Кризата спъва България за възможностите на когенерацията

Кризата спъва България за възможностите на когенерацията

© frankh via FlickrБългария има голям потенциал за изграждане на когенерационни системи за производство на енергия, но финансовата криза е затруднила намирането на средства. Това коментира Фиона Ридок, изпълнителен директор на международната асоциация "Коген - Европа" по време на днешния семинар по темата, чийто домакин беше Агенцията за енергийна ефективност. Големите възможностите на България в развитието на проектите за едновременно производство и на ток, и на топлоенергия също бяха потвърдени от представител на "Коген — Гърция".


По думите на Ридок процедурите по усвояването на средства от европейските фондове трябва да се ускорят, за да може и браншът на производители и потребители на енергия от системи за комбинирана генерация да се възползва от тях. Роля на правителството е да създава силни стимули за изграждане на комбинирано производство, отбеляза тя. За този вид електроенергия държавата плаща по преференциални цени, определяни от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), които според изпълнителния директор на АЕЕ Таско Ерменков са най-силният стимул за развитие на този алтернативен енергоизточник. По думите му по-лесно е да се въведе когенерации в промишлените предприятия, защото себестойността на продукцията се понижава и по-лесно се възвръща инвестицията


Сред механизмите за финансиране на такива инсталации по междуанродния фонд "Козлодуй" и по фонд "Енергийна ефективност" се открояват т.нар. договори с гарантиран резултат, при които фирмите изпълнители гарантират изграждането на съоръжението, а клиентите гарантират количеството енергия, която ще ползват.


Въпреки финансовите несгоди днес фирма "Софийска вода" официално откри когенарационна инсталация за производство на електричество и топлина от метан. Биогазът се добива при обработката на отпадни води в пречиствателната станция "Кубратово". Сега съоръженията ще покриват нуждата от ток и топлина и на административните сгради на концесионера на столичната водоснабдителна и каналзационна инфраструктура. Проектът е струвал 5 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK