Инвеститори в екоенергия заподозряха НЕК в конфликт на интереси

Инвеститори в екоенергия заподозряха НЕК в конфликт на интереси

© Надежда ЧипеваНамерението на Националната електрическа компания да изгради собствени електроцентрали на вятърна и слънчева енергия, огласено преди десетина дни, предизвика опасенията на инвеститорите от конфликт на интереси.


"Планираните инвестиции на НЕК в областта на възобновяемата енергия трябва да бъдат предприети внимателно. Това е необходимо за овладяването на конфликт на интереси между НЕК и клиентите й в областта на възобновяемата енергия, с които НЕК би могла да се конкурира", предупреди днес в съобщение до медиите Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА). Публикуваните в петък промени в проекта за закон за енергията от възобновяеми източници определят решаваща роля на Електроенергийния системен оператор, част от НЕК, от който ще зависи годишния таван за включване на нови зелени мощности.


Държавната компания обяви още, че няма да свързва частни проекти на възобновяеми енергийни източници поне до лятото с аргумента, че изчаква приемането на новия ресорен закон. Освен това мрежата на националния оператор няма достатъчен капацитет за присъединяване на нови мощности за чиста енергия в региони със засилен инвеститорски интерес като Североизточна България, където са повечето големи вятърни централи.


Макар от ветроенергийната асоциация да одобряват стремежа на държавната компания да развива проекти за зелена енергия, отказът от присъединяване "може да се окаже конфликтна зона" между държавата и бизнеса. Браншовата организация обединява собственици на вятърни паркове, производители на турбини и консултанти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK