Предпазни платформи ще пазят щъркелите в районите около Добрич, Силистра и Търговище

Предпазни платформи ще пазят щъркелите в районите около Добрич, Силистра и Търговище

© "ЧЕЗ България"Екипи на "Енерго-про" са започнали да монтират предпазни платформи за щъркелови гнезда върху стълбове от електроразпределителната мрежа в три области – Добрич, Силистра и Търговище. За акцията, съобщиха от компанията, цитирани от БТА.


Целта е платформите да предпазят птиците от допир с въздушната електроразпределителна мрежа и от токов удар. Платформите се инсталират на ключови места, така че едновременно да запазят живота на птиците и да намалят риска от възникване на аварийни ситуации по мрежата, обслужвана от компанията, информират от компанията.


Монтирането на платформи се прави всяка година в периода след есенната миграция, когато птиците вече са отгледали своето потомство.
Типично за този вид птици е, че всяка пролет те се връщат в собственото си гнездо, като добавят нов материал, което обаче води и до риск както за живота им, така и за сигурността на електроразпределителната мрежа. Съгласно инструкциите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) върху платформата трябва да се постави поне 1/3 от субстрата, напълно достатъчно щъркелите да се върнат в старото си гнездо.


Инициативата се провежда със съдействието на експерти от Българското дружеството за защита на птиците. Природозащитници, кметове и жители на населените места подават информация за необходимост от поставяне на предпазни съоръжения.


През последните години "ЧЕЗ Разпределение България" са обезопасили общо около 360 гнезда на лицензионната си територия. Най-активно в тази област се работи във Видин, Козлодуй, Левски, Лом, Плевен, Гулянци, Белоградчик, Ловеч, Дупница и Сливница.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK