Еврокомисията започна процедура срещу България заради закона за ВЕИ

Еврокомисията започна процедура срещу България заради закона за ВЕИ


Заради забавянето на закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) Европейската комисия е започнала нова наказателна процедура срещу България. Това съобщиха за "Дневник" от пресслужбата на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.


До 5 декември 2010 г. всяка страна-членка трябваше да въведе в националното си законодателство изискванията на евродирективата за насърчаване на зелената енергетика. След като на два пъти отложи гласуването миналата седмица правителството най-сетне изпрати законопроекта в Народното събрание.


"Българските власти не ни изпратиха никаква информация. Искаме да видим националното законодателство, което транспонира изискванията на ЕС, заложени в директивата", коментираха експерти от ЕК.
С официално уведомително писмо Брюксел е поискал от българското правителство да изпълни разпоредбите на директива 2009/28/EC. Писмото представлява първа стъпка от наказателната процедура. Ако страната продължи да не изпълнява задълженията си, ЕК може да отнесе въпроса и до Съда на ЕС. Министерството на икономиката все още подготвя реакцията си и досега не е отговорило на "Дневник" във връзка с писмото.


Инвеститорите в зелената енергетика и доставчиците на ток очакват законът да сложи ред в отрасъла, като застопори изкупните цени на тока и въведе ясни правила за свързване на екоцентралите към електрическата мрежа. Като част от европейските си ангажименти до 2020 г. България трябва да задоволява 16% от енергийните си нужди от възобновяеми източници.


От пресслужбата на Йотингер допълниха, че още две държави-членки закъсняват със законодателните мерки, но не уточниха кои.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK