Как сами да се спасим от смога

Панорамна снимка на София от Копитото, направена преди две седмици

© Надежда Чипева, Капитал

Панорамна снимка на София от Копитото, направена преди две седмициИ в първите дни на 2017 година София е погълната от опасен смог. Той вероятно ще се влоши още повече до края на седмицата заради прогнозираните ниски температури и последващото по-интензивно битово отопление на нискокачествени въглища и дърва.


Докато чакаме спешните мерки срещу мръсния въздух от отговорните институции е важно да държим на правото си на ежедневна, разбираема информация за нивата на замърсяване на въздуха. Защото има как сами, макар и частично, да се предпазим от праха.


Всеки може да прави конкретни и лесни неща в ежедневието, с които да намали прякото си излагане на токсичния смог. Ефектът от тези лични стъпки е доказан в редица проучвания на датския научен екип с ръководител проф. Оле Хертел, оглавяващ научния отдел в Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Ето какво съветва проф. Хертел в разговор с "Дневник".
Четири стъпки за спасяване от мръсния градски въздух


Директното ни излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%, ако се преместим само с 20-30 метра встрани от натоварените улици. Това е съществен процент, който има значение.


1. За маршрута ни


Затова учените препоръчват


да избираме маршрута си в града


като избягваме големите улици със задръствания и натоварен трафик. Алтернативата са по-спокойни улички, паркове и градинки, дори и това да значи по-дълъг път и повече време.


2. За спорта


За спорта – тичане, колело, скейтборд или ролери, горното правило важи с двойна сила. Не е добре да минаваме дълги участъци с тях по големите пътища, тъй като така вдишваме повече въздух в дробовете си, а с него и повече фини прахови частици. Не бива обаче да се отказваме да спортуваме, е съветът на проф. Хертел по повод дилемата има ли смисъл изобщо да караме колело в града.


3. За проветряването


Когато проветряваме домовете или офисите си, трябва винаги да избираме


прозореца с изглед към вътрешен двор


или по-малка улица пред този към по-големия булевард. Така най-концентрираният мръсен въздух не влиза директно в къщата или работното място, където прекарваме голяма част от деня си.


4. В колата и в задръстването


Ако самите ние сме в кола и сме в задръстване или натоварено движение в града, е важно да знаем, че вентилационната система на колата ни вкарва вътре мръсни газове, изпускани от колата пред нас. Така


концентрацията на замърсяване вътре в колата


може да е дори по-висока в сравнение с тази на улицата. Показват го данните от редица изследвания. "Не забравяйте да изключите вентилационната система, когато сте част от натоварено движение", съветва професорът.


Нива на замърсяване с точен адрес и час


Тези стъпки са особено полезни на гражданите като жителите на Копенхаген и на по-големите градове в Дания, които от три години вече проверяват онлайн какви са нивата на замърсяване на въздуха на точен домашен


или работен адрес в различните часове на деня


както и какъв е негативният ефект за здравето им. Това става чрез система AirGIS, която досега се е прилагала в научни изследвания и вече е активирана за публично ползване в цяла Дания.


AirGIS може да генерира точни улични конфигурации и ежедневна информация по часове за трафика по улиците, като се базира на дигитални карти и националната база данни. Това позволява оценката на нивата на качество на въздуха за огромен брой адреси автоматично и ефективно. Резултатите, които подава системата, отчитат и метеорологичните условия, съобразяват географията на мястото, нивото на замърсяване на близките до адреса улици с данни за трафика, близките сгради с височината им.


Методът благодарение на достъпа до точни данни и подробни регистри за населението и на здравната система на страната дава подробни оценки на въздействието от замърсения въздух върху здравето на хората. Нивата на замърсяване на въздуха в Дания са ниски заради ветровития климат и умерените вредни емисии. Въпреки това изследванията отчитат


тежки негативни последици за здравето


на хората: инсулт, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма при възрастни и при деца, левкемия при деца и диабет.


За фините прахови частици, с омерзение


Зимният сезон и през 2017 г. е поредната зима, в която нивата на замърсяване с прах са много пъти над допустимите за Европа концентрации на фини прахови частици (50 mg/m3 ), в която и Европейския съюз, и столичани са в очакване отговорните институции да се задействат и да въведат мерки срещу влошеното качество на въздуха. А София си остава в челните редици на градовете с най-мръсен въздух в Европа.


Още преди две години Брюксел настоя България да подобри защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10).


Фините прахови частици – заедно с озона на нивото на земната повърхност, са основните заплахи за човешкото здраве вследствие на замърсяването на въздуха. PM10 е сборно име за фини твърди или течни частици в атмосферата, които се образуват от процеси на повърхността на земята. Праховите частици включват прах, дим, сажди, полени и почвени частици.


Тези фини частици имат пряка връзка със заболявания като астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове, както и с множество случаи на преждевременна смърт (според последните доклади на СЗО).


Основна причина за замърсяването на въздуха в големите градове е увеличаването на автомобилите и моторизирания трафик, което води до намаляване на наличните зелени пространства в центровете на големите градове, както и битовото отопление. Това в комбинация с метеорологични и географски особености води до тежко замърсяване на въздуха в редица големи градове в света.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK