Пуснаха пета турбина на ВЕЦ "Студен кладенец"

Новият пети хидроагрегат на ВЕЦ "Студен кладенец" на НЕК беше пуснат изпитателно на 13 февруари, съобщиха от компанията. Турбината е пореден етап от проекта за рехабилитация на водноелектрическата каскада Долна Арда.


Рехабилитацията на турбините на ВЕЦ "Кърджали", ВЕЦ "Студен кладенец" и ВЕЦ "Ивайловград", които образуват каскадата, започна още през 2006 г. в изпълнение на задълженията на България по Протокола от Киото. Проектът предвижда добяне на два хидроагрегата към електрическата централа "Студен кладенец" - съответно с мощниост 16 MW и 1,3 MW. Така общата мощност на ВЕЦ-а ще се повиши от 60 MW до 85 MW. До 2010 г. цялата каскада Долна Арда ще повиши производството на електроенергия от 270 на 331 MW.


Няколко австрийски фирми са ангажирани в изграждането на новите мощности на каскадата. VA Tech Hydro Andritz отговаря за електромеханичната част на трите централи. Компанията PORR пък строи вече пуснатия пети хидроагрегат на "Студен кладенец". Като подизпълнители в проекта участват и множество български фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK