Как сами да се спасим от смога

Панорамна снимка на София от Копитото, направена преди две седмици

© Надежда Чипева, Капитал

Панорамна снимка на София от Копитото, направена преди две седмициИ в първите дни на 2017 година София е погълната от опасен смог. Той вероятно ще се влоши още повече до края на седмицата заради прогнозираните ниски температури и последващото по-интензивно битово отопление на нискокачествени въглища и дърва.


Докато чакаме спешните мерки срещу мръсния въздух от отговорните институции е важно да държим на правото си на ежедневна, разбираема информация за нивата на замърсяване на въздуха. Защото има как сами, макар и частично, да се предпазим от праха.


Всеки може да прави конкретни и лесни неща в ежедневието, с които да намали прякото си излагане на токсичния смог. Ефектът от тези лични стъпки е доказан в редица проучвания на датския научен екип с ръководител проф. Оле Хертел, оглавяващ научния отдел в Европейската агенция по околна среда (ЕАОС). Ето какво съветва проф. Хертел в разговор с "Дневник".
Четири стъпки за спасяване от мръсния градски въздух


Директното ни излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%, ако се преместим само с 20-30 метра встрани от натоварените улици. Това е съществен процент, който има значение.


1. За маршрута ни


Затова учените препоръчват


да избираме маршрута си в града


като избягваме големите улици със задръствания и натоварен трафик. Алтернативата са по-спокойни улички, паркове и градинки, дори и това да значи по-дълъг път и повече време.


2. За спорта


За спорта – тичане, колело, скейтборд или ролери, горното правило важи с двойна сила. Не е добре да минаваме дълги участъци с тях по големите пътища, тъй като така вдишваме повече въздух в дробовете си, а с него и повече фини прахови частици. Не бива обаче да се отказваме да спортуваме, е съветът на проф. Хертел по повод дилемата има ли смисъл изобщо да караме колело в града.


3. За проветряването


Когато проветряваме домовете или офисите си, трябва винаги да избираме


прозореца с изглед към вътрешен двор


или по-малка улица пред този към по-големия булевард. Така най-концентрираният мръсен въздух не влиза директно в къщата или работното място, където прекарваме голяма част от деня си.


4. В колата и в задръстването


Ако самите ние сме в кола и сме в задръстване или натоварено движение в града, е важно да знаем, че вентилационната система на колата ни вкарва вътре мръсни газове, изпускани от колата пред нас. Така


концентрацията на замърсяване вътре в колата


може да е дори по-висока в сравнение с тази на улицата. Показват го данните от редица изследвания. "Не забравяйте да изключите вентилационната система, когато сте част от натоварено движение", съветва професорът.


Нива на замърсяване с точен адрес и час


Тези стъпки са особено полезни на гражданите като жителите на Копенхаген и на по-големите градове в Дания, които от три години вече проверяват онлайн какви са нивата на замърсяване на въздуха на точен домашен


или работен адрес в различните часове на деня


както и какъв е негативният ефект за здравето им. Това става чрез система AirGIS, която досега се е прилагала в научни изследвания и вече е активирана за публично ползване в цяла Дания.


AirGIS може да генерира точни улични конфигурации и ежедневна информация по часове за трафика по улиците, като се базира на дигитални карти и националната база данни. Това позволява оценката на нивата на качество на въздуха за огромен брой адреси автоматично и ефективно. Резултатите, които подава системата, отчитат и метеорологичните условия, съобразяват географията на мястото, нивото на замърсяване на близките до адреса улици с данни за трафика, близките сгради с височината им.


Методът благодарение на достъпа до точни данни и подробни регистри за населението и на здравната система на страната дава подробни оценки на въздействието от замърсения въздух върху здравето на хората. Нивата на замърсяване на въздуха в Дания са ниски заради ветровития климат и умерените вредни емисии. Въпреки това изследванията отчитат


тежки негативни последици за здравето


на хората: инсулт, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма при възрастни и при деца, левкемия при деца и диабет.


За фините прахови частици, с омерзение


Зимният сезон и през 2017 г. е поредната зима, в която нивата на замърсяване с прах са много пъти над допустимите за Европа концентрации на фини прахови частици (50 mg/m3 ), в която и Европейския съюз, и столичани са в очакване отговорните институции да се задействат и да въведат мерки срещу влошеното качество на въздуха. А София си остава в челните редици на градовете с най-мръсен въздух в Европа.


Още преди две години Брюксел настоя България да подобри защитата на гражданите от замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10).


Фините прахови частици – заедно с озона на нивото на земната повърхност, са основните заплахи за човешкото здраве вследствие на замърсяването на въздуха. PM10 е сборно име за фини твърди или течни частици в атмосферата, които се образуват от процеси на повърхността на земята. Праховите частици включват прах, дим, сажди, полени и почвени частици.


Тези фини частици имат пряка връзка със заболявания като астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове, както и с множество случаи на преждевременна смърт (според последните доклади на СЗО).


Основна причина за замърсяването на въздуха в големите градове е увеличаването на автомобилите и моторизирания трафик, което води до намаляване на наличните зелени пространства в центровете на големите градове, както и битовото отопление. Това в комбинация с метеорологични и географски особености води до тежко замърсяване на въздуха в редица големи градове в света.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  В самото жилище пречиствателите на въздух биха свършили добра работа, като Philips AC4072/11 е мерцедесът.

 2. 2 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз сам си помогнах, като спрях да се отоплявам с твърдо гориво.

 3. 3 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Линк към сайт, който дава информация в реално време за целия свят.
  http://aqicn.org/city/sofia/

  Сега замърсяването в София е ниско вследствие на появилия се вятър, но сутринта стойностите бяха между 3 и 5 пъти над пределно допустимите.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Гневно

  Не ни е работа да се спасяваме сами! Къде блее общината, та не забранява отоплението на твърдо гориво поне в по-централните части на града! Ако ги е страх, че ще загубят избиратели, прави са - губят мен! Писна ми половината комшии да димят като фабрики денонощно, а къщата до нашата кооперация да се топли на гуми! Зимно време не може прозорец да отвориш, че да се проветри!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ако всички заедно пръднем с всичка сила, ще създадем такъв вятър че ще изгоним смога при съседите

 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 870 Весело

  Като нема атентат , пожар , голема авто или жп-катастрофа , земетресение , цунами , а пък преспите и "кучия" студ се очертават чак в края на седмицата Смогът става център на журналистическия интерес вече 2-3 пъти днес.
  Не е лошо още некой независим източник да ни посъветва как да дишаме ............

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"Amot"]Къде блее общината, та не забранява отоплението на твърдо гориво поне в по-централните части на града![/quote]
  Алоооо! Хората с ОГРОМНО удоволствие биха се отоплявали на ток, но не могат. Ама давай още забрани. Вие либерално-екологичните типове само искате да правите живота на хората още по-тежък.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  В съветите на проф. Хертел няма и дума за нещо общо на смога с битовото отопление на нискокачествени въглища и дърва - ама явно НЯКОЙ много иска да обложи с нов вид данък, такса или глоба хората, които не плащат достатъчно на Енергото през зимата !!!???

  [email protected]
 9. 9 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отоплението с газ е по-евтино от това с твърдо гориво.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Как точно си представяш забраната за отопление на твърдо гориво? Да почнат инспектори вече да обикалят по къщите, да тропат на вратите и да проверяват кой какво има в печката?

  Вероятно ще кажеш да забранят продажбата на твърдо гориво в София. Ами те ще си го купят от Павликени. А не можеш да забраниш в цялата страна, защото бабите на село просто не могат да си гпозволят да купят пелети.

 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Маските в аптеките са почти без пари...

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivant88":

  Ахъм. И един мармот увива шоколад.

  Просто Гугъл, не претендира за достоверност, но пропорциите са тия:
  http://www.thermopump.eu/head_de/files_de/compare_de.html

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  К'ва забрана
  [quote#10:"niakoi_si"] за отопление на твърдо гориво?[/quote]
  Не е ли ясно, че цялата дандания е пак за пари ???

  [quote#8:"karabastun"]НЯКОЙ много иска да обложи с нов вид данък, такса или глоба хората[/quote]
  !!!!!!

  [email protected]
 14. 14 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 772 Неутрално

  " ... заради прогнозираните ниски температури и последващото по-интензивно битово отопление на нискокачествени въглища и дърва."

  Ами да забранят предлагането на нискокачествени въглища и дърва. Вместо това, ще забранят на гражданите да се отопляват с твърдео гориво, но не и да се придвижват където/когато/по колкото в кола си искат. Логика!

  Да не говорим че заградиха София с високо строителство и въдух от Витоша не може да проникне до града.

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  “Основна причина за замърсяването на въздуха в големите градове е увеличаването на автомобилите и моторизирания трафик...”

  Автомобилите и трафикът са функция от популацията!

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Изброените мерки поразително приличат на "съвети за домашния майстор" в тоталитарната преса. Типични заглавия: "мотокултиватор с двигателя от вашия стар трабант" и "как да преустроим нашата боксониера в двустаен с кът за игра" - етажерките се килват и стават на легло, хладилникът вечер се прибира в кенефа, за да спят децата в кухненския бокс и т.н.

  "Дневник", вместо да ни занимавате с подобни глупости, мислете как да изритаме криминалните елементи, заседнали в общината и псевдо-опозицията, която се крие като лалугер или ръси безсмислени "принципни съображения", когато става въпрос за мръсен въздух и коли по тротоарите.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 17. 17 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кой ви излъга, че пелетите са екологично чисти? Това са си дърва, просто са смлени и след това са минали през преса... Удобството им е, че са подходящи за автоматизирани системи и това е... Не са екологични!

 18. 18 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Единствените верни мерки са:
  1. Драстично ограничаване на използването на твърдо гориво за отопление и битови нужди.
  2. Достатъчно АСФАЛТИРАНИ паркоместа, за да не мъкнат автомобилите кал по улиците след като са излезли от калта в околоблоковото пространство.
  3. Често(ежеседмично) измиване на улиците когато времето позволява.

  Тези три мерки ще намалят драстично пепелаците и мръсотията във въздуха. Всичко друго като безплатен градски транспорт, велоалеи и т.н. са второстепенни мерки.

  П.П. Консултирайте се с някой пулмолог какво точно се случва в белия ви дроб карайки велосипед по булевардите или алеите до булевардите, които тънат в прахоляци вдигани от автомобилите.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 19. 19 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 354 Весело

  [quote#3:"паралепипед"]Сега замърсяването в София е ниско вследствие на появилия се вятър, но сутринта стойностите бяха между 3 и 5 пъти над пределно допустимите.[/quote]

  Ватъра, нашият нов най-добър приятел!
  Дишайте, в момента въздуха е чист

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Това спасяване сами си е "бош лаф" работа

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#18:".NET"]Достатъчно АСФАЛТИРАНИ паркоместа, за да не мъкнат автомобилите кал по улиците[/quote]

  Ако тръгнем да асфалтираме "достатъчно места" за нуждите на всички автоталибани, ще се наложи да направим един ограждащ кофраж по околовръстното и на цялата територия на града да изпердашим една бетонена плоча. И дори така да го направим, след 5 години пак ще се окаже, че продължават да си режат гумите и да се заливат с гореща вода от терасите, защото "местата не достигат"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  честно казано, софия е изключително мръсен град. прахоляк! не знам тези от кметството как не вземат някакви мерки, все пак и те са потърпевши. много безотговорно. гарантирано от г-жа фандъкова!

 23. 23 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Нека всеки поеме отговрност към ситуацията и да видим дали ще има пак смог в София...

  НЕ на отоплението с твърдо гориво в града!

  НЕ на автомобилите над 10 години и/или тези, които не покриват еко стандартите!

  НЕ на безразборното шофиране без нужда по 1 човек в кола за 2 км!

 24. 24 Профил на Kostadin Kostadinov
  Kostadin Kostadinov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "паралепипед":

  Благодаря за сайта, вече дори си инсталирах и мобилното им приложение за андройд

 25. 25 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  '' ... бабите на село просто не могат да си гпозволят да купят пелети.''

  Пелетите с какво са екологично по-читави от дървата?
  ...и все си мисля, че да се приравняват дървата с въглищата по ''смогливост'' е ''леко'' пресилено ...
  Последно - бабите селски Ще могат ли да се стОплят с нещо различно от дърва кога се прецака електрозахранването при определени климатични явления?

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Любопитно

  [quote#4:"Amot"]Къде блее общината, та не забранява отоплението на твърдо гориво поне в по-централните части на града! [/quote]

  Хех, палете свещи да не фалира окончателно "гадната топлофикация", че тогава ще видите кон боб яде ли.........

  Между другото, каква алтернатива за отопление в центъра предлагате вие?

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 354 Неутрално

  [quote#21:"cinik"]Ако тръгнем да асфалтираме "достатъчно места" за нуждите на всички автоталибани, ще се наложи да направим един ограждащ кофраж по околовръстното и на цялата територия на града да изпердашим една бетонена плоча. И дори така да го направим, след 5 години пак ще се окаже, че продължават да си режат гумите и да се заливат с гореща вода от терасите, защото "местата не достигат"
  [/quote]

  Не съм съгласен. Достатъчно е да се види, че автомобилите има къде да паркират. Това са калните пространства, незнайно защо все още наричани "зелени" зони. Правилно е да се наричат "кални" зони.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 28. 28 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Алтернативата в центъра - газ, дизел, електричество...

 29. 29 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Само в София е проблемът. В другите градове (най-вече Перник, Стара Загора, Свищов) всичко е наред, просто защото не се измерва нищо!
  Цинизъм от най-високо естество!

 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Проблема е не само в дървата и въглищата, а и в горенето на всякакви боклуци и отпадаци

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Аз да попитам, колко пъти в годината се мият българските градове. А строителството не е за подценяване.

 32. 32 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако човек наистина е загрижен за здравето си, най-правилното решение е да се напусне София (и големите градове).
  Каквито и мерки да се взимат, те не могат да решат проблема дори наполовина.
  Но много хора живеят тук не от глупост или мазохизъм, а защото са принудени икономически (тук работят, а без работа само тези с чичовци-милионери в САЩ могат да оцелеят).
  Концентрирането на икономиката в София може да е удобно за момента и за политиците, но стратегически е много тъпа политика. Трябва да се инвестира в икономиката в провинцията, за да могат и селата и малките градове да живнат, вместо да запустяват.
  Толкова сбъркана държава трудно се намира.
  Днес се разходих 15-20 минути по една мръсна софийска улица, и се изморих. Въздухът не ставаше за дишане. Смрад. Отрова. Но до Витоша нямаше как да стигна.
  Сега наред е някой да каже за смога в китайските мегаполиси.

 33. 33 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#1:"Ф.Нинов"]В самото жилище пречиствателите на въздух биха свършили добра работа, като Philips AC4072/11 е мерцедесът.[/quote]

  Пречиствателите на въздух (дори и с ХЕПА филтър) не могат да филтрират най-опасните ФПЧ под 3 микрона.

 34. 34 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 583 Любопитно

  стоиш си вкъщи. купуваш си устройство за пречистване на въздуха и си кюташ. всичко друго е "излагане на риск"

 35. 35 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#32:"neadekvaten"]Ако човек наистина е загрижен за здравето си, най-правилното решение е да се напусне София [/quote]

  +1

 36. 36 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "tvr18355030":

  ами тогава си взимаш две различни системи и ги синхронизираш да работят съвместно, къде заедно, къде на интервали. Рейнбоу помня също имаха система за пречистване на въздуха, но нз колко добра.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Бедност !
  В Гърция също има такива проблеми особенно в Атина и Солун.Последните години поради кризата и високата цена на горивата много хора минаха на дърва.Гуми обаче никой не смее да гори !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#33] от "tvr18355030":

  Погледни тех.характеристики на посочения от мен Филипс.
  Филтрира всичко до 0,2 микрона.
  Затуй е мерцедесът!

 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#33] от "tvr18355030":

  Корекция****

  улавя всички частици до 0,02μm

 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2358 Весело

  Цитат : "И в първите дни на 2017 година София е погълната от опасен смог. "
  Празнувайте !
  4 януари = 140 г. от освобождението на София

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#32] от "neadekvaten":

  Живея в София, защото тук съм роден. Четвърто поколение. И точно това е параграфа 22 - че и да искам, за разлика от пришълците, няма къде да се изнеса. А на въпроса в заглавието-как да се спасим от смога: като гласуваме "За" връщането на жителството на съответния референдум. Алтернативи: категорични забрани за таралясниците на пришълците и/или солени такси на влизане в София. По минусите ще ги познаете /новите "софиянци"/. И по това, че с бой ви издърпват елхата от ръцете на пазара,
  докато кротко се опитвате да я купите, след което доволни от себе си се качват в таралясник, на който пише ТХ /реална случка от 24.12./.

 43. 43 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И пак: първа стъпка -денонощно платено паркиране за целия град; втора стъпка - вдигане на данъците за МПС; трета стъпка ..... - мога да ги докарам до 70. Първата стъпка -медийна кампания, отделяне на бюджет и т.н.. Втора стъпка - ....

 44. 44 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#14:"john_3volta"]Да не говорим че заградиха София с високо строителство и въдух от Витоша не може да проникне до града. [/quote]
  Много яко - чист въздух от Витоша, само дето сега е зима дърво и камък се цепят от студ, а фотосинтеза нанай си бате ламаринка.

  Аз мисля че в момента Витоша не генерира чист въздух, а даже напротив защото там яко се използват дърва за отопление поради липса на други алтернативи .

  Ако тоя въздух слезе в София смятай какви замърсявания ще отчетат автоматичните станции.

 45. 45 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Получило им се е на Дневник, макар и неумишлено статията да е в секция "Стил на живот". Европейска столица топлеща се на твърдо гориво, рекламно лице на автомобилите от 80-те и 90-те годин и растяща навътре и нагоре при все, голямото поле, можещо да побере още 3 Софии. И това ако не е стил...

 46. 46 Профил на koftio_matrial
  koftio_matrial
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Може би все пак ако улиците се почистват поне веднъж месечно (не искам да си мисля веднъж седмично, макар че нормалното е всеки ден за такъв голям и гъстонаселен град), нещата ще са доста по-приемливи.

  Баце. толкова ме дразниш, че вече се уморих да те плюя
 47. 47 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Докато я има гнусната-съветска топлофикация, още по-гнусната и наредба за топлоснабдяване и абсолютното нежелание на съответните комсомолци да газифицират директно абонатите, ще е така. (никой няма и да чуе за подобно решение)
  И понеже телевизиите ако няма някоя гадна новина че да се сополявят дни наред и днес ми продухаха ушите какво апокалиптично застудяване ме чака тия дни, си взех няколко чувалчета дръвца, запалих си каминката и сега ми е кеф.
  Да, в центъра на София и да - абонат на топлофикация, обаче няма да им дам 1 стотинка над узаконения им рекет за сградна инсталация. А праховото замърсяване е в пъти по-малко отколкото, когато работеше непрежалимото им, окрадено Кремиковци в пълния си блясък.

 48. 48 Профил на poijn
  poijn
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Много просто се спасяваме сами от смога.

  Спираме да копаем и да горим въглища.
  Спираме да изпомпваме газ и петрол от недрата на планетата.
  Спираме всички двигатели с вътрешно горене в т.ч. коли, камиони, самолети, кораби, локомотиви и т.н.

  Ако това по-горе е по-важно от оцеляването ни, започвайте с минусите и аргументите.

 49. 49 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1704 Разстроено

  [quote#3:"паралепипед"]но сутринта стойностите бяха между 3 и 5 пъти над пределно допустимите.[/quote]
  Сутринта въздухът беше сиво-кафяв.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 50. 50 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Една от причините да се преместя "на село" беше тази смрад. Разхождам кучето един час и след това кучето мирише на ...луканка. Община Варна има някъде на сайта си изследване на чистотата на въздуха. Гледайте и вземайте "инвестиционни решения". Далеч съм от мисълта, че съм избягал от мръсния въздух, а само с надеждата, че съм при най-ниската концентрация.
  Конкретно във Варна смрадта може лесно и да се "визуализира". качвате се на Франгенското плато или Галата и съзерцавате. В общия случай смрадта се точи като сопол от запад към изток, свереизток.

 51. 51 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Да благодарим на "далновидната" герберастка политика, която съсипа София в последното десетилетие и повече. Повечето градове стават по-чисти и по-зелени, София става по-мръсна и по-сгъчкана. Мерси, гробари и гробароизбиратели.

 52. 52 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Наскоро Павел CZ писа как е в Чехия. Няма нужда да откриваме топлата вода. На първо време само да копираме някой съществуващ модел. Но всичко май опира до политици-популисти и избиратели-андрешковци и дребни тарикати.

 53. 53 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#51:"m_todorov"]Отговор
  Да благодарим на "далновидната" герберастка политика, която съсипа София в последното десетилетие и повече[/quote]

  Тя София винаги си е била такава. Едно време са се движили Волги, Запорожци, Москвичи, Чавдари, Икаруси и други дето са харчели сто на сто.

  Сега заради Европейски правила ги накараха да наредят автоматични станции и гледай какви неща са открили.

 54. 54 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А забравих за Кремиковци!

 55. 55 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#42] от "gregorym":

  И аз съм кореняк софиянец, но вече не издържам в София.
  Може би одъртявам, но шумът, стресът, мръсотията, грозните панелни блокове, и пр., вече ми идват в повече.
  Извън контакта с природата няма пълноценен живот.
  А и това определено не е София от младежките ми години (1980-те). Вярно е, че се направиха доста неща за благоустройството - бизнес сгради, булеварди, паркове, метро, ... Но същевременно манталитетът на жителите на града (все по-малък процент кореняци) деградира. В центъра се мотаят някакви странни навлеци с арнаутски физиономии (като че ли умишлено се стремят да приличат на терористи), на женския пазар е пълно със съмнителни мургави типове, в градския транспорт, особено в по-бедните квартали, е пълно с изпаднали "джуруляци", гледащи злобно и с неприязън. Изобщо зверилник някакъв. Психическата деградация на българина, за която говори Камен Донев (https://vesti.bg/bulgaria/kamen-donev-ima-mnogo-prost-narod-6063467), е най-очебийна тук. В провинцията все още има някакви остатъци от човещина. Сори за хленча, но не съм настроен позитивно. Позитивния светоглед го оставям на младите.
  Скептичен съм относно предлаганите (и в статията, и в коментарите) мерки за очистването на въздуха. Малко ще помогнат, не кардинално.

 56. 56 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това не го вдявам. Как отоплението е по-евтино от климатик или термопомпа... Без да включваме хамалогията.

 57. 57 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#56:"sasoss"]Как отоплението е по-евтино от климатик или термопомпа...[/quote]
  Как отоплението на дърва е по-евтино от това с климатик или термопомпа.

 58. 58 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Междувременно Елън Мъск ще строи втората гигафабрика нейде из Европа, но за жалост едва ли в нашата румена среда тук.
  А новините из наш'те ширини, разбира се ще се въртят около цената на нафтата и производните от цената и - горене на дръвца- например.

 59. 59 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#57:"sasoss"]Как отоплението на дърва е по-евтино от това с климатик или термопомпа. [/quote]

  Ами защото една термопомпа струва примерно пет бона - колкото дървата за отопление за десет години . Както се казва за десет години, я камилата я камиларя.

  Остава да дойде момента че това което направят дървата за отопление ще го дишаш и ти самия, но за това трябва време.

 60. 60 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 262 Неутрално

  В спортна база Белмекен са се канели (по времето, когато спортен министър е бил Свилен Нейков) да инсталират отоплителна система за руски подводници, "която отдава голяма топлина, като се избягват всякакви парни, газови или електрически котлета... Вече видяхме тази система в няколко хотела в Банско и там сметките са спаднали драстично" (цитат от статия във в. Новинар от 31.03.2010 г.; линкът вече не е активен).

 61. 61 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 442 Неутрално

  май все по-малко хора ще искат да живеят в София..и за това ще отидат да си купят къща в близкото село. Където ще правят същото, което кара хората да избягат от София плюс да си палят камината и да стоят там по чорапи и да се наливат с уиски

  Който първи прекрачи границата, губи.
 62. 62 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#60:"neadekvaten"]да инсталират отоплителна система за руски подводници, "която отдава голяма топлина, като се избягват всякакви парни, газови или електрически котлета..[/quote]

  Аз си я спомням тази система и мисля че тя беше просто обикновенна измама - обикновен електрически нагревател в система за циркулационна вода.

  Спомям си че тогава смятах че се извършва електролиза на водата, но електролизата няма добър коефициент на полезно действие. В една подводница коефициента на полезно действие е най-малкия проблем.

 63. 63 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#23] от "koalarevolution":

  Най-вече не на дизеловите автомобили. За Бога - нафтата убива.

 64. 64 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да, добра тема за чесане на езици! А през лятото какво да правим с праха? Може назад в пещерите?

 65. 65 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#59:"dkolov"]Ами защото една термопомпа струва примерно пет бона - колкото дървата за отопление за десет години . [/quote]
  Петстотин лева за дърва за отоплителен сезон? посмаляваш май. Или смяташ за стая от апартамент? Емперичните данни в моето село друго казват. Теоритичните можеш и сам да ги провериш в нета.
  Но си прав за друго. Трябва някакъв стимул или помощ за първоначалната инвестиции. За доста семейства тази инвестиция е непосилна.

 66. 66 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#64] от "penchoo":

  Нещо такова. К2 и велосипеди.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#65:"sasoss"]Петстотин лева за дърва за отоплителен сезон? посмаляваш май.[/quote]

  Реално няма никакво значение колко струва една термопомпа или колко струват дървата за отопление. Имаме си Чичко Паричко здравната каса. Лечението само на един пациент струва поне десет от твойте термопомпи, но това лечение ще е след два или три мандата.

 69. 69 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#27:".NET"]Достатъчно е да се види, че автомобилите има къде да паркират. Това са калните пространства, незнайно защо все още наричани "зелени"[/quote]

  Поляните в момента са усвоени толкова, колкото топчовците да не газят повече от 20 метра в тинята. В момента, в който тази кал им я асфалтираш, те ще се преместят още 20 метра напред, като започнат там да си паркират 8-та семейна кола и да си изхвърлят бракуваните трошки, за да ги продават на части

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#7] от "Стоян":

  Що не могат?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И все пак малки изводи от статията и кометарите. Би било добре ако може да се работи за поставяне на топлоизолация и нова дограма.

  Въздуха е нищо, ако човек си пусне телевизора той ще се стопли, но бетона иска много енергия за да се стопли.

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Ток. Изобщо не виждам смисъла от друг тип отопление.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#69] от "cinik":

  Никакво асфалтиране повече! Напротив, инспекторатът да започне да си върши работата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#64:"penchoo"]А през лятото какво да правим с праха? [/quote]

  Лятото рядко има превишения на допустимите прагове

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 75. 75 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съвсем случайно ми попадна този линк, но ако е верен некои новини бая послъгват:

  http://aqicn.org/map/world#@g/-0.0313/83.6719/1z

  или пък, съвсем типично за нас имаме най-напредничавите критерии

 76. 76 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "asenpp":

  Трябваше да го видиш вчера. Днес духна вятър и разчисти.

 77. 77 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Сф- Хавана,
  Бг- Куба на Европата!

 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Любопитно

  [quote#25:"marrad"]Пелетите с какво са екологично по-читави от дървата? [/quote]
  С прецизния процес на изгаряне и още по-доброто усвояване на отделената топлина. Ако го сравним с кюмбето на бабите по селата, дето отопляват една кухничка с два камиона метровки, сметката излиза на печалба. При термопомпите, освен отоплението, има и файда от охлаждането през лятото, ама хайде да го пишем "излишен лукс" да не разваляме сметката.
  Дори елементарно преработване на обикновена печка за твърдо гориво, може да свали разхода на дърва два пъти за същата топлина в дома. Въглищата по дефиниция са трудни за уцелване на процеса на горене, а и имат излишно много сяра, та е хубаво да се забранят за домашна употреба. По-евтино ще излиза, да се горят в ТЕЦ, а "скъпия ток" да се дава като помощи за нуждаещите се. Е, ще трябва да си имат електромер, ама "нуждаещи се" не е разрешително за всякакви пакости и заобикаляне на законите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Верно че само с забрани не става, но строихме и развивахме Електрофикация и автоматизация повече от век.

  Време е за оптимизация.

  До коментар [#7] от "Стоян":
  Къде блее общината, та не забранява отоплението на твърдо гориво поне в по-централните части на града!
  - цитат на коментар #4 от “Amot”

  Алоооо! Хората с ОГРОМНО удоволствие биха се отоплявали на ток, но не могат. Ама давай още забрани...

 80. 80 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тоест, едно от решенията е акциз на кюмюра за отопление.

  Pivoley
 81. 81 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Забравиха да добавят, че на пушачите им се отразява по-леко, в сравнение с непушачите.
  За вентилацията в колата в задръстване, при минусови температури - вмесо да се спира и да се умре от студ, просто се натиска едно бутонче за циркулация на въздуха вътре в колата , без вкарване на въздух отвън. Инженерите са го измислили.
  Вече се продават пречистватели за въздух в помещенията, чувам добри отзиви.

 82. 82 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#79:"dnevnikar"]Алоооо! Хората с ОГРОМНО удоволствие биха се отоплявали на ток, но не могат. Ама давай още забрани... [/quote]

  [quote#78:"gost22"]Дори елементарно преработване на обикновена печка за твърдо гориво, може да свали разхода на дърва два пъти за същата топлина в дома. Въглищата по дефиниция са трудни за уцелване на процеса на горене, а и имат излишно много сяра, та е хубаво да се забранят за домашна употреба. По-евтино ще излиза, да се горят в ТЕЦ, а "скъпия ток" да се дава като помощи за нуждаещите се. Е, ще трябва да си имат електромер, ама "нуждаещи се" не е разрешително за всякакви пакости и заобикаляне на законите...[/quote]
  А можеше да прочетете тези редове.
  Е трябва и да се разбере или поне да се помисли.

 83. 83 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#79] от "dnevnikar":
  Има пари, и то много!
  Ако вместо за саниране, тези пари се насочат към безплатно, или с голямо намаление предоставяне на климатици! Енергиен ефект, много по-голям от санирането. Тези милиарди могат да се дадат на избрана с конкурс фирма, която да се задължи да направи съответна инвестиция - офсет програма, подобно на такава при закупуване на военна техника.
  Лошото е, че тук корупцията ще се скрие по-трудно. Хубавото, е, че идват избори. Ако някой обещае това, ще гласувам за него. Но да си заложи г***! Начин за отпраскване при неизпълнение ще измислим!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 84. 84 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#32:"neadekvaten"]Ако човек наистина е загрижен за здравето си, най-правилното решение е да се напусне София (и големите градове). [/quote] Пълни глупости. Само който не е ходил зимата по малките "еко" градчета не значе, че там въздухът е в пъти по-мръсен от софийския. Особено важи за полупланинските. Там след разходка покрай "китните" дворчета придобиваш сополи като на миньор.

 85. 85 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#59] от "dkolov":
  Термопомпите не струват 5 бона. Поне не тези за домпотреба.

 86. 86 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#71:"dkolov"]И все пак малки изводи от статията и кометарите. Би било добре ако може да се работи за поставяне на топлоизолация и нова дограма.
  [/quote]
  +++

 87. 87 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#71:"dkolov"]Въздуха е нищо, ако човек си пусне телевизора той ще се стопли, но бетона иска много енергия за да се стопли.[/quote]
  Бетона и той ще се стопли, но без изолация топлопреминаването към околна среда разваля рахата.

 88. 88 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#79:"dnevnikar"]Алоооо! Хората с ОГРОМНО удоволствие биха се отоплявали на ток, но не могат. Ама давай още забрани...
  [/quote]
  Защо не могат на ток. Какво им пречи?
  Липсата на термопомпи и изолация.
  Струват колкото 15 годишна 318-ка примерно

 89. 89 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#88:"georgiharizanov"]Защо не могат на ток. Какво им пречи?
  [/quote] Боже, прибери си вересиите!

 90. 90 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#84] от "Стоян":
  Даже и малките села! Всички, които са в котолвина замирисват на пушек, ако няма вятър. Например Бистрица, Железница.
  С извинение на жителите на тези т.н. квартали на София, че ги нарекох села.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 91. 91 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#89] от "Стоян":

  А нещо конкретно боже.

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Аз предлагам да го напръскаме с демократични ценности. Щом при хората дава ефект и при смога ще даде.

 93. 93 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Живея в близост до столицата и имам визуална представа, как изглежда смогът над София в различните сезони.

  1. Лято/ранна есен: Леко сивкаво-син смог от газове на МПСта и от многото непочистени строителни площадки (гуми на камиони) и т.н. ТЕЦ Изток добре прикрива Дружба. Въпреки това през седмицата София се вижда относително добре от Лозенска планина, а през уикенда изгледът е почти кристално чист.

  2. Късна есен / Зима: Над 50% от домакинствата в селата и малките градчета около София, а и редица къщи в самата София бутат здраво кюмюр, неизсъхнали дърва, битова нафта, мазут, а понякога и запалими битови отпадъци в печки и локални отоплителни инсталации. София не се вижда; децата започват да кашлят - добра предпоставка за разпространение на вируси, астма или просто белодробна недостатъчност и след това смърт; смогът е тъмно сив с леки червеникави нюанси. Софийско поле е покрито с тежка димна пелена, която малко се разсейва около Коледа, когато "софиянци" се прибират по родните места, но пък около 31 дек е ад, защото пиротехниката допринася допълнително за липсата на нормален за дишане въздух.

  3. Пролет: ако зимата е къса (до средата на март) и вали повечко дъжд, въздухът се избистря бързо ... но пак ще дойде зима и пак няма да може да се диша.

  Решенията са ясни - волята я няма!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 94. 94 Профил на vrangel
  vrangel
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"Amot"]Къде блее общината, та не забранява отоплението на твърдо гориво[/quote]
  На парно съм, обаче умирам за радикални изцепки - а защо Общината блее и не вземе направо да изсели тези, които се отопляват на твърдо гориво или изобщо тези, които се отопляват.
  Много е изискано някой друг, освен мърлявото население да му е виновен на същото това население.

 95. 95 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И най-вече да погледнем какво направиха автомобилите. Градове за коли, не за хора. Младите немци и италианци избягват да купуват коли. Ползват модели като кар-шеринг (взимаш тогава, когато ти трябва). Градовете не толерират автомобили, дето паркират на улицата и нямат гараж.Големите автомобилни производители се насочват към тези модели. Колко хубав стана бул.Витоша без колите! И каква красота ще бъде София без тази ламаринена лавина, дето изтиква хората на тротоарите, а и тях ги няма, защото са завзети от същата, и диша доброволно отровите, бълвани от нея. Не можеш да си праснеш трошката на улицата, да бълваш от нея мегасмради и да твърдиш, че нямало къде другаде. Ами като няма къде, не караш кола! Не спиш на улицата, нали? Като първо да няма разрешена за движение кола без гараж - толкова е просто! Улицата и тротоара не е правен за паркинг на колата ти, а за ХОРАТА! Време е зелените да станат наистина зелени, а не бухалки и убийци на зелената идея!

  Мърфи е оптимист!
 96. 96 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivant88":

  "Аз сам си помогнах, като спрях да се отоплявам с твърдо гориво. "

  И аз, но едва когато можех да си го позволя.

  Еретик
 97. 97 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  До коментар [#14] от "john_3volta":

  "Да не говорим че заградиха София с високо строителство и въдух от Витоша не може да проникне до града."

  Евалла на софийските небостъргачи!!! Чак вятъра спряха /когато го няма/. Това още не се е случвало никъде в света.

  Еретик
 98. 98 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Как сами да се спасим от смога?

  Върнете се на село,от където сте излезли!

  sdg
 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#32] от "neadekvaten":

  "Ако човек наистина е загрижен за здравето си, най-правилното решение е да се напусне София (и големите градове). "

  В "Планинарски форум" столицата често е наричана Мордор.

  Еретик
 100. 100 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#65] от "sasoss":

  "Петстотин лева за дърва за отоплителен сезон? посмаляваш май."

  Не знам за София, но Разлог тази година беше окичен с листовки, които казваха: 10 кубика за 480 лева - заслужава си".
  А в селото, за което говориш, ако къщите са неизмазани, таван на горенето няма. Но така ще е и с тока.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK