Устройства ще мерят мръсния въздух до домовете на 25 доброволци

Устройства ще мерят мръсния въздух до домовете на 25 доброволци

© Иван Дончев, GreenpeaceУстройство, с което граждани могат да измерват нивата на прах в районите, в които живеят. Или за по-кратко – прахоброяч.


"Грийнпийс"- България са изработили 25 такива устройства в пилотен проект "Прахоброячи", който е стартирал в средата на тази седмица. Така организацията иска да привлече вниманието на хората към сериозния проблем с мръсния въздух в страната ни, който засяга директно здравето им, но не се решава от години, въпреки че България надвишава регулярно и в пъти допустимите норми на фини прахови частици на Европейския съюз.


"Очакваме да провокираме хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество," каза Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Климат и енергия" към организацията. "Грийнпийс"-България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност.
Как работи прахоброяч у дома


Първите 25 пилотни комплекта вече са раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона. След кратко обучение те са сглобили и поставили станциите на открито в домовете си.


Устройството ще се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността.


Веднъж на ден събраните данни ще се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните.


Данните ще се визуализират и ще са достъпни на специално направената за целта графика.


Устройства ще мерят мръсния въздух до домовете на 25 доброволци

© Иван Дончев, Greenpeace


Какво е "прахоброяч"


"Прахоброячите" са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип "направи си сам", с които всеки може да измерва нивата на прах в близост до жилището си.


Устройствата са създадени на "Ардуино" платформа, която позволява проектирането на собствена платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер. Така те са достъпни и лесни за сглобяване и ползване от неспециалисти.


Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством open-source код.


След като бъде сглобен и инсталиран, "Прахоброячът" се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира.


Устройства ще мерят мръсния въздух до домовете на 25 доброволци

© Иван Дончев, Greenpeace

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не става ясно с какъв датчик ще мерят, че евтините не само точни.

  До коментар [#1] от "Индиана":

  Това взема информация от общината - http://93.123.36.139/param.php?p=%D4%E8%ED%E8+%EF%F0.+%F7%E0%F1%F2%E8%F6%E8


  Но са само няколко станции не е дават ясна представа.

 2. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Защо в Ст. Загора. Трябва в Гълъбово, Русе, София, Бургас и още някой замърсени градове.

 3. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Нивата на прах зависят от много неща. Дори от това дали ползваш родопски одеяла или новите олекотени завивки. Разбирам да ползват някакви датчици, които да отчитат нива на вредни газове, но прахоброяч ? Не ставайте смешни. Ще мерят колко домакините скачат върху килима вкъщи.

 4. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Поредната простотия Наскоро имаше статия за това как "Грийнпийс"кампанията "Климат и енергия"са давали неверни данни за глобалното затопляне така,че всичко се прави да усвоят парите а ефекта е нулев.

 5. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ако го предложат на цената на компонентите, но готов сглобен от доброволци, съм готов да го купя и инсталирам на балкона. Повече информация не вреди. Но отново да хващам поялника след толкова години - няма да стане, дори без пари да ми го дават.

 6. 7 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поздравявам "Грийнпийс"- България. Аз съм кандидат за такова устройство на ул. "Гр. Начевич", кв Хиподрума, София.

  До коментар [#4] от "Симо":

  Симо, погрешка ти цъкнах минус, вместо да ти кажа какво мисля.

  Става дума, че "измерва нивата на прах в близост до жилището си." а не вътре.
  А вън, казват, имало по-опасни и по-малко опасни прахови частици. От непълното изгаряне на дизела (справка скандала фолксваген в сащ), печките с въглища и др.

  Съвременните автомобили изгарят по-добре, но не пълно - дори са по-опасни, защото изхвърлят най-малките частици - под 2.5 микрона, които въобще не се забелязват с просто око, и ние си мислим, че въздухът е чист и спокойно караме колело или тичаме по улицата - и помпим канцерогенни ФПЧ 2.5 в дробовете си. А малките деца?

  Предполагам, че тези устройства ще хващат по-големите - до 10 микрона.

  Но по-важно е не размера на частиците, а от какво се състоят: вредни вещества - олово, фенол, кобалт, радиоактивни - причинители на астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

  Това е голяма крачка напред към овладяването на положението.
  Надявам се, че резултатите от замерванията ще се приемат като добре-дошла помощ от властите и ще бъдат признавани за валидни.

 7. 8 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не е случайно, че са само 25 бройки. Ако бяха 100-200 щеше да се получи едно много красиво равномерно разпределение, което да докаже безсмислеността на меренето на прах.

 8. 9 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#7] от "brassway":

  Еми точно де. Трябва да се мери дали има вредни вещества вътре, а не дали има прахови частици. Ние като вид сме еволюирали в саваната на Африка. Там като е сухо и духне вятър - прах колкото щеш. Белите ни дробове са се адаптирали чудесно в почистването на праховите частици от въздуха. Само с миниатюрни частици като никотина не могат да се справят. Така че да се мери дали има прахови частици във въздуха не е много меродавно без да мериш какви са.

 9. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  фините прахови частици не са прах... те са по малки от 2.5 микрона и включват пушеци, сажди и всичката материя която "виси" във въздуха...
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/df/Airborne-particulate-size-chart.svg/520px-Airborne-particulate-size-chart.svg.png

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 11 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Индиана":

  Благодаря за линка.
  София днес е добре, и цяла България

 11. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Понеже от Дневник не са дали нито един линк, ето малко от мен:

  История измерванията (засега само Стара Загора)

  http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/climate_change/chistota-na-vyzduha/

  За проекта и феновете на DIY хардуера:

  http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/climate_change/chistota-na-vyzduha/za-proekta/

 12. 13 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  Да сложат такива устройства до новостроящите се сгради,от там идва поне 25% от праха по улиците.И да се задължат строителите да си опаковат строежите и най-вече да си мията гумите на излизане ,ЗАЩОТО Е СТРАШНО!!

 13. 14 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Весело

  НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ!!!
  Грантаджии-соросоиди ви "подаряват" устройства, които да качват ценна разузнавателна информация към чужди сървъри. Същата може да се използва и за прецизно насочване на ракети, триангулиране на ХААРП импулси и, при добро покритие, за четене на мисли*!!!
  Затова почват със Стара Загора - където са най-големите енергийни интереси на САЩ.
  Прогледнете, ховеда!!!

  *) Същите разпространяват лъжи как шапка от алуминиево фолио екранирала мозъка. Глупости! Това е усилвател. Туряш си фарадеев кафез от тънки жички и го заземяваш. Ако е неудобно - просто не си мий косата само в петък.

 14. 15 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#5] от "mentra65":

  Е, и?
  Дай линк.

 15. 17 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#16] от "mentra65":

  Демек в. Ретро казва, че в. 168 часа писа, че някой бил прочел...
  Изненадан съм, че претоплят тази стара манджа. "Секретните документи" бяха крадени имейли, цитирани извън контекст. "Захлаждането" е захлаждане, ако избереш правилните години и игнорираш другите; вече дори не върви, защото и 2016 се очертава най-гореща откак има статистика. Лъжат те. За пари.

 16. 18 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално
 17. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Занимавка за любознателните....
  Замърсяването с "твърди прахови" частици има много сложен генезис в град като Стара Загора и освен от време на време спонтанни клюки и шум в СМИ, друг полезен ефект едва ли ще има!!!
  Но пък е интересна занимавка за който няма какво да прави и скучае!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK