ГЕРБ циментира хаоса с цените на зелената енергия

Токът от фотоволтаични паркове ще се продава с преференции 20, а не 25 години<br />

© Reuters

Токът от фотоволтаични паркове ще се продава с преференции 20, а не 25 годиниСобствениците на централи, които произвеждат електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), няма да знаят по какви изкупни цени ще продават зеления ток и съответно как ще връщат заемите за екоинсталациите, преди да са ги построили напълно. В такава ситуация ще изпадне ВЕИ бизнесът с новите разпоредби в закона за еконергията, утвърдени днес от ГЕРБ на второ четене в пленарната зала на парламента.


Екоцентралите ще продават ток по цените, валидни към датата на получаване на т.нар. Акт 15, тоест непосредствено преди пускането на съоръженията в експлоатация, въпреки че в по-ранни варианти на законопроекта тарифата се застопоряваше при подписване на предварителен договор с мрежовия оператор. В комбинация с неясната преференциална тарифа, която също беше одобрена от депутатите, днешното решение прави почти невъзможно осигуряването на кредити, защото банките търсят прогнозируемост на приходите на енергийната инсталация, опасяват се експерти в бранша.


С днешните поправки парламентът възложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да определи тарифите според видовете източници, използваните технологии и различните производствени разходи, но не посочи точна формула, по която трябва да става ценообразуването. Този въпрос ще бъде развит в наредба към закона за енергетиката, но досега управляващите не са обявили публично каква ще е новата методика.
Според действащите в момента законови разпоредби тарифата също се фиксира на късен етап. "Цената е тази, която е валидна след датата на въвеждане в експлоатация, което е след Акт 15. Но по сегашния закон имаме яснота относно тарифата – знаем, че тя е Х и в края на ценовия период ще бъде Х плюс или минус 5%", коментира в интервю за "Дневник" шефът на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов. Така банките и предприемачите знаят формулата по-която спада преференциалната тарифа и могат да начертаят консервативен сценарий за намаляването на изкупните цени.


Депутатите окончателно намалиха срока за задължително изкупуване на енергия от фотоволтаици от 25 на 20 години, а за тока от вятърни паркове срокът се промени от 15 на 12 години. От министерството на икономиката и от енергийния регулатор неведнъж посочиха, че подобна мярка ще се отрази на преференциалните цени, които ще останат високи, за да се изплаща в инвестицията във ВЕИ в съкратените срокове.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 754 Весело

  като всичко друго до което се докосне ГЕРБ и това....

  bravy
 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 606 Гневно

  По-точното заглавие би било - ГЕРБ циментира цялата държава в хаоса на безхаберието си!

 3. 3 Профил на gtr
  gtr
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Правилно решение,всички бандити с мръсните си пари се бяха юрнали.

 4. 4 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ВЕИ са начин за източване на пари от джобовете на потребителите. Много мафиоти мислеха да се нагушат яко от тях, но май няма да могат. Ще поживеем и ще видим.

 5. 5 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#3] от "gtr":

  Бандитите вече са на клончето и се чудят как да изгонят другите. Правилното решение да няма фиксирани цени, а да има търгове за дадено количество енергия, които даде най-ниска цена да вземе договора. Моята оферта е 20 ст. на квт. има май разлика от 76ст фиксирана.

  икономист - неграмотник с диплома
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Разстроено

  ГЕРБ озна4ава стабилност ! Некадърници и мутри на шията на България и за нейна сметка.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Изглежда, при липса на стратегия какво да правиш, просто Заповядваш, Забраняваш, заМРАЗЯваш, ... и т.н. до изборите.

 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Решението е много правилно. Фирмите строящи зелените "централи" трябва да са наясно, че има финансов риск. Иначе може да се подпише едно споразумение при което се фиксира цената, след 6 месеца да се започне строителството като се изчака спадане цената на модулите и да се приберат хубави печалби.

 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  а още по-точното заглавие е МАФИЯТА Е БЯСНА! За първи път не става нейното.

  Дневник медиапул Прокопиев Костов Ковачки Банев и всички свързани с мафията със зелена енергия не могат да си намерят мясотото. Вместо гарантираното увеличение на тока и стотици милиони в техните джобове - фактически с цената на тока те си правят милионите Бойко ги остави с пръст в уста като НАМАЛИ годините за изкупуване на свръх скъпият им ток! И след като минат тия гарантирани години ще трябва да се кнокурират с омразните им Белене и Козлодуй!

  За сравнение Козлодуй продава на 40 стотинки Прокопиев и дневник продават на 700 лева!

 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Бойко удари ВЕИ мафията! Костов Прокопиев и олигарсите бесни!

  С един удар Бойко Борисов ни спести 5% увеличение на тока което щеше да е заради ВЕИ-то и мариците продадени от Костов! Но в същото време си създаде огромни врагове в лицето на всички инвестиращи във ВЕИ а това са предимно мафията и олигарсите - Ковачки Банев Костов Прокопиев и кръгове около знакови мутри.

  Какво напраи Бойко нареди на ГЕРБ да свалят с 3 години периода на гарантирано изкупуване на енергия от ВЕИ и така махне поскъпването на тока.

  Сега слугите на Косто ви Прокопиев от медиапул и дневник ще са бесни.

 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Имам едно предложение премиерът да предложи всички начело с Костов и компания дето не искат Белене да плащат цената на тока от Мариците продадени от Костов с гарантираните печалби по-големи от гарантираните печалби от продажбата от НДСВ на ЕРП-тата, а тия дето сме прагматици и искаме ЕВТИНИЯТ ТОК да плащаме цена на тока от АЕЦ Козлодуй и Белене?!?! А олигарсите и тарикатите и зелените да плащат и за тока наречената зелена енергия - вятър слънце и т.н. Да видим колко ДОБРОВОЛНО ще се навият да плащат скъпия ток на Ксотов и да се правят на независими и колко ще искат евтиня ток на Белене и Козлодуй Разликата между Белене и Козлодуй и мариците продадени от Костов с гарантираните печалби и зелената енергия е поне 10 пъти повишение на тока! МИНИМУМ!

  20годишните договори на Костов за мариците 1 и 3 са ГАРАНТИРАНИ на цена от 160 лв!

  Ето точните цени на които се продава токът на НЕК - токът от АЕЦ "Козлодуй" е 43 лв. , тази от слънчевите централи е 700 лв., от държавната "Марица изток 2" - 62 лв, а от частните "марици" продадени от правителството на ОДС и Костов- 160 лв."

  Забележете държавната марица 62лева а тези на Костов продават тока за 160лева!

  Каквото и да правят както и да строят Блене цената на тока от Белене няма да е повече от 100лева. Тоест двойна на тази от АЕЦ Козлодуй! На либерализиран пазар! Не както са продали мариците на ГАРАНТИРАНА БЕЗУМНА ПЕЧАЛБА!

  Щото ако Борисов направи като Костов и предложи 20 годишни договори за изкупуване на 160лева цена на тока от АЕЦ Белене НЯМА ДА ИМА ЕНЕРГИЙНА КОМПАНИЯ В СВЕТА КОЯТО ДА НЕ Е НАВИТА ДА ИНВЕСТИРА! А наглостта на Костов продал мариците на безценница и най-скъп ток и сегда плюе по Белене е наиситна без коментар!

  Така че АЕЦ Белене ще забави увеличението на тока и както в момента премиерът обеща че няма да допусне увеличение на тока то той може да изпълни това обещание САМО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ!

  През 2020 дали ако няма евтина ядрена енергия и ако пак е криза дали тогава премиерът(който ди да е той) ще може така щедро да се прави като Бойко на рамбо и да обещава да спре повишениеето на тока? Веротяно като избива от износа на ток или просто принуди ЕРП-тата на по-ниска печалба! Сега си представете че сме 2020 и помислете дали тогава няма да се хокате че плащате такива цени и за бизнеса и за домакинствата си задето не сте искали Белене само щото била руска и не сте мислили прагматично!

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Пак меко ги удариха. Аз бих орязал цените с 3/4 и щяхте да видите, че поне половината от т.нар. "инвеститори" изобщо нямаше да си тръгнат

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Весело

  Това не са инвеститори в истинския смисъл на думата. Вчера (19.04) на семинара в "Шератон" Левон Хамбарцумян им го каза право в очите, че не са истински инвеститори и се борят за достъп до един обществен ресурс - премиите за енергия от възобновяеми източници. Ще станат нормални инвеститори, когото цените се изравнят. Иначе, за тях няма никакъв риск. На практика сега получават косвено държавна гаранция за проекта си, като го плащаме всички ние.
  Прав е Бойко Борисов да ги нарита. Не съм му фен, но тук постъпва абсолютно правилно. Явно има добър нюх за далаверите (постига се с доста практика )!

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  ами аз ако искам да построя фурна за хляб, как да взема кредит, като не знам на каква цена ще продавам хляба, когато построя фурната?

 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Добро решение. Всички викат, че е замъгляване и т.н., но всъщност това решение ще изгони само спекулантите, които искат с 5ст в джоба да правят милиони. Защото истинските сериозни инвеститори имат и сериозен финансов гръб зад себе си. Другото са местни шмекери и мафиоти, които искат да си изперат парите. Пък и какво са ревнали толкова за тези ВЕИ - имаме да изпълним 16% до 2020, в момента имаме 15% от производството на ток и 10% от общата енергия. Което значи, че при капацитет на преносната ни мрежа около 12000 МВт, ни трябва още около 1 гигават ВЕИ енергия за следващите 9 години, което ми се струва, че не е никакъв проблем да се постигне и без толкова преференции, дори само от водните ресурси. А в тези сметки изобщо не е включено намалението на консумация на енергия от подобряване на енергийната ефективност.

 16. 16 Профил на Ken Lefkowitz
  Ken Lefkowitz
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#14] от "Камен":

  Камене, хлябът вече не е субсидиран продукт, определен по хрумването на някой чиновник. Има ПАЗАРНА цена, и банките разбират донякъде от пазари. Цената на зелена енергия се определя от чиновници, и никоя банка няма да рискува да прогнозира тяхни решения.

  До всички които повтарят ад хоминем атаки срещу някакви измислени мафиоти, нека измислите реални аргументи срещу ВЕИ, ако можете. Атаките и лозунгите само подчертават необосноваността на съответните позиции.

 17. 17 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ГЕРБ циментира хаоса ...Тъжна родна българска картина.

 18. 18 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Герб= тотален хаос.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Коментарите за хаос са смешни. Хаос беше настоящото положение, когато заявленията за ВЕИ-мощности стигнаха 3 пъти консумацията на държавата и никой не разбра, кой, как и защо точно той беше включен. Сега със закъснение изплуват малките срамни тайни, че едното слънчево паркче било лично на шефа на НЕК чрез сламен човек 22-годишния му син, другото пък било директно или индиректно на самите ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, които подобно на бакали от времето на комунизма, са си запазили дефицитната стока за себе си.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 20. 20 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#11] от "merkel":

  Ядреното лоби нещо пощръкля, ВЕИ им бърка в г...а А Костов е виновен и за цунамито в Япония, както и за чумната епидемия в Англия през стедновековието...

  Преференциални цени има навсякъде в ЕС, а инвестиционния риск при изграждането на такава централа е несравнимо по-голям от риска при "класическите" централи. Изключваме АЕЦ Белене, защото там имаме непредвидим екологичен риск поради силно мафиотизирания, при това руски проект.

  Път без препятствия не води до никъде.
 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  @20 еколог - има приятелю, и преференциални цени има, и зелено лоби има в ЕС - защото те там ги правят зелените технологии. Сименс, Вестас, КюСелс, да си чувал?
  За тях е добре целия свят да ги купува, и ако могат, ще кажат на Меркел не 16%, ами 66% да ни направи квотата, че да си купим още панели и турбини от тях.

 22. 22 Профил на Flady
  Flady
  Рейтинг: 240 Весело

  Голяма част от коментиращите по форумите найстина не знаят какви глупости сътворяват.
  Първо - голямата врътка е повишаване на срока за искупуване на тока от биомаса, в който официално интервю Цветелина Бориславова обяви ще че инвестира парите от продажбата на банката си.
  Второ - цената ще бъде определяна при сключване на договора, следователно само с кеш и солидни имоти ще можеш да строиш. Осве нтова за разлика от преди когато цената можеше ДЕКЕВР да я променя всяка година сега при сключване на договор ще остане непроменена за целия срок за изкупуване.
  Трето - най-важното определянето на цените при по късен етап и при неясни условия е че се създават условия за корупция, и за опция за отстраняване на бизнес конкуренти с помоща на държавната машина.
  Честито на победителите!

  Viva la Re.... rual development!
 23. 23 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#21] от "Камен":

  Така е, Камене, ама нали трябва развитие! Въглищата и урана свършват, за жалост. А повишението на цената на ел. енергията е стимул за икономии - пример петролната криза през 70 - те. А тези лобита изобщо не са най-страшните. Фармацевтичното, ядреното и петролното са по-кофти. А за WinDOOFS какво да кажем.
  Сори, малко спам се получи, ама...

  Път без препятствия не води до никъде.
 24. 24 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Вижте сега, добре е да се увеличават инвестициите в зелена енергия. Ама ние пак по нашенски - ще си осигуря сега договорчето, пък като паднат цените на панелчетата, тогава ще построя централката и ще си прибера двойно по - голяма печалба. Като се има предвид, че ако се построи централата навреме печалбата пак ще е много добра и гарантирана даже. ЕЕЕ, то че имаме нужда от ВЕИ имаме, но нямаме нужда да платим двойно повече за нищо.
  По цял свят се случва, законодателят прави един закон, вижда, че реалният ефект е различен от очаквания и взема мерки. Добре, че и при нас се случва.
  До Кунчо: По - високите цени за изкупуване на ток от ВЕИ се правят, за да се отклонят инвестиции в тази посока. При изключително бързото развитие на технологиите за добив и производство на ток, щената на инсталиран ват от вятърни турбини примерно се доближава до цената на централите на въглища. Е, защо трябва да осигуряваме цена на енергията от вятърната централа около двадесет пъти по - голяма от тази на въглищната, като се оказва, че разходът за построяването й и е максумум 3 пъти по - голям(смятаме, че вятърната централа ще работи да кажем 1/3 от годината, което не е точно така)???
  И защо трябва да осигурим днес(когато нямаме много ВЕИ) на един предприемач гарантирана печалба 25 години(и то като се вземат предвид разходите за ВЕИ преди 5 години) и да му дадем възможност да си построи централата след 15 години, та да му излязат турбините съвсем без пари. Нали искаме да стимулираме развитието на ВЕИ сега, не след 15 години. Тогава ми се струва, че ВЕИ биха могли да бъдат толкова ефективни и съответни със същите разходи за построяване като всички останали енергоизточници.

 25. 25 Профил на aleks66
  aleks66
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Б.Борисов, аз бих намалил цената на т.н. ВЕИ до средната на която НЕК купува тока от останалите централи т.е. около 6 ст. за киловатчас! Оше повече че слънцето и вятъра са безплатни! Дори и сега има технология която ще е рентабилна при тези цени но тя не е фотоволтаична и би осигурила върховото натоварване- през деня.
  Ако се откажем от Аец-Белене трябва да се построи някаква друга базова мощност -Тец Вец защото не можем без такава!

 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#1] от "Анна Тодорова":


  До коментар [#2] от "zenola":


  До коментар [#6] от "EREBUS":


  До коментар [#17] от "latch059":


  До коментар [#18] от "mi6osp":

  - Дежурните анти-коментатори! Едно добро нещо да стане вие пак няма да го отчетете ако е извършено от някой друг освен другаря Лостов!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "gtr":


  До коментар [#4] от "petkan":


  До коментар [#8] от "alabalko":


  До коментар [#9] от "merkel":

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Айде щом сте сложили и тук материал по темата, трябва да се отбележи задължително, че:
  Цените са "фиксирани" само за първата година. За втората и следващите се договаря за сметка на потребителите надбавка, която засега поне е тайна и фигурира в проектодоговорите за изкупна цена на субсидирана зелена нерегия на страницата на ДКЕВР като "ХХХ". Тази наглост е постигната под натиска на банковото лоби, гарантираща им, че каквото и да стане те ще са винаги на печалба, незвисимо как са оценявали рентабилноста на проектите, които са кредитирали. Това няма нищо общо с банковия бизнес, където банката задължително играе ролята на коректив за всеки бизнес проект и поема част от риска, заради което получава възнаграждение - лихви по кредита. Ако се елиминира риска и останат само печалбите на банката, това вече не е банкиране, а най-обикновена кражба на пари.
  И още:
  Въобще не ми пука за "опасенията на експертите" за не знм се какво си. Всеки, подчертавам ВСЕКИ, захванал се какъвто и да е бизнес, независимо дали става въпрос за пукне на семки или производство на космически апарати има "опасения" дали проекта му ще бъде успешен и влага усилия да го осъществи, незвисимо от обстоятелствата и промените на средата.
  Ако някой си мисли, че като подпише 20-30 документа и с това ще си осигури успешен бизнес за следващите 20-30години, нй-вероятно не е със всичкия си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK