Кравефермата, която ще плава във водите на Ротердам

Кравефермата, която ще плава във водите на Ротердам

© BeladonТрябват ви прясно или кисело мляко, отивате до градското пристанище и си ги купувате от плаваща във водата кравеферма. Този футуристичен кадър ще е нормално ежедневие още следващата година в холандския град Ротердам.


Защото такава плаваща ферма ще построят до декември 2017 г. архитектите от холандската Beladon – компания за проекти на сгради, изграждани във вода – от луксозни хотели до въпросната плаваща ферма. За мотивите зад иновативната идея и детайли по реализацията ни разказва Минке ван Вингерден - един от основателите на компанията зад проекта, доведен почти до финалната права.


"Океан от възможности"
"Можем и трябва да използваме водата около нас. Това е "океан от възможности," започва разказа си Минке ван Вингерден и веднага обяснява как се заражда идеята – мъжът й Петер и главен изпълнителен директор на Beladon е в Ню Йорк, когато там удря ураганът "Санди" и парализира цялото източно крайбрежие, освен всичко друго той вижда как щандовете за храна по магазините там стоят празни с дни. И решава, че се налага да измисли независима и самодостатъчна система, която да осигурява храна при подобни кризи на сушата.


Основната цел е фермата да предоставя локална и чиста храна на жителите на Ротердам и да не зависи от ресурсите и природни бедствия като урагани и бури, зачестяващи напоследък по крайбрежията. Планът е плаващата кравеферма да бъде самодостатъчна система, независима от ресурсите и технологиите "на сушата". Повечето неща – от отглеждането на кравите през добиването на млякото и производството на продуктите до оползотворяване на отпадъците (в това число е и урината от кравите, да) – да се затваря в един естествен кръг, който остава на борда (естествено, когато е възможно, кравите ще слизат на паша на близките поля).


Проектът ще струва 2.5 млн. евро. Финансирането е частно, основно на самата компания, консултират всичко по него с експерти по земеделие и фермери, помага им местно сдружение Uit Je Eigen Stad за храна, отглеждана в града, и организация за млечни иновации Courage.


"В Холандия имаме прясна храна, нямаме много големи градове, но пък имаме натрупан опит в селскостопанската и морската експертиза. Комбинирането им стига до иновативната кръгова ферма за производство на пресни млечни продукти, които да направят пристанищните градове по-устойчиви", обяснява логиката на зародилата се идея архитектът.


Кравефермата, която ще плава във водите на Ротердам

© Босилена Мелтева


На въпроса защо точно крави – едри и тежки животни, които не се гледат лесно, отговорът отново е свързан с добрите традиции при отглеждането им в Холандия. Предприемачите обаче вече планират и подобна ферма за пилета, прасета и зеленчуци.


Към техния модел на кръгова икономика вече има и интерес от различни места по света – Сингапур, Бангладеш, Виетнам, Джакарта, Ню Йорк. Където подобни плаващи ферми може да са ключово решение при наводнения.


Фермата като затворен кръг


Проектът стъпва на основните стълбове на т.нар кръгова икономика, към която холандците са си обещали да преминат изцяло още през 2050 г. Фермата е един от редица стартиращи бизнеси и пилотни проекти, които се развиват "кръгово", а държавата ги толерира и подкрепя.


Причините за тази смела стъпка в бъдещето в Нидерландия са рационални, а стъпките – добре обмисляни. Страната е непосредствено до водата, земята е плодородна, Холандия е вторият по големина износител на хранителни ресурси след САЩ. От друга страна, държавата е изключително гъсто населена и земята не стига. Така холандците са твърде зависими от своите ресурси, както и от последиците от климатичните промени. Прогнозите, че до 2030 г. търсенето на храни се очаква да нарасне с 50% (70% през 2050 г.,) за тях имат жизненоважно значение.


Все повече хора ще живеят в градове край делтата, които се нуждаят от незастроени и зелени площи за жилища, а все по-малко ще е пространството за традиционното производство на храни. "Логично е да използваме водните площи за производство на някои от най-пресните хранителни продукти."


Според създателите този вид "затворена система" ще бъде парадигмата за хранене в градове в един урбанизиран свят с все по-многобройно население.


Кравефермата, която ще плава във водите на Ротердам

© Beladon


Не страдат ли кравите от морска болест?


"Страдат ли кравите от морска болест?" е често задаван въпрос, на който Минке отговаря с "не и на тази платформа" с площ 1.200 кв. м, тя ще бъде стабилна и устойчива на силни ветрове и бури.


Общо шестима фермери ще се грижат на борда за 40 крави, очаква се те да произвеждат над 260 литра мляко на ден, което ще бъде пастьоризирано или преработвано в кисело мляко и сирене. Мандрата ще бъде на долния етаж. Животните ще имат нужното пространство (по 15 кв. м за всяка крава), за да се движат свободно. Те ще са разположени на второто ниво на платформата, където ще има и живи дървета. Растенията ще осигуряват сянка за кравите, а слънчеви панели на покрива – енергия за някои процеси на платформата.


Сградата ще е от сравнително лек бетон, с поцинковани стоманени рамки и специален мембранен под, който ще абсорбира и пречиства урината от животните. Друга машина ще събира кравешка тор, с който ще подхранват растенията.


На партерния етаж водата от урината на кравите ще бъде пречиствана и използвана за отглеждане на червена детелина, люцерна и трева под изкуствена светлина за фураж. Торовете ще бъде използвани или изпращана до близката ферма.


Компанията среща съмишленици за идеята в градската ферма Uit Je Айген Stadt (храна от собствения ти град), която цели да възстанови връзката на градските жители с тяхната храна, групата за иновации в млечните продукти Courage, и фонда на пристанището в Ротердам SOFIE. Тези групи се включват с финансирането на проекта и им издействат заедно разрешение за строеж от местната власт.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Весело

  В Холандия кравите са по-добре дори от Индия, където човеците им се кланят и ги боготворят.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Страната е непосредствено до водата, земята е плодородна, Холандия е вторият по големите износител на хранителни ресурси след САЩ."Впечетляващо.У спех на проекта,а и така както пише няма да е скъпо - 2,5 мил. Евро.

 3. 3 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Весело

  Футуризъм в действие ... крави на корабчета, а къде отиват лайната?

  Прясно опаковани може да се купуват за торене на сакции на терасата?

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 4. 4 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Друга машина ще събира кравешка тор, с която ще подхранват растенията.
  -------------------------------------------

  Без да е оставена да угние кравешката тор е пълна с нитрати, благодаря ама от там няма да пазарувам!

  Проектът е нефелен, направен с цел ПиАр!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На този етап тази идея ми идва ту мач. Вероятно за в бъдеще, ама по си е редно кравата да пасе на поляната.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Интересен проект!

  Съчетано със съвременни решения за добив на енергия може да развие усвояването на океана...

  Може и да доведе до "осиране" на океана...

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  водата от урината на кравите ще бъде пречиствана и използвана за отглеждане на червена детелина, люцерна и трева под изкуствена светлина за фураж. Торта ще бъде използвана или изпращана до близката ферма.
  _________
  Да са водни биволици , как да е ....ама това ми се вижда голямо мъчение за кравите, вероятно ще смърди на километри като Драгалевци когато Костов учеше политикономика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Когато се реализира , тогава ще може да се коментира.

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Минка има странни идеи

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Очакваме протести на защитниците на животните и веганите ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "40 крави, очаква се те да произвеждат над 260 литра мляко на ден"

  Това са 6,5 литра на ден. Твърде малко е или е грешка. Обикновена крава дава 20 литра, а холандските до 40.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  В някои държави има хора, които мислят за бъдещето и планират живота за след 30-40 години, работят върху проекти, които изглеждат фантастика. Ние сме доволни, ако закърпим месеца.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#6:"ivan_"]Съчетано със съвременни решения за добив на енергия може да развие усвояването на океана...

  Може и да доведе до "осиране" на океана... [/quote]
  По-вероятно е второто! Една крава отделя толкова газове колко един автомобил годишно! Само крава е свободна и която пасе трева от ливадите на балкана и се дои ръчно може да се нарече еко-крава!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Да цикъла е затворен, но водата наоколо
  ще е кафява !!!

 15. 15 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, де ама що и млякото направо да поливат Марихуанката да е по-блага....браво !!!

  Долу рушистите и фашистите
 16. 16 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Защото всичко е хидропоника и има вкус.... всъщност няма вкус

  I shave with Occam's razor
 17. 17 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "Кърт Вонегът":

  Лайната е едно на ръка при бегъл поглед излизат и още много други а цената е около 62 000 Евро на крава само за инфраструктура...ако това нещо е за експеримент или пиар ок но е абсурд да е икономически обосновано в тази си форма

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  След големите дитирамби стана ясно, че се говори за обор в морето. По-точно до брега. Който е независим от ураганите в смисъла, че ураганите никак не зависят от него. Иначе бил самодостатъчен и независим от ресурсите на сушата. Само храна и бол други неща идват от нея.
  Между другото тор е в мъжки род.
  За гъсто населена (направо пренаселена) Холандия идеята вероятно не е лишена от смисъл.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#17] от "Цъкльо":

  Отдавна фермите по света преработват фекалиите. Получават се тор, вода и метан. Така, че проблем с осирането няма да има.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Съветвам всеки, който не е ходил в Нидерландия да я посети. Това е страна, в която просто лъха на спокойствие и цивилизация. Страна с бъдеще. Изключително много млади хора. Майки с по 2-3 и повече дечица. Никакви задръствания. Безброй велосипеди. Трудно се среща дори и леко пълен човек. Няма фитнес зали. Всички имат спортни, а не анаболни тела. Прекрасна страна.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 21. 21 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За един кратък момент си помислих, че ще настаняват там холандски пенсионерки..

 22. 22 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Когато един народ приютява Галилей от гоненията на Инквизицията, когато веднага след изгонването на испанците през 16-ти век град Лейдън на референдум решава, че повече се нуждае от университет отколкото от тригодишно освобождаване от данъци, тогава този народ може да е един от най напредналите в интелектуално отнощение.
  Те са доказали, че могат да победят океана, могат да строят плаващи градове и защо не- кравеферми.
  Не се тревожете за обслужването им, приятели. Преди да направят достояние проекта си, вече са решили този проблем.
  И то интелигентно!

 23. 23 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Накой отчита ли, намаляването на консумацията на краве мляко? Утре, като излязат проучванията, за вредата от консумацията на мляко, проекта отива у ряката.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 24. 24 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Весело

  Не било скъпо... Не знам колко струва литър мляко там, но 260 литра и 6 фермера, скъпо съоръжение=скъпа поддръжка... Като теглим чертата в условията на свръх производство на мляко това по-скоро се очертава като туристическа дестинация и вероятно ще носи много повече приходи като такова отколкото от основната си дейност...

 25. 25 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#23:"Bullet"]
  Накой отчита ли, намаляването на консумацията на краве мляко? Утре, като излязат проучванията, за вредата от консумацията на мляко, проекта отива у ряката.[/quote]
  По цоциалистическо време, едно от малкото неща ставащи за четене, беше списание Паралели. Статиите му бяха събрани от западни издания. Та тогава чета в новият брой статия за това как учени установили, че пиенето на вода вреди на хората и трябвало да се пие, колкото може по-малко вода. В следващият брой обаче излезе статия, в която е твърдеше, че учени установили, че трябва да се пие, колкото може повече вода... е от тогава, на учени твърдящи неща, които не могат да докажат - НЕ ВЯРВАМ!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#24:"nqma zna4ka koi"]Не било скъпо... Не знам колко струва литър мляко там, но 260 литра и 6 фермера, скъпо съоръжение=скъпа поддръжка... Като теглим чертата в условията на свръх производство на мляко това по-скоро се очертава като туристическа дестинация и вероятно ще носи много повече приходи като такова отколкото от основната си дейност...[/quote]
  Така е. Ще продават малки сиренца, на висока цена и туристите ще се побъркват да ги купуват. В свят с претъпкани супермаркети, не е най-важна себестойността на даден продукт, а неговата реализация на печеливша цена. В Европа има доста малки ферми, пивоварни, винарни, мандри, хлебопекарни и т.н. които изкарват повече пари от туристи, от колкото от основното си предназначение. Тази ферма ще е атракция. А за цените в магазините в Нидерландия... ми грубо цените са по 2-2.5 пъти от в нашите.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  " Холандия е вторият по големина износител на хранителни ресурси след САЩ. От друга страна, държавата е изключително гъсто населена "

  Холандия не само се изхранва, но е един от най-големите износители на храни, макар да е една от най-гъсто населените страни. Холандия дава пример, че при съвременното земеделие Земята може да изхранва не само сегашното си население , но и много по-голям брой хора на планетата.

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#27] от "tacheaux":

  Много по-голям брой да, но колко много по-голям не е ясно...

  Отделно проблема не е в земята (има доста), проблема е във водата.

  Всяко произведено нещо изисква различно количество вода, можем да произвеждаме краставици и дини и в Сахара, въпроса е колко вода ще използваме за това производство?

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  [quote#28:"ivan_"]Всяко произведено нещо изисква различно количество вода, можем да произвеждаме краставици и дини и в Сахара, въпроса е колко вода ще използваме за това производство?[/quote]
  В Израел в момента върви изграждане на множество станции за превръщане на морска вода в питейна. Част от тях са включени вече са действащи и включени във водопроводната мрежа. При това става дума не за скъпи технологии, а само за филтрация. Докарват себестойност на водата, по-ниска от колкото добита и пречистена по класически способи. В модерният свят, прогреса върви със страшна скорост.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 30. 30 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Кравефермата, която ще плава във водите на Ротердам

  Моля? Това някакъв виц ли е? Крави в морето. Ферма за риби, ракообразни и водорасли в морето да, но за крави и прасета...Защо са им соларни панели на покрива, щом ще си имат достатъно метан? Въобще не ми изглежда добра идея.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  [quote#29:"Георги"] Израел в момента върви изграждане на множество станции за превръщане на морска вода в питейна[/quote]

  Това щях да отговоря на Иван, изпреварил си ме. Технологията за добиване на питейна вода от морска е толкова напреднала и е толкова поевтиняла, че няма никакъв проблем за добиването й в необходимите количества за поливното земеделие. Между впрочем Израел, която също е много гъсто населена срана, чиято територия половината е от пясъчни пустини, също се самоизхранва.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "Георги":

  Да, подобни инсталации има и на други места, например град Барселона задоволява част от нуждите си също чрез преработка на морска вода.

  В Персийския залив също се обръща сериозно внимание на въпроса.

  Тука коментарът ми е в насока на факта, че както и земята така и водата са ограничени ресурси.
  Не можем да произвеждаме вода (поне не в чистия смисъл на производство), можем да я извличаме, но все пак тя е ограничено количество. Изглежда страшно много (Синята планета), но всъщност имаме проблем с водата...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Господ да ти даде все холандски храни да ядеш особено домати

  гошо
 34. 34 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 489 Весело

  А стълби за кравите предвидиха ли? Когато решат да поплуват в морето и скочат от кравефермата, после трябва по някакъв начин пак да се приберат...

 35. 35 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цецо":

  Не съм казал че ще има проблем....вероятно ще ги преработват на сушата. Просто не виждам как на един шлеп ( това е фермата) ще се изградят компостиращите и съоръженията улавящи метана.
  А дори и да изградят само си представи размера на шлепа ( фермата), на който се намират 40 крави, мандра, дървета, силажи,резервоари за кравешки изпражнения и допълнителни за вода, газоуловители вероятно помещения за персонала....

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 36. 36 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#23] от "Bullet":

  "Накой отчита ли, намаляването на консумацията на краве мляко? Утре, като излязат проучванията, за вредата от консумацията на мляко, проекта отива у ряката."

  Народа просто иска да яде, да пие и да такова и не му мисли много за здраве. Никой не си задава въпроси за вредите от лактозата и казеина които са в млякото. Няма животно в природата което да се храни с млякото на друг вид. Количеството протеин(казеин) в човешкото мляко е 1.2 гр/л и бебето удвоява теглото си за 120 дни. Белтъкът в кравето мляко е 3.3 гр/л, а теленцето удвоява теглото си за 47 дни. Високото съдържание на казеин в млякото на кравата е важно за бързото укрепване и развиване на мускулатура, и костната система на телето. Телето достига полова зрялост при 8-9 месечна възраст. При човешкото бебе нещата стоят съвсем по друг начин. При него акцентът не е да се развият бързо костите и да наддаде на ръст, при него най-важен е един друг орган – мозъка, който е изграден от мазнини. За преработката на казеина е необходим ензима ренин, който тялото произвежда до две годишна възраст - периода на кърменето. Какво се случва с казеина след като не произвеждаме ензима ренин?
  Лактозата - има хора които са алергични към нея. Защо??? Напишете в Гугъл млякото вреди и почетете. Може да се ужасите. Вредите не настъпват веднага. Те се натрупват във времето.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#36] от "б_еко":

  Вие ми събудихте любопитството?

  Това ли са Ви аргументите:

  "Няма животно в природата което да се храни с млякото на друг вид."

  Колко от бозайниците в природата си отглеждат друг вид бозайник за да му консумират млякото?

  Кой вид бозайник в природата храни малки на друг вид бозайник?

  Известно ли Ви е, че има редки случаи, когато майка загубила по време на кърменето малкото си е отглеждала малки на друг вид бозайници.

  Ако това са ви аргументите, като посочените, мен поне не може да ме убедите в тезата си, че млякото е вредно.

  Аз ще Ви посоча, че мляко (и производните му продукти) от животни и се използват за храна от хората от хилядолетия.

  Явно проблема с млякото не е толкова сериозен, колкото се опитвате да го представите!

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":

  относно свръхпроизводството - не знам за прясно мляко за пиене - може и да има свръхпроизводство, не съм се интересувал. но има дефицит (световен/глобален) на лактоза (прави се от мляко), като цената и се качи в пъти през последните години.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 39. 39 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#0:"Статия"]...кравешка тор...
  Торта ще бъде...
  [/quote]

  Уважаема г-жо Мелтева, "тор" е съществително от мъжки род, вижте си в речника.
  УниБИТ, нали?
  Иначе - евала на холанците! (пардон, холандците)

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 40. 40 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 463 Весело

  Бизнес модела им куца яко!

  Ако един литър мляко се продава за 1 евро ще им трябват 10 000 дни(27 години) да направят оборот (не печалба) колкото е инвестицията.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#40] от "kokoto2":

  Приемето го като проект, който ще бъде бюджетиран като развойна и научна дейност.

  Отделно има коментари, че могат да го използват за туризъм.

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#11] от "Радан-Издислав Кънев":

  Морските обаче дават точно по 6,5 литра.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 43. 43 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#25] от "Георги":

  https://www.svd.se/ny-studie-mycket-mjolk-forkortar-livet
  Гледай ти. Какво неверие.

  До коментар [#37] от "ivan_":

  Проблемът е от консумирането на мляко от възрастни индивиди. Няма проблем, при консумацията на преработени продукти от мляко.  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 44. 44 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#43] от "Bullet":

  Кой пие непреработено мляко?
  Може би някой хора по селата със собствени животни, но и те може би го преработват.

  Благодаря Ви за уточнението!

  Модератора е неадекватен!
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Любопитно

  Къща за живеене в канал на Амстердам съм видяла и заведения също, но ферма ...всичко вече може.

 46. 46 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Неутрално

  "Страната е непосредствено до водата, земята е плодородна, Холандия е вторият по големина износител на хранителни ресурси след САЩ."

  Това няма как да е истина. Просто физически не е възможно...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Весело

  Всяка крава произвежда 70 до 120 килограма метан годишно. Метанът е парников газ, но има 23 пъти по-силен ефект за парниковия ефект от въглеродния двуокис. И тук зелените гении имат фатален пропуск. Необходим е сериозен подход с цел каптиране на кравешките газове чрез подходящи гъвкави сонди към газопреносната мрежа на Ротердам. Инак потопът при глобалното затопляне е неминуем, особено пък за Ротердам.😆🌸🌺🤓

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#46] от "blurred":

  Истина е. Става дума за хранителни продукти, кой знае защо наречени от Мелтева "ресурси", а не за селскостопанска продукция разбира се.

 49. 49 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Това е "океан от възможности". Не мога да спра да се възхищавам на холандците, наистина велика нация с океан от способности.
  "Холандия е вторият по големина износител на хранителни ресурси след САЩ". И този факт е достатъчен, макар че има още много за добавяне. Няма област, в която да не стърчат над повечето други нации.

 50. 50 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Хитро! Въпросът е дали си струва инвестицията!?

 51. 51 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#24] от "nqma zna4ka koi":
  До коментар [#50] от "Коки":

  2,5 млн. евро, ако правилно съм разбрал, са нищо. В България една спортна зала струва 32 млн.

 52. 52 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "б_еко":

  Освен че няма друго животно, което промишлено се препитава от млечни продукти на друг биологичен вид, няма и такова , което развъжда домашни животни, променя ландшафта и собствената си диета чрез хиляди години земеделство и произвежда електричество за битови нужди..
  Така както от висшите примати само хоминидите са изгубили метаболитната възможност сами да си синтетизират витамин Ц, така и са развили постепенно други механизми, чрез които да могат по-ефективно да усвояват млечни продукти, особено европейските народи...
  ...така че подобни диетни генерализации са необусновани.
  Млякото е традиционен продукт не само по нашите земи и то не от малко време, и средната продължителност на живота не се отличава драстично от тази на региони на Земята, в които то се консумира рядко..... независимо колко човек може да се ужаси от разни статии в Гугъл

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#52] от "mengo":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 421 Любопитно

  До коментар [#48] от "Lemmy":

  Е да, хранителни продукти е друго нещо разбира се. "Ресурси" би трябвало да означава суровини, което е нелепо в този контекст...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 55. 55 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 213 Весело


  Защо са им соларни панели на покрива, щом ще си имат достатъно метан? [/quote]
  Соларните панели са да правят сянка на кравите, когато искат да си подремнат под силното слънце...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK