Еврокомисар настоя за задължителен дял на екоенергията и за 2030 г.

Кони Хедегор<br />

© EJC.net

Кони ХедегорЕвропейският съюз трябва да обмисли удължаването на ангажимента си към въвеждането на зелена енергия и да възприеме задължителни цели за дела й след 2020 г. Такова становище изказа еврокомисарят по въпросите на климата Кони Хедегор пред британския в. "Гардиън".


Това е първият случай, в който Европейската комисия повдига въпроса за задължителни цели след 2020 г., когато изтича настоящият ангажимент за 20% дял на възобновяемите източници (ВЕИ) в крайното енергийно потребление.


"Трябва да избегнем задънената улица на изкопаемите горива. Трябва да обсъждаме цел за възобновяемата енергия през 2030 г. Нуждаем се от амбициозни цели. Това е начин да изпратим дългосрочен сигнал към зелената енергетика – че тя няма да престане да расте след 2020 г.", обяснява разпалено Хедегор. Пред "Гардиън" тя е отказала да посочи конкретен процент за дела на ВЕИ след 2020 г., но вестникът цитира източници, според които е икономически изгодно до 2030 г. зелената енергия да заема 40% от енергийния микс.
В Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК обаче смятат, че засега не са нужни цели за периода след края на десетилетието.


Опитите за удължаване на зеления ангажимент вероятно ще срещнат съпротивата някои държави като Полша и Италия, които се бореха срещу целите за 2020 г., когато те бяха обявени през 2007 г.


През март Брюксел представи т.нар. Пътна карта за преход към нисковъглерона икономика до средата на века. Според документа делът на нисковъглеродните технологии – ВЕИ, ядрена енергия и инсталации за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS), в електроенергийния микс трябва да достигне 75-80% до 2030 г.


Нов ангажимент означава подкрепа на производство на възобновяема енергия срещу лобисткия натиск над Брюксел от страна на газовата индустрия, която се опитва да представи газа като по-евтина "зелена" алтернатива на ВЕИ, коментира "Гардиън".


Натискът на газовите компании е вдъхновен от бързото навлизане на алтернативните методи за добив на горивото. Такъв например е извличането на газ от шисти чрез т.нар. хидравлично разпукване (fracking). По данни на газовата индустрия вероятно съществуват достатъчно "неконвенционални" запаси от газ, за да се захрани човечеството с енергия за още два века.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Европейското късогледство става умопомрачително...

  Това, което ТРЯБВА, г-н комисар, е да се използват всички усилия и ресурси, за да се достигне по използваем ядрен синтез. Това е изходЪТ. Дали токамак, дали студен синтез, все от някой храст ще изскочи заекът. Това ще ни освободи завинаги от енергийния шантаж на световните цигани. А не вятърните мелници и фотоволтаиците.

  В споровете за и против ядрените реактори, идеята за управляем синтез съвсем се изгуби, бидейки заменена от идеи за мелници и фотоволтаици.

  Agenda-та на зеленашите, или поне на агресивната и креслива част от тях, е да се спре и дори реверсира техническия прогрес и експанзия. Заяждането с ядрените реактори не е самоцел, а абсолютно целенасочено - щом се спират АЕЦ И се спират ТЕЦ и цените на енергийните източници растат, неизбежно ще трябва да се мине през яки икономии и да се стигне до спиране на индустриални мощности и деградация на жизнения стандарт на хората. На зеленашите идеята за контролиран синтез хич не отърва, щото там опасността от радиационно замърсяване е пренебрежима (ерго, не могат да плашат хората), а източникът е изобилен (ерго, не могат да плашат с изчерпване). Ако се реализира масово ядрен синтез, мечтата на зеленашите да ни върнат по пещерите и дърветата става абсолютно илюзорна.

 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До 2030 над половинат енергия ще е ядрена. Регулациите на задължителни дялове на ВЕИ са просто схема за източване на пари от балъците (още известни като "граждани".

 3. 3 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой чувал ли е за Браунов газ и приложението му в бензиновите двигатели!?

 4. 4 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Другарката Хедегор просто брани родното датско производство на системи за зелена енергия, екосистеми, екопродукти, горене на отпадъци и т.н. Нищо повече. Дания развива ВЕИ усилено и сериозно инвестира още от петролната криза 1974. Наскоро, доста самоуверено управляващата партия обяви цел - енергийна независимост до 2020. Смех! В година на парламентарни избори всичко е възможно...

 5. 5 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [#1] "Това, което ТРЯБВА, г-н комисар, е да се използват всички усилия и ресурси, за да се достигне по използваем ядрен синтез."

  ТОКАМАК уви засега не е работещ енергията е повече от получената. Поне засега. Проблем е термоядреният синтез. А това със студеният си мисля че си беше менте. Виж има друг проект с лазери но и там засега вложената енергия е повече от получената.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 6. 6 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [#1] "Agenda-та на зеленашите, или поне на агресивната и креслива част от тях, е да се спре и дори реверсира техническия прогрес и експанзия" ... "А не вятърните мелници и фотоволтаиците. "

  Това е Гнусна Лъжа !!!!! "реверсира техническия прогрес ..." - Каква лъжа!!!

  Добри фотоволтаици ( 30% КПД ) има още от 70те години но за съжаление адски скъпи, Руснаците са ги измислили за спътниците. Днес има много НОВИ технологии (нанотехнологии) и нови материали, точно техническия прогрес е в основата на зелените технологии. Също ако незнаеш - 1.3 kWt е слънчевото греене за 1 метър-квадратен. Усреднено за към географската ширина си има таблици ... Областта е много обещаваща за нови открития (научни) ....

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 7. 7 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [#3] Я обясни че да разбера правилно ли се досещам, 10x?

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 8. 8 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  офтопик до Модераторите на Дневник-Капитал
  Дали можете за включите при "медали" id.capital.bg/ger
  Категория "ЕКОЛОГ" и неговият под-вариант
  "ЕКОЛОГ-ЗАТОПЛИСТ"

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 9. 9 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Partakesh Понеже не обясни - яз потърсих и намерих това:

  "Но любимата демонстрация на Юл Браун е ДА ИЗМИНЕ С КОЛА 1600 КМ БЕЗ ГОРИВО само бидон с 4 л. вода и две Браунови батерии, които преобразуват водатата в газ. Брауновият газ е получен чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят."

  ЩЕ ТЕ ПОМОЛЯ Partakesh [#3] да си отвориш учебника по Физика и да видиш какво е вечен двигател от 1ви и от 2ри род както и да разгледаш обясненията защо и 2та са НЕВЪЗМОЖНИ.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK