За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин"Дневник" публикува една история за месенето на хляб и щастието да правиш точно това от блога на Time Heroes.


Мирише на прясно изпечен хляб. Или по-скоро на кифлички. Не сме сигурни. Едно е ясно, на ул. "Бетховен" 12 мирише добре и това се усеща още от парка Гео Милев. В крайна сметка ароматът ни хваща за носа и ни вкарва директно в Хлебна къща София – фурна "НадЕжко", част от мрежата на Хлебни къщи. Разбира се, не сме там случайно. Особено в Деня на будителите.


Ще присъстваме на хлебна арт-терапия за хора със специални потребности. Всъщност, накрая се оказа, че бяхме там, за да се убедим какво значи доволно познатото "Никой не е по-голям от хляба". Не че искаме да избягаме от клишето на всяка цена, но до този момент може би не си давахме сметка какво стои зад него. След няколкото часа, прекарани сред брашно, тесто, месене и абсолютното щастие на група хора от тези им занимания, можем да кажем, че ни стана ясно.
За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


Когато новите произведения от тесто са готови, всяко от тях се поставя внимателно на картон и в плик, за да може всеки да си го отнесе вкъщи и да си го изпече за спомен от днешното занимание.


След него, разбира се, остава много повече, защото ни се струва, че хлебната арт-терапия при т.нар. уязвими групи най-вече им дава възможност за нормалност. Сега те не са хора с увреждания, не са в неравностойно положение, не се борят да им се обърне някакво специално внимание. Просто са тук – месейки, общувайки, смеейки се – защото им харесва.


Според Надя (вляво на снимката долу) те имат нужда да бъдат приемани като равни и да се общува с тях като с равни. "Така се чувстват по-полезни и започват да имат по-силна вяра в себе си. Всъщност, ако имаш дори най-обикновен проблем, начинът да се справиш по-успешно и по-бързо с него е именно този: опълчваш се на това, което ти се случва, и му показваш, че си по-силен от него. Не проблемът те определя, а това как успяваш да го разрешиш," добавя тя.


Един по един в хлебната къща влизат и доброволците, които ще помагат при месенето днес – Деляна, Ани и Светльо. Тук е и Надя, която е започнала на доброволни начала, но вече е част от екипа на Хлебни къщи и също помага.


Като казваме "помага", не си представяй, че се извършва някакъв много тежък физически труд. Не. Всъщност е доста забавно и всеки иска да участва във веселбата. И някак в цялата работа излиза, че терапията е двустранна. Или поне ние така го почувствахме, защото всички работят заедно, с ръцете си, и го правят с чистата радост, че точно в този момент са именно на това място, изцапани буквално до ушите с брашно.


Във фурната ни посреща Здрава със запасана престилка и в очакване на момчетата и момичетата, които ще участват в днешната хлебна терапия. Тя и колегите ѝ замесват всичко в Хлебните къщи и са на всички инициативи маята. Покрай нея хвърчи и Милена също в подготовка за месенето, което ще води. И двете през цялото време ту се включват в терапията, ту се губят някъде отзад из фурната, ту застават на компютъра – все нещо се "пече".


Нямахме време да им се пречкаме, защото почти веднага след нас във фурната нахълтват с радостна глъчка Хасан, Адлан, Гого, Ирена, Вили, Вера и Боряна заедно техните приятели и помощници от Дневен център за деца и младежи с увреждания "Благовещение" към фондация Каритас България. Това е бойната група за днешната хлебна терапия. Събличат се якета, избират се стратегически позиции около дългите маси, разменят се престилки и се запретват стабилно ръкави, защото кой меси без да си е навил ръкавите Така, де, нещата трябва да се правят, както си трябва.


За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


Хлебната терапия се провежда всяка седмица, начело на месенето е човек от Хлебни къщи и винаги има определена водеща тема. В Деня на народните будители, разбира се, сме на вълна книги, просвета, грамотност. Докато говорим кои са будителите, в ръцете на всеки се появява сито. После пухкавото брашно, падащо от него, става платно и започва обилно рисуване на любими книги, приказки и герои.


Без да се замисля Адлан, веднага надписва своята – "Малкият принц". После по предложение на доброволците до книгата, нарисувана с пръст в брашното, се появява и скъпоценната роза на Принца. Ирена пък прави цял триптих по "Тримата братя и златната ябълка". С идеите, които Светльо ѝ пуска, нещата се усложняват още повече, докато накрая не се заформя цяла нова приказка. Виждаме, че Гого също рисува книга. Казват ни, че е голям фен на ЦСКА и вероятно произведението му ще е свързано с любимия отбор.


За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


През това време изглежда Вили е обърнала внимание, че стоим срамежливо отстрани, и с отработен жест и дяволит поглед ни привиква от нейната страна на масата. Не казва нищо, само подава ръка. Усмихва се и чака да ѝ се представим. Сочи обектива на фотоапарата и поклаща уверено глава, за да ни покаже, че ги разбира тия работи. "Знам ви аз какво ще правите сега, ще ме снимате, нали", сякаш изстрелва само с очи и веднага любопитства как изглежда на дисплея.


В този момент получаваме обяснение от един от придружителите от дневния център, че Вили не може да говори. Истината е, че това изобщо не ни направи впечатление. Разбрахме се великолепно и без думи и тя беше достатъчно съобразителна да забележи, че стоим встрани и трябва да бъдем приобщени към групата. На това ние му викаме пълноценно общуване.


Гого и Адлан

© Илиян Ружин

Гого и Адлан


Когато произведенията от брашно са създадени и разрушени по няколко пъти, идва време за същинското месене. Здрава носи купите с втасалото тесто – днес е пълнозърнесто. Изглежда много добре, меко и лепкаво, идеално за това, за което си дошъл – хубавичко да си изцапаш ръцете.


Пръстите потъват в тази душичка и полека-лека от тестото излизат книги, камбанки, цветя, букви. Гого казва, че се е амбицирал, не издържа и няма как днес да се размине без нещо за червените, затова прави великолепен надпис ЦСКА. Оказва се, че Хасан е страхотен художник, който се справя изключително добре и с месенето. Боряна пък разточва много старателно тестото, защото ще ѝ трябва по-тънко – ще прави слънчоглед. И Вера е особено концентрирана в работата си по украсата на една камбанка.


Всички – и доброволци, и участници, и помощници, имат брашно на неподозирани места, но ще се чистим някой друг път. Само Вили от време на време ни гледа крадешком и проверява с по едно усмихнато "Ей" дали всичко е наред при нас. Уверяваме я, че се чувстваме прекрасно и тя продължава с месенето.


За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


Когато групата си тръгва, пак като някаква кохорта на радостта, в нас, които оставаме около масите, се е загнездила една вътрешна усмивка и май няма намерение да си ходи. Както казва Надя, "има много мир и любов". Покрай мира и любовта има и много брашно за събиране и докато доброволците почистват работното пространство, ние се завъртаме около тях, за да разберем какво ги е довело тук в един леко студен вторник, който щеше да е най-обикновен ден, ако не беше Празникът на будителите.


Светльо например, единственият мъж в компанията, е търсил кауза, към която да се присъедини съвсем целенасочено. "Узрях за идеята, че искам да помагам, да стана доброволец. Тогава се разрових. Видях това, дойдох, хареса ми и мисля, че е моето нещо. Зарежда ме с мисли, че съм направил нещо хубаво, нещо полезно, доставил съм радост на тези деца, с които бяхме досега, и те са си тръгнали с усмивка. Това за мен е достатъчно смислено преживяване."


Вили

© Илиян Ружин

Вили


Ани пък попада във фурна "НадЕжко" след едно предаване по телевизията. За първи път идва по време на една от другите традиционни инициативи на Хлебни къщи – общностното месене, когато идват хора от квартала и просто месят хляб заедно."Беше една събота и тук имаше много деца. На мен естествено много ми хареса, защото те носят страшен заряд и така започнах да идвам."


Важно е да се отбележи, че доброволците са свободни да участват във всяка една инициатива на Къщите, стига да им доставя удоволствие. Точно както и на хората, които са тук днес. "Това е радост, терапия, в "най-лошия" случай просто съм успяла да направя хляб, което също много ме радва. Идването тук ми носи силно позитивни нагласи, което, смятам, е много ценно в този свят", добавя Ани.


За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


С Деляна (на снимката долу) се заговаряме за това как човек може да припознае някоя кауза като своя, за вътрешната потребност да помагаш. Никой не бива да бъде каран да става доброволец, смята тя. Трябва да ти идва отвътре.


И самата Деляна е точно такъв "доброволец по душа". Открива каузата на Хлебни къщи, след като вече е участвала в доста други инициативи, които в някакъв момент са приключили. И тя решава, че трябва да си намери нова мисия, защото просто не може да се остави без нещо, което да прави извън редовните си ангажименти.


Ами, да. Почнеш ли веднъж, няма как да спреш да помагаш.


За месенето на хляб и щастието да правиш точно това

© Илиян Ружин


Мисията на Хлебни къщи продължава да приема нови попълнения в брашнения отбор – виж тук как да се замесиш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Народът казва: Никой не е по-голям от хляба!

  Затова библейската притча гласи: "Когато хората били в нужда, тази нужда забелязали апостолите и насочили към нея вниманието Господне, а Господ им казал: Вие трябва да посрещнете тази нужда, да нахраните тези гладни хора!.. С какво? Имаме всичко две риби, пет хляба – нима ще стигнат за такава тълпа?.. И Христос благословил тези хлябове и тази риба, и те стигнали за тълпата. Ето какво се очаква от нас, за да може Бог свободно, със Своята величествена власт да сътвори на земята небесни чудеса: да забележим чуждата нужда. Колко често минаваме покрай нея, не отваряме вратата пред Бога, за да влезе Той и да направи това, което за нас е невъзможно. Да отворим очи, за да видим нуждата на хората около нас: материална, душевна, духовна, мъка и самота, и толкова други нужди."

 2. 2 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Весело

  Малей, както не съм закусвал....не можах да дочета статията...

 3. 3 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Ако всичко там е доброволно, няма как да не бъда привлечен...

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Вече няколко години, отлична идея. Поздравления!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7551 Неутрално

  Хубава статия, и вярно , когато домакиня приготвя за дома и за семейството с любов, изпитва удоволствие и щастие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK