Работилница за коледни сладкиши гостува на фермерския пазар тази събота

Работилница за коледни сладкиши гостува на фермерския пазар тази събота

© Надежда Чипева



Коледните десерти, сладки и курабии ще са темата на следващата кулинарна работилница от серията на училища за готвене на "За Земята". Този път тя ще бъде на съботния фермерски пазар на "Римската стена".


Организаторите обещават да забъркат с желаещите участници вкусни и здравословни сладкиши, и да споделят идеи и техники за нетрадиционни коледни лакомства. Вторият курс oт поредицата ще организират заедно с Хранкооп на пазара на Римската стена на 17-ти декември от 11 до 14 ч.


Гост-готвачи ще бъдат производители от Хранкооп, голяма част от използваните продукти ще дойдат директно от фермерските пазари. Най-подходящите храни за зимните месеци, кзащо е важно да се храним със сезонна храна и да познаваме хората, които я произвеждат – това ще са част от обсъжданите теми по време на събитието. Производители ще разкажат за дългия път на храната и защо е добре да се стараем да го скъсим, като пазаруваме от малки местни производители.




"С тази серия от курсове се надяваме да подкрепим малките фермери, които произвеждат храна по методи близо до естествените като по този начин се грижат не само за човешкото здраве, но и природата"" обясняват от "За Земята", които ще поговорят и за проблемите и предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени малките производители. Целта им е също да повишат информираността за ползите от чиста и прясна храна и да засилим уважението и доверието между фермери и потребителите, допълват организаторите.


Работилница за коледни сладкиши гостува на фермерския пазар тази събота

От "За Земята" ще наблегнат на ползите от късите вериги на доставка, при които се избягват посредниците между производители и клиенти. Производството на фермерски храни стимулира местната икономика и повишава доходите на земеделските производители, които получават по–справедливи цени за своя труд, дават за пример от "За Земята". Важен социален ефект от скъсения път на храната до клиента е, че обезлюдяването на селата се ограничава, а част от хората виждат смисъл в това да се върнат на село.


Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на "За Земята" и Приятели на Земята Европа, който целят да насърчат неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Това хубаво, ама защо може да се случва само кампанийно и за празници?

  2. 2 Профил на mort
    mort
    Рейтинг: 151 Неутрално

    Надявам се традиционно българското да не е изродено във ексклузивно веганска работилница.

  3. 3 Профил на Борис  Тодоров
    Борис Тодоров
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Така нареченото био земеделие,еко фермерски пазари се превърнаха в Елдорадо за едни мега мошенници

    България над всичко!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK