Германска фирма ще прави вятърен парк за 150 млн. лв. в Шуменско

Германска фирма ще прави вятърен парк за 150 млн. лв. в Шуменско

© GE EnergyНов вятърен парк край шуменското село Красен дол ще бъде изграден от дружеството "ИВЦ България 4", съобщи фирмата. Проектът е на стойност около 150 млн. лева.


Централата ще обединява 21 ветрогенератора, като всеки ще бъде с мощност от 2 до 3 мегавата. На основа направените измервания се очаква добивът на енергия да бъде над 100 000 мегаватчаса годишно. По план вятърният парк трябва да започне работа през 2013 г.


Преди няколко дни министерството на икономиката издаде сертификат за инвестиция "клас А" на проекта . Документът дава право на облекчено административно обслужване на инвеститора.
Tова е вторият проект на германците, получил такъв сертификат. През пролетта беше обявен 140-мегаватовият ветропарк "Лозенец". Той ще бъде разположен върху земеделски площи под аренда край селата Лозенец, Земенци и Загорци в община Крушари, Добричко.


Компанията е дъщерна на германската Innovative Wind Concepts, която пък е съвместно предприятие на WKN Windkraft Nord AG и Siemens Project Ventures GmbH.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK