"Глобалната ферма" открива фестивала "Зелени дни"

кадър от "Глобалната ферма"

© "Зелени дни"

кадър от "Глобалната ферма"Документалният филм "Глобалната ферма" открива предварителната програма на "Зелени дни". Тази година фестивалът-изложение ще бъде в Градската градина от 30 септември до 2 октомври.


Прожекцията този понеделник (26 септември, в "Дом на киното") е и един от основните акценти на форума тази година - темата за българското село. Предвидена и дискусия за перспективите пред българските производители на селскостопанска продукция с участието на представители на фермерски пазари "Хранкооп", проект "За Балкана и хората" и Българска асоциация за алтернативен туризъм.


Пъстрата и живописна природа на България играе главна роля в "Глобалната ферма". В него американката Кортни Гера от Лос Анжелис се среща с български фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. Разказите на героите показват колко много усилия са необходими всеки ден за създаването на чиста храна и продукти. Лентата поставя и въпроса дали цената на индустриалното производство на храни не е доста по-висока от това, което плащаме.
кадър от "Глобалната ферма"

© "Зелени дни"

кадър от "Глобалната ферма"


Една възможност за българското село ще се опита да даде дискусионният форум "Посока българското село" в Клуб на пътешественика (ул. "Сердика" 19), където ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата през последните десетилетия след 1989 г. В рамките на два часа присъстващите ще споделят опита и идеите си от живота си на село и какво ги е накарало да потърсят ново място под слънцето. Няколко експерти ще дадат идеи за професионално развитие на село в България.


Седмото издание на "Зелени дни" е изложение на отговорния бизнес и цели да привлече вниманието към производители и дистрибутори на натурални и биопродукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна. Своята дейност ще представят алтернативния туризъм, граждански инициативи и природозащитни организации.


Темите за устойчива среда ще бъдат представени в поредица от дискусии, между които работилница по компостиране и разделно събиране, "Умна раница" - инициатива за по-малко боклук в планината и "КонсУмувай" - тур за разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот на фондация "Екоцентрик". Фермерските пазари "Хранкооп" ще присъстват с програма от образователни активности и фермерската си продукция.


Перспективите пред природните паркове и защитените територии ще бъдат представени от представители на няколко паркови администрации и неправителствени организации.


Целият 1 октомври ще е посветен на планината – ще бъде представен проект "За Балкана и хората", една успешна инициатива, насърчаваща малките фермери и бизнеси сред природата и наградена от Европейската комисия. Фестивалната програма на "Зелени дни" е традиционна платформа за каузите на най-изявените НПО, между които тази година ще са Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация "Биоразнообразие", За Земята, Greenpeace, Диви Родопи, Дирекция ПП "Странджа, дирекция ПП "Врачански Балкан, ДПП "Българка".


Традиционно "Зелени дни" имат целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините.


Основна цел на форума "Зелени дни" е да запознае с нови форми на приключения и активност сред природата и да изгражда щадящо отношение към природните ресурси, уважение към културното и природно наследство и живите традиции на България.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK