БФА: Ограниченията за нови екоцентрали ще изгонят инвеститорите

Ограничаването на строежа на нови вятърни и слънчеви централи върху няколко категории земеделски земи може да изгони инвеститорите в такива проекти от България. Това се казва в становище на Българската фотоволтаична асоциация по повод проекта за промени в закона за земеделските земи.Предвижданите промени включват забрана за строеж върху територии от първа до четвърта категория земеделски земи. Те са част от планирания от екоминистерството мораториум върху приемането на заявки за строителство на ВЕИ централи. Причината е бумът на инвестиционни намерения за изграждане на вятърни паркове и фотоволтаични инсталации. Ограничаването на възможностите за промяната на предназначението на земеделски земи за изграждане на централи за чиста енергия според асоциацията ще застраши стотици инвестиционни проекти, стойността на чието съфинансиране възлиза на над 50 млн. евро. От соларния бранш изразиха опасения, че ограниченията за строеж върху тези категории заедно със съществуващите вече забрани по "Натура 2000" и липсата на добра енергийна инфраструктура ще създадат допълнително ограничения пред проектите за възобновяема енергия.


В позицията се казва още, че асоциацията ще настоява забраната да включва само първите две категории земеделски земи. Браншовиците предлагат също да се въведат стимули за изграждането на ВЕИ проекти върху покриви, фасади, промишлени терени и необработваеми земи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK