"Натура 2000" е на път да осуети проект на EVN за вятърен парк край Калиакра

"Натура 2000" е на път да осуети проект на EVN за вятърен парк край Калиакра

© ДневникЗаповедта за обявяване на Натура – зоната "Калиакра",подписана от министър Нона Караджова и обнародвана в края на август, ще засегне изпълнението на два проекта за ветроенергийни паркове и един за фотоволтаична централа, показа проверка на "Дневник".


В заповедта за защитената зона се забранява строителството на енергомощности и режимът допуска вятърни и слънчеви паркове само при условие, че проектите са минали през всички процедури по екооценки.


Във връзка със забраната в началото на месеца екоинспекцията вече върна проект за 13 ветрогенератора на софийската фирма "Български вятърни централи" край Каварна. Проектът беше замразен още през юни 2008 г. от бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров, а сега екоинспекцията издаде отрицателно становище по ОВОС на парка (оценка за въздействие върху околната среда) - едно от малкото отрицателни решения сред хилядите оценки, правени през последните години в страната.
По-интересен е случаят на "EVN-ENERTRAG Каварна", смесено дружество на австрийската EVN и германската ENERTRAG, което планира да издигне 26 вятърни генератора край каварненското с. Българево. Проектът е спрян през 2008 г. със заповед от директора на РИОСВ-Варна Синан Мехмед. Основанието е, че липсва завършена процедура по оценка за съвместимостта на проекта с "Натура"-зоната (тогава бъдеща). Процедура за съвместимост въобще не е стартирала, информираха от инспекцията. Оттам съобщиха, че въпреки това през септември 2007 г. са изляти няколко от фундаментите за перките. Всъщност, почти всички фундаменти са готови, изградени са и довеждащи пътища, посочи Ивайло Иванов от варненския клон на Българското дружество за защита на птиците. Фирмата не е била санкционирана.Необявените зони


До момента със заповед са обявени 90 от общо 114-те проекто-зони на "Натура 2000" за опазване на дивите птици. Останалите 24 са на различен етап – до края на годината се очаква 10 от тях да бъдат официално обявени. В следващите години предстои обявяването на другата група "Натура"-зони - за месттообитанията. До голяма степен те ще се припокрият с първите, но вероятно ще въведат допълнителни защитни режими в съответните райони.

Калина Трифонова, вицепрезидент на "EVN България", обаче заяви, че няма информация проектът да е спиран. Според нея работа по вятърния парк е извършва през 2008 и 2009 г., защото фирмата разполага с всички документи и разрешителни (ОВОС).


На въпрос дали съществува някаква законова възможност проектът да бъде завършен, без да е в нарушение на новите правила, от РИОСВ - Варна отговориха, че вятърният парк може да бъде законно доизграден, ако инвеститорът представи в екоинспекцията разрешително за строеж.


Третата засегната страна е група от няколко софийски фирми, които имат проект за изграждане на фотоволтаична централав земеделска теротория в зона "Калиакра", който също е спрян.


Едно от основанията на екоминистерството за спиране на проектите в района е откритата в края на миналата година от Европейската комисия наказателна процедура срещу България заради неопазването на проекто-зоната от "Натура" "Калиакра". Процедурата бе открита след жалби на Дружеството за защита на птиците, което сигнализира в Брюксел, че в Натура-зоната попадат над 460 инвестиционни намерения, част от които се реализират в момента. Много от проектите са именно за вятърни паркове, а орнитолозите се опасяват, че голяма гъстота на перките сериозно би навредила на птичите ята, преминаващи през черноморския прелетен път на дивите птици Виа Понтика, вторият по численост на птиците миграционен коридор в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  Господ да им помага - на министър Нона Караджова и на птиците.

  Стискам палци. Дано.

 2. 2 Профил на viatar
  *****
  Неутрално

  Това лято доста често минавах през село Българево и смея да твърдяр, че не само фундаментите са готови ами и ветрогенераторите са на лице и работят ...

 3. 3 Профил на ха!
  *****
  Любопитно

  Не съм фен на ВЕИ от вятър и слънце. Енергията, която пускат е много нестабилна, като спре вятъра и има сривове в цялата система. Налага се и строителството на скъпи заместващи мошности на газ, които се пускат бързо. Ако се поставят слънчеви колектори нека да са за покриване на собствените нужди на даден сграда.

  Според мен е много по добре да се наблегне върху постоянна зелена енергия от вода, геотермални централи, биогаз от сметища/отпадни води който да се преобразува в ток, централи от биотпадъци (слама, листа на дървета от градове и др.), и т.н.

  Само брега на р. Дунав може да осигури остатъка, който остава до изпълнението на квотата от 16% ВЕИ до 2020 г. наложен от ЕС, с нейното постоянно течение (и ден и нощ), плюс модерни технологии в този сектор.

 4. 4 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Много ми е интересно как фотоволтаична централа ще пречи на птиците.Корумпираните служители от Еко - ведомството явно си искат комисионните.

 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#4] от "Само Левски":

  За да се направят фотоволтаиците има нужда да мине булдозер и то си е най- нормален строеж. А степите на Калиакра са уникални и като се застроят, просто ще изчезнат...
  Аз лично първо бих искал да се инвестира в подобряване на енергийната ефективност. Българският подход в изграждането на ветрогенераторите, мини ВЕЦ и фотоволтаиците е част от подхода на ДПС за точене пари от всичко. Те си излобираха космически цени на изкупуваната енергия и задължиха обществото да я плаща! Затова и в този сектор в момента има такава жестока конкуренция - само дето не са почнали да се стрелят.
  Трябва ревизия на цените!
  И държавата да намали ДДС на енергоспестяващите материали и технологии за бита и бизнеса като пенобетонни тухли, слънчеви бойлери, топлоизолации, трипластни стъклопакети. Ако България си подобри енергийната ефективност ще се наложи да се изключват мощности!

 6. 6 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  "Power to the people!", както се казва

  "Зелената енергетика" е един от новите балони, за които пише "Дневник" в статията си "Нови десет балона заплашват световната икономика":

  http://dnevnik.bg/pazari/2009/09/14/784360_novi_deset_balona_zaplashvat_svetovnata_ikonomika/?p=0#addcomment

  Тази енергетика съществува само благодарение на наливането на милиардни субсидии в нея...

  Да видим само, кога ще (се) пукне и тя

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#6] от "екс_перт":
  Смешен си в напъните си, но ти е простено.

  Е и какво като се провали проект на ЕV№ - големи яйца. Като имат калпави манаджери, консултанти и проектанти - да си берат грижата. Стига благотворителност!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Перките са като ГИЛОТИНИ за птиците.
  Да по-добре да не се прави такъв парк там.

  Фотоволтаици могат да се сложат навсякъде. По покриви особенно.

  Край пътя Слънчев Бряг - Бургас има толкова изоставени стари сгради превърнали се в руини и полета пълни с буклуци че са изключителна грозна гледка! Пейзажа там е много грозен. Ето там ако се направят такива фотоволтаици или концентрирана слънчева светлина торло централи. Направо ще са си атракция може да продават билетчета на желаещите да ги видят а и няма да е грозен пейзажа както е грозен в момента.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 9. 9 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#7] от "skara":

  Благодаря на небесата за милостта ти, о великий skara!

  Сега, с твоята прошка, вече ще спя спокойно нощем!!!!!!!!


  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 10. 10 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Една добра новина. Сега остава и Мицубиши да си разкара перките от нос Калиакра...

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK