Нов ветроенергиен парк ще бъде построен край Карнобат

Нов ветроенергиен парк ще бъде построен край Карнобат

© СГ/ИИВятърна централа с обща мощност 111 MW ще бъде изградена край Карнобат, предаде БТА, позовавайки се на информация от общината. На 26 септември предстои инвеститорът, испанско-гръцки консорциум, и местната власт да подпишат предварителен договор, допълва Darik News.


По проект в рамките на 15 месеца консорциумът между фирмите "Пренеал България" и " Алфа Грисин Ренюабълс" ще издигне 37 турбини в местността Крали-Маркова стъпка. Паркът трябва да бъде експлоатиран 30 години, като община Карнобат ще получава 4% от приходите от електроенергия. По действащите в момента преференциални цени това са близо 1.8 млн. годишно. От консорциума обещават да разкрият 200 временни работни места при строителството на съоръженията и 12 постоянни позиции при влизането им в експлоатация. Инвеститорът е поел социалния ангажимент да финансира ремонти и реконструкции на улици, алеи, паркове и автобусни спирки в Карнобат в рамките на 400 хил. лв.


Още през ноември 2008 г. карнобатските общинари одобриха предложението на кмета Георги Димитров да се предостави концесия за проектиране, изграждане, управление, поддържане и експлоатация на вятърна централа. След законови противоречия и процедурни усложнения осъществяването на идеята беше подновено през юли тази година, припомня в. "24 часа".


Засега най-големият ветропарк в България е собственост на американската AES Geo Energy и се намира край Каварна. Съоръжението "Св. Никола" разполага с 52 турбини с обща мощност 156 MW. Цялостната инвестиция беше 270 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klaus
  *****
  Неутрално

  Ветрогенераторите са каквото бяха пушещите комини до небето през социализма... безумен, грозен символ на прогрес, на който всички трябва да се кланят.

 2. 2 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  Това е добра инвестиция и ако е в добри ръце всичко друго ще е добре

 3. 3 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  Има ли там достатъчно вятър или карнобатска гроздова вече не струва ?

 4. 4 Профил на Do Klaus
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на баирбудала
  *****
  Неутрално

  Къде са сега екоонанистите? Защо не реват? Май им плащат да реват само за друго...

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Една от грешките на предното правителство- прие процентът на енергията от възобновяеми източници да се увеличава както в най-богатите страни в ЕС. Пак се писахме по-католици от папата. Няма да остане свободен вятър в България. Ще ни излезе през носа като цена на тока в следващите 10 г.
  Колкото до еколозите, да ходят да се снимат с купищата трупове на прелетните птици при ветропарк Калиакра. Там,по бреговата линия,прелитат птиците на половин северна Европа.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До номер 6 - тия птици за много прости ги имаш - от цялото небе точно минават през перките. Аман от псевдоприродозащитници

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 8. 8 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Вятър работа. Приходите за общината ще са 4% не от приходите, а от печалбата, която може и да е 0 %.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 9. 9 Профил на АЕЦов
  *****
  Неутрално

  Айдеее, уйде АЕЦ-а!
  270 МВт само от 2 проекта и само от тоя що духа!
  На опашката чакат още проекти за 3000-4000 МВт вятърни мощности.

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До 7: Минават и през перките- летят нощем,ниско ,и в мъгла ,и по един и същи маршрут,хиляди години вече. Загиват,не всички,но много. Ако не вярваш,иди на място и виж.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  евала на карнобат, ама там като не минават другата полвината птици на северна европа, кои птици ще мелят перките? Бургаските гларуси ли?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 12. 12 Профил на Гочо
  *****
  Неутрално

  Както е тръгнало,птиците ще ни изгонят от България,тук гнездят,там летят,а ние да мрем ли???

 13. 13 Профил на на завет
  *****
  Весело

  ако няма вятър костоваците ще духат до коментар [#3] от "Piranka":

 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "mi6osp":Много си прав, но никой по-горе не го разбира! По закон, НЕК е длъжна да изкупува цялата енергия от "перките", независимо, че е много по скъпа! Ако делът на тази енергия се увеличи, НЕК ще е принудена да вдига цената на тока, защото няма да може да я компенсира с ниската цена от Козлодуй и Мариците! Да не говорим и за индустрията!
  Перките са удобни за държави, които имат големи и рядко населени територии и острови! В някои западни държави има оплаквания от жители, живеещи близко до тях! Става въпрос за вибрации и особен шум!
  Някой ако занае точната цена на енергията от ветрогенераторите, нека я каже. Някъде четох, че е над 20 евроцента за киловат!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 15. 15 Профил на Прост селянин
  *****
  Неутрално

  Напиши вятърна елцентрала, та да разбера за какво става дума!
  К'ви са тия "паркове"-вятърни, слънчеви, газови, лигнитни, атомни и др.п. измишльотини!

 16. 16 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#15] от "Прост селянин":По-добре стани "умен селянин"! Можеш да обясниш, защо пък да е "централа", а не "станция" например?

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 17. 17 Профил на ветробой
  *****
  Неутрално

  процентите електричество от възобновяеми източници са задължителни в ЕС и ще стават все повече и повече. Така че, в един момент ще я изнасяме тази енергия като си покрием нашия дял от водните и вятърните. А полша и унгария ще ни гледат в ръчичките.

 18. 18 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  ами жители живеещи близо до въглищни централи също се оплакват че прането по балконите им е покрито със сажди, а живеещите в димитровград навремето се оплаквали че снегът им е кафяв, заради циментовия завод. За да се усетят вибрациите и шума, човек трябва да е близо до перките, ако се мръдне малко по-далеч няма да ги усеща и тва е. На снимките от калиакра имаше някакви крави дето си пасяха под перките най-спокойно. Ниската цена от козлудуй е ниска, защото я поддържат такава. АЕЦ е на загуба по последни отчети май, а когато има достатъчно турбини, няма да се налага вече субсидия.

  http://www.solarserver.de/solarmagazin/anlagejanuar2008_e.html

  това е проект за 100% енергия от ВЕИ.

  Цената зависи единствено то регулаторите и от това за колко време инвеститорите искат да си върнат парите. На теория една турбина се изплаща поне 10 пъти докато функционира, за АЕЦ фактора е към 5-6, макар че с новите реактори с дълъг живот се увеличава.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 19. 19 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  A wind farm in Norway's Smøla islands is reported to have affected a colony of sea eagles, according to the British Royal Society for the Protection of Birds. Turbine blades killed ten of the birds between August 2005 and March 2007, including three of the five chicks that fledged in 2005. Nine of the 16 nesting territories appear to have been abandoned. Norway is regarded as the most important place for white-tailed eagles.

  Хех, кво излиза, ние да им пазим птиците на северноеропейците, само за да ги помелят тамошните турбини като приситгнат. Норвегия, Англия, Дания и Германия имат доста повече турбини по бреговете си от българия.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 20. 20 Профил на досетлив
  *****
  Весело

  Щом община Карнобат ще получава по 1,8 милиона годишно, което е 4%, то инвеститорът ще продава прескъп ток за 43 милиона годишно, която сума ще бъде разхвърляна по месечните сметки на верващото електоратно стадо.

 21. 21 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "DareDebil":Нещо бъркаш! Ниската цена на АЕЦ, позволява потребителя да плаща цена под 20 ст.! Със сигурност, цената, която НЕК плаща на ветровиците, е доста повече! Когато има излишък на енергия, задължават ТЕЦ-овете да намаляват производството, защото замърсяват най- много!
  Относно вредите - у нас, все още цената е определяща Ако ги питаш, кое да изберат - чисто пране и въздух, или по -евтин ток, не съм сигурен, че ще изберат първото!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 22. 22 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  На потребителитя няма да бъде прехвърлена сумата от 43 млн лева, а разликата между цената на тоя ток и цената на тока от ТЕЦ и АЕЦ. И потребителите ще имат с 0,001 стотинка повече на киловат примерно.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 23. 23 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  а ако питаш хората птиците ли са по-важни за тях или тока, не мисля че ще изберат птиците!!! пиша с по вече удувителни, щото гледам че ти харесва да ги използваш без никаква причина!!!! Цената е по-висока, но е капкав морето в сметката на ЕРПтата, те дерат големите кожи, не вятъра.

  АЕЦ "Козлодуй" продава 60 процента от произвежданата електроенергия на регулирания пазар на цени под себестойността. За първото полугодие на т.г. цените са били с 10 лв. под себестойността. Така на всеки мегават ние реализираме 10 лв. загуба. Това съобщи вчера шефът на атомната ни централа Иван Генов.

  ЕЦ „Козлодуй” има големи загуби заради лоша администрация на договорите за продажба на електроенергия. Това стана ясно на пресконференция, дадена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 24. 24 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "DareDebil": Може и да си прав.Спец съм по ветровете, но в друга област Но все пак - АЕЦ на загуба? Всъщност защо не? Бургаската рафинерия на Лукойл и тя е винаги на загуба!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 25. 25 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Весело

  До коментар [#24] от "ъ":

  Ще излезе, че в България само ТОТО-то е на печалба.

 26. 26 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  не съм нито чул нито видял терористи да се опитват да гръмват вятърни централи но за АЕЦ има така че подобре вятърни отколкото атомни,а и както се говори че в козлудуи се правят опити със нестандартен материал мислете какво би станало ако гръмне.

 27. 27 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Цените на АЕЦ с голяма шашма, понеже често за да сме "енергиен център" на вселената ток май се продава по-евтино навън, отколкото на нас. И българия е единствената страна в света където ток за бита е по-евтин от ток за промишлени нужди. Загубата е само на регулирания пазар, ето какво следва после:

  На всеки мегават ние реализираме 10 лв. загуба. При продадени 3 милиона и половина мегавата на регулирания пазар за първото полугодие това са 35 милиона загуби. Тези загуби ние не само че ги компенсираме с продажбите на свободния пазар, но излизаме и на печалба 54 милиона, и то при колабиращ регионален пазар на електроенергия", обясни Генов.

  Това доказва че с подходящите цитати и вадене от контекста човек може да извърти нещата както му отърва

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 28. 28 Профил на ккк
  *****
  Неутрално

  4%=1.8М Лв
  100%=45М Лв
  111 МВ=111,000КВ при 100% натовареност
  83,250КВ при 70% натовареност
  365дни Х 24 ч = 8760ч/година
  729,270,000КВЧ на година х 0.1 Лв/КВЧ = 73,000,000 ЛВ/Година
  или 73 милиона лева на година.
  270МЕвро х 1.9 = 513Млв Първоначална инвестиция
  При 73Млв годишен брутен доход.
  2Млв на Карнобат + подръжка, заплати дивиденти ... в зависимост как е структуриран дила ... Тотал 20Млв/година
  73-20=53Млв на година Нето
  За по-малко от 10 години ще си изплатят инвестицията от 513Млв ако продават тока по 10ст/КВЧ. След това всичко е печалба. А цената на тока ще се дигне, както навсякъде по света. Ще си изплатят инвестицията за 6, 7 години което е типично.
  Ще умрат 5, 10 птици на година (не че циганите не трепат с прашки) Шум има но само около турбините. Ако си на 1, 2 км от тях няма. Затова и тези неща ги строят западни компании, защото са ясни, чисти, разбираеми и вършат работа.
  "Истинските" Руски бизнесмени иска 4, после 10 милиарда Евро от които получавате кална площадка за 500МЕвро или Атомна бомба със закъснител за 10 Милиарда + още не се знае колко.
  Лесна сметка ма някой трябва да иска да смята.

 29. 29 Профил на питам
  *****
  Неутрално

  Някой може тук да направи калкулация на цената на тока от АЕЦ?
  Да не забрави обаче да включи колко стотин милиона годишно плащаме за закупувате на ядрено гориво + колко стотин милиона годишно плащаме, за да изнесем отработеното гориво за депониране + колко стотин мириона или милиарда ще платим за погребването на реакторите + и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK