Изкупните цени на възобновяемата енергия ще са константни за целия период на договорите

Преференциалните цени за изкупуване на електроенергията от възобновяеми източници ще бъдат константни през целия период на договорите за задължително изкупуване. Това прие днес парламентът при окончателното гласуване на новия закон за възобновяемите енергийни източници. Промяната ще гарантира прогнозируемостта на приходите и така ще улесни банковото им кредитиране. В същото време депутатите намалиха сроковете за задължително изкупуване на екоенергията. За фотоволтаичните централи той става 20 години при 25 по досегашния закон, а за вятърните се намалява от 15 на 12 години. За малки хидроцентрали (до 10 мегавата) и други видове ВЕИ срокът на договорите с НЕК и електроразпределителните дружества ще е 15 години.


Енергийният регулатор ще определя всяка година лимит за присъединяване на нови ВЕИ-мощности към мрежата по видове енергия - от вятър, слънце и вода, гласи още новият закон. При изчерпване на квотата присъединяването няма да спира, но допълнително пуснатите централи вече няма да ползват преференциалните изкупни цени. Инвеститорите ще внасят гаранция за присъединяване към мрежата в размер на 50 000 лева за всеки мегават инсталирана мощност над 5 мегавата. За мощностите под 5 мегавата предварително ще се заплащат по 25 хил. лева за мегават. Чрез това задължение се въвежда баланс на отговорностите между инвеститора и присъединяващото дружество, обясниха от икономическото министерство, което е вносител на законопроекта.


С новия закон депутатите са отложили задължението за смесване на биогорива с традиционните бензини и дизел за 1 януари 2012 г. От тази дата биосъставката в дизела трябва да бъде 5 процента, а от 1 юни 2012 г. - 6 процента. Биоетанолът в бензина пък трябва да е минимум 3 % от 1 юни 2012 г. и поетапно да достигне поне 9 % дял до 1 март 2016 г., решиха депутатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK