. Белмекен в Рила. Той е единият от групата зад "Умна раница"


Акцията "Умна раница" е естествено продължение на кампанията на сдружение "За Земята": "Боклукът в раницата" – идеята е всеки да си свали това, което е качил. Каузата им стига и по-далеч – до осмислянето какво точно избираш да си купиш от магазина, например по-щадящо опаковани храни, насипни ядки или в собствена кутия за многократна употреба (Данита е част и от инициативата СИПИ).


"Така облекчаваме работата на хижаря, който иначе трябва да мие със студена вода или да изхвърля огромни количества пластмаса за еднократна употреба. По-хигиенично е и има по-малко боклук накрая," подрежда позитивите Данита.


Финансирането им идва основно от дарения. Първите суми идват от два големи купона за рожден и имен ден, на които споделят с приятели за идеята си и вместо подаръци получават финансова подкрепа за каузата. Така събират първоначален капитал 500 лв.


От сдружение "За Ехо", което помага за възстановяване на хижа Ехо в Стара Планина, и от "За Земята" също ги подкрепят и застават зад кампанията им.


Кой е отговорен в планината


В търсене на отговорно поведение излизат много играчи, с които от "Умна раница" виждат смисъл да разговарят и да убеждават. От една страна са хижарите, но от друга е туристическото дружество, което като собственик трябва да налага регулации и правила.


Обмислят срещи и с дирекциите на националните и природните паркове за по-добро управление на отпадъците, а от "За Земята" вече са писали становище за включване на проблема с отпадъците в техните нови планове за управление. После са туристите, които ако не са отговорни, няма да го хвърлят в кошчето, а в клека, което се случва често.


Планинските водачи стават все повече в България и си струва да бъдат включени в каузата "Умна раница", те са хората, които могат в началото на всеки свой преход да разясняват защо си струва да полагаме тези усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK