Окончателно: Парламентът изхвърли соларните панели от плодородните земи

Окончателно: Парламентът изхвърли соларните панели от плодородните земи

© Георги КожухаровСтроежът и разширяването на електроцентрали на слънчева енергия върху земеделски земи вече е възможен само върху териториите от пета до десета категория или върху неполивни терени. Такива промени в Закона за опазване на земеделските земи прие днес на второ четене в пленарната зала Народното събрание, съобщи БТА.


Депутатите потвърдиха решението от миналата седмица на парламентарната комисия по земеделие. От Българската фотоволтаична асоциация обявиха промените за дискриминационни. "Няма ограничение за ползване на земеделска земя с цел изграждане и/или експлоатация на ТЕЦ, АЕЦ, хотели, заводи, голф игрища, автокъщи, бензиностанции, пътна инфраструктура", се казва в съобщение на бизнес асоциацията, изпратено преди дни до медиите.


"Не е дискриминационна мярка. Следва да изхождаме от това, че земеделската земя е особен вид собственост съгласно нашата конституция и в този смисъл за съхраняването на земеделското й предназначение няма проблем да бъдат прилагани определени режими за ползването й. Предложението, което бе прието, беше с оглед точно на това земеделската земя да се съхрани за земеделско ползване", подчерта днес председателят на земеделската комисия Десислава Танева, цитирана от "Фокус".
Според БФА дори всички инсталирани до момента мощности да попадат във въпросните земи,  слънчевите паркове ще покрият много под 1% от площта им.


Изключения от забраната за монтиране на фотоволтаични панели в обработваеми земи от първа до четвърта категория ще се правят в случаите когато произведената енергия се използва за собствени нужди.


Строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им може да се извършва за оранжерии, гласуваха още народните представители. За обектите, свързани със земеделското предназначение на земята, промяната ще става по ред, определен от земеделския и строителния министър.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Весело

  Браво! Това е много добра и логична стъпка! В повечето държави е разрешено само върхусгради, индустриални терени, сметища и т.н. безполезни площи

 2. 2 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  За справка, АЕЦ Козлудуй и Белене заемат десетки хиляди декари, именно в най плодородната земя край Дунава "Златията".

 3. 3 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Неутрално
 4. 4 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Срам ме е че съм българин и че ни управлява такова правителство. Вместо да се опитват да стимулират развиването на зелената енергия, те се опитват всячески да си оправдаят проекта АЕЦ Белене. А преди да дойдат на власт се тупаха в гърдите, че ще го прекъснат. При това АЕЦ Белене е проект който евентуално би се изплатил след 50-60 години, когато сигурно няма да има нито една останала АЕЦ... Да не говорим колко време ще им трябва да я построят, ако изобщо го направят.

 5. 5 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Гневно

  Никой нормален човек, дори еколог не е съгласен със сегашния вариант за развитие на зелена енергия. В момента, поради нереално високите изкупни цена има са само тарикати, наркодилъри и перачи в този сектор (като изключим тук там-там някой нормален инвеститор).

  Аз съм най-големия привърженик на такъв вид енергия, но докато от ЕС не позволят драстично намаляване на изкупните цени съм съгласен с всякакви методи на ограничаване на този сектор.

  Защо Соларната система на Гугъл, монтирана преди 2 години (по-скъпа, макар и китайска) може да се изплати за 6.5 години при 13 цента за киловат (при 1.8 пъти повече слънчева енергия годишно), а ние да плащаме по 55 цента за киловат.

 6. 6 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1083 Весело

  Земя,като една човешка длан!
  Но по-соларна ти не си ни нужна!
  Щастлив съм аз,че твойта кръв е южна!
  И пълен с вятър твоят стар Балкан!

 7. 7 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Иванов":

  Що за довод вадиш? АЕЦ е 1 с тенденция да станат 2. Слънчевите централи са супер ниско ефективни на квадрат площ - ако не направят ограничение ще нацвъкат де що има свободни декари земя.

 8. 8 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#7] от "c0ng0":
  А ти Конго колко фотоволтаични парка в България знаеш да има изградени в момента? Точно защото в момента фотоволтаиците са с много ниско КПД, защото трябва доста поддръжка, отделно ако искаш да извлечеш максимума от него трябва да се изгради tracking система, която, колкото е по-голяма фотоволтаичната клетка, толкова е по-скъпа. Като изобщо не сте запознати, защо изобщо се обаждате. Това винаги ме е дразнило в българите, всеки претендира че разбира от всичко. Разберете няма специалист по всичко!
  Само за сравнение в Германия, Китай и САЩ инвестициите в енергия от възобновяеми източници са най-големи.

 9. 9 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ........Само за сравнение в Германия, Китай и САЩ инвестициите в енергия от възобновяеми източници са най-големи.
  До коментар [#8] от "Жоро":

  Да, така е, но в САЩ енергията от тях не се изкупува по-скъпо

 10. 10 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петър Иванов":

  Не на АЕЦ Белене !!!
  Не ни трябват повече централи с ядрен разпад. Много са опасни и скъпи.

 11. 11 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 221 Гневно

  До коментар [#9] от "chevyvolt":
  Ти в момента промяната в закона за невъзможността за изграждане на фотоволтаични паркове върху обработваема земя ли обсъждаш или цената на изкупуване на енергията от възобновяеми източници? И ако не е по-висока няма да има никакъв стимул никой да инвестира в такива паркове, което би забавило развитието на фотоволтаиците. Ок съгласен съм че има пропуски в закона, но в крайна сметка, се опитвам да обсъждам статията, а не закона за изкупуване на енергия!

 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Може ли някой да ми каже , електроенергията от водноелектрически централи за зелена енергия ли се смята и ако не, защо??? Може ли някой да ми каже , какъв % е добиваната у нас от водноелектрически централи електроенергия и какъв % трябва да е съотношението "чиста" - "мръсна" електроенергия ??? Може ли някой да ми каже добиваната от зелени енергоизточници постаевни в на пътя на прелетните птици , зелена ли е , или бракониерска ???
  Може ли някой да ми каже един , два , или три язовира на река Дунав , с водноелектрически централи и мостове над тях , зелена електроенергия ли ще произвеждат , в какво количество и могат ли да заместят проектите за АЕЦ???

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Защо трябва бедната ни държава да пълни гушите на местни крадливи мутри за перки трета употреба и за загробена със слънчеви панели плодородна земя , вместо да ги вложи във малки и големи водноелектрически централи???
  Отговорът е прост и елементарен. Защото има едни пари за крадене от ЕС и простият матрял и нашта мутра трябва с аверите си да ги окраде !!!

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Извинете ме за във-то , но бях афектиран от наглостта на манипулаторите !!!

 15. 15 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#11] от "Жоро":

  Не може да се обсъжда само едното или само другото. Нещата са в система и са свързани.
  Не ме разбирай погрешно. Наясно съм, че цената трябва да е по-скъпо от общия енергиен микс, за да има стимул, но не чак толкова. Съответно, съгласен съм да плащам повече (да субсидирам), но не искам моите субсидии да отиват за разрушаване на околната среда и стратегическия ресурс - обработваема земя, при положение, че из цялата страна е пълно с непотребни индустриални терени и сгради.

 16. 16 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":
  А ти кимба 3 колко прелетни птички си видял мъртви, около тези перки? Процентът на тези прелетни птички е незначителен, при изграждането на вятърни централи не се заема особено обработваема земя и пак питам ти лично колко ФОТОВОЛТАИЧНИ ПАРКА в България знаеш да има изградени и на каква площ? Колко от тази така наречена обработваема земя се обработва наистина и колко пустее. По добре вместо да пустее да има такъв парк. Така ще се обучат кадри, които ще могат да обслужват такава техника, може да се появят някакви компании, които да развиват тази техника и т.н.. И мутрите мисля, че избират да си перат парите с хотели и в други нетехнологични сфери, а не със зелена енергия!

 17. 17 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#13] от "kimba3":

  Няма пари за крадене от ЕС. ПАРИТЕ СА НАШИ!!!

 18. 18 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Жоро, много си назадничав за съжаление и май точно ти си нямаш никакъв хабер за това което се говори. Защо ще заемаш плодородна земя бе приятелю, когато само покривите на панелките в България са предостатъчни да се ослънчим всичките. И ако всички инвестират в това да си панелизират покривите и да ползват енергията от собствените си инвестиции, не само от АЕЦ няма да имаме нужда...

 19. 19 Профил на email
  email
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И пак ще кажа, Жоро наистина си много тъп, при перките не става въпрос за умрели оптички, а за това, че нарушават спокойствието не само на птичките ами и на други животни и те просто бягат от местообитанията си ... хайде спри да говориш глупости вече приятелю... по приказките ми приличаш на 14 годишно хлапе.

 20. 20 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Неутрално

  И за това очевидно и на слепците нещо е трябвало да има обсъждания и гласувания??? Боже, боже-колко тъпота!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 21. 21 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Жоро":

  След като ТУК си неразбран , защо не отидеш да инвестираш фотоволтаици в Германия , китай и САЩ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":

  ВЕЦа може да бъде ВЕИ, може и да не бъде. Вецове, които се правят на възобновяеми източници, разбирай малко поточе, по което не градиш нищо друго е зелен. Перка, която е построена след задължителния ОВОС, което включва и птиците е зелен. Дали се прави така - не знам.
  Иначе процента е 16% от потреблението. Засега сме постигнали около 12%.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "Жоро":

  За разлика от теб аз мога да събера 2+2 без да уча ядрена физика или микроелектроника. Тия доказаните "учени" икономисти докараха глобална криза, други учени построиха непотопяем Титаник и супер сигурна Фукушима. Недей толкова вярва на учените или поне вземи учи и ти нещо да видиш какво толкова ще се промени в главата ти.

 24. 24 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":

  На Дунава аз лично съм виждал само една ВЕЦ Тя е на около 100 км нагоре след като преминеш границата при Брегово и се минава по моста на язовирната стена в Румъния . По него съм минавал многократно , защото е по удобен и ефтин от ферибоота .

  А ако минеш през ферибоота и тръгнеш към Арад , пак минаваш покрай язовира .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 25. 25 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Весело

  Не, бе, да разрешат, право на собствениците на земята е - само че без да поемат задължения да купуваме електроенергията, произведена от тия дивотии!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 26. 26 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Да, мярката е дискриминационна, но правилна!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Браво! Мъдро решение И без това земя над 4-та категория бол. И необработваема при това

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#25] от "Cartel":
  Ами те оня ден доста понамалиха преференциите за соларните паркове. Смешното е, че не се похвалиха шумно пред българската общественост. Нямаше как да се похвалят, щото същия ден Боко се изцепи пак за АЕЦа. И се мотивира с 800те лева
  Щяха да му вземат аргумента, ако се бяха похвалили подобаващо
  А за собствениците не си прав Тях ги няма там. Я са в София, я в други градове, е в чужбина. При аренда 60-100 лв. на декар годишно, бая земя ще отхвърчи не само за фотоволтаици, а и за какво ли не.
  Все пак си прав, намаляването на преференциите намалява натиска върху плодородните земи

 29. 29 Профил на Dimitar Toshkov
  Dimitar Toshkov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "Жоро":

  "По добре вместо да пустее да има такъв парк. Така ще се обучат кадри, които ще могат да обслужват такава техника, може да се появят някакви компании, които да развиват тази техника и т.н."

  Според теб колко хора 'обслужват' един такъв парк?
  1,000?

  За да нямат високи разходи ще има едно джипче с един дежирен екип и това е.

  [ Място за вашата реклама ]
 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  А ти # 16 Жоро , ащо като си толкова убеден , че си прав си маниполирал минусите ??? Защо минисът който ти поставих излезе като + ???

 31. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  До #22-Тони - Не случайно ми излезе пришка на пръста за да изписвам водноелектрическа централа , вместо ВЕЦ!

 32. 32 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  До #26 - Чардо - спомням си още по социалистическо за някакви бързеи ,които могат да се укротят от България и Румъния край Свищов , с язовирна стена с мост по нея , който също би носил приходи . Още тогава се пишеше за водноелектрически централи по Дунав и с минимален пад , но с добър КПД , поради големият дебит на реката , но кой да ги изрови и види...
  Нали трябва да се краде бързо , ефективно и в срок !!!
  Майната му на матряла и на територията България!!!

 33. 33 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":
  kimba3 написа: "електроенергията от водноелектрически централи за зелена енергия ли се смята и ако не, защо"

  И на мен ми е интересно, нямам представа как се смята тук. Но при земетресение, язовирите са не по-малко опасни от АЕЦ, последствията от рухване на язовирна стена и последвалият потоп могат да доведат до хиляди жертви.
  А за зелената енергия - и аз съм "за", но само ако нещата са поставени на разумна основа. Ясно е, че тя може да е единствено и само спомагателна, а основните източници на енергия трябва да са други - за да върви напред, цивилизацията ни има нужда от все повече енергия, на по-ниска цена. Или вървим към бъдещето с нови енергийни източници (след 2035, ако с проекта ИТЕР всичко е наред), или се връщаме назад, трети път няма.

 34. 34 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#16] от "Жоро": Жореее, пустеещи земи от 1 до 3 категория в България практически няма. Ако има, е за една год, примерно, заради някаква неразбория.
  Доходността от тези земи непрекъснато нараства, като се добавят и доплащанията. Все пак стимулът фотоволтаичен парк е доста силен и изкусителен в момента и може да доведе до бели. И аз съм за зелената енергия - в т.ч. и фотоволтаичната, ама от известни регулации си има нужда. Видяхме какво стана с черноморието.

 35. 35 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Изключението само за "собствени нужди" влиза в противоречие с

  чл.19 от конституцията и КС трябва да се самосезира. Свободната

  стопанска инициатива е най-святата нужда, право и задължение.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 36. 36 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":

  Миналата година енергията добивана от ВИЕ е приблизително 15%. От тези проценти най-голям е дела на ВЕЦ /до 10 МW/ - около 85%, следват ВтЕЦ и ФЕЦ /малко сложно се получи с тези проценти от проценти/.
  Тъй като за произведената от тях енергия се заплащат преференции, вероятно тази енергия се счита за зелена.
  Не знам как се разглежда енергията от ПАВЕЦ "Чаира" , защото там генераторите работят около 9 часа, а пък те се зареждат с ел. енергия от АЕЦ Козлодуй.

 37. 37 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам приятел, който притежава 5 дка фотоволтаици - около 6квтч/пик в земеделска земя, двойноследящи. Персоналът му се състои от 0 души. Има интернет камери вместо охрана, дистанционно отчитане и на 2 месеца ходи сам да си мие панелите и то ако не е валял дъжд.

  Има ли живот след демокрацията ?
 38. 38 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  Това става малко като кучèто с кокала - нито го яде нито го дава. Не може соларна енергия - добре, ама защо не може и земеделие. Няма какво да се лъжем земята пустее, стопаните не могат да се конкурират с чуждата продукция, защото не получават помощите от ЕС.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 39. 39 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#1] от "chevyvolt":

  Даааа,ама в повечето държави земята се засява,а не пустее като в БГ, така че това ме навява на мисълта че парламента се занимава с глупости вместо с истинските проблеми !!!

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#8] от "Жоро": Ами аз от кога приказвам, че кпд на фотоклетките е 10-15% и от откриването на ефекта до сега не е повишен. Ниска плътност на енергийния поток, неуправляемост, невъзможност за планиране. Под панелите им вирее само бръшлян. Ако тая енергия наистина ни е необходима, а не може да се разчита, че слънцето ще грее денонощно, значи трябва да се дублира с управляемо производство. Тогава за какво ни е ?

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3": В нашия участък на Дунав язовири не могат да се строят. Цяла северна България лежи на льос. Той има неприятното свойство като се намокри /поради повишаване на нивото на подпочвените води/ да се сляга. Всичко построено на терена отива на майната си ! Освен това , Румъния трябва да строи по брега дига без която Дунавът ще стигне до Карпатите.

 42. 42 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Ще се сетите! Да видим обаче, какъв ще е последващият контрол! Там винаги става "издънването", нали!?

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#32] от "kimba3": Идеята за язовир на Дунав е от началото на 50-те години. Тогава Енергохидропроект направи детайлно картографиране на нашия бряг , но се отказаха като разбраха за свойствата на льоса.

 44. 44 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "Life-Giving":
  Земята пустее и защото няма кой да я обработва, причините са комплексни. От доста години зеленчукопроизводители водят "война" за всяка една бабичка "берачка".

 45. 45 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 432 Неутрално

  chevyvolt
  Ако обичаш изброй поне 3 такива страни. Плииииййсс!

 46. 46 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Соларното изто4ване на Държавна пара.............трябва нацяло да се спре......

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 47. 47 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Жоро, не се хаби пич! Именно защото тъпоглавите малоуници са мнозинство, сме най-бедната държава в ЕС!
  Апропо.
  Алооооо еколозите!
  Я се изкажете, кои категории земя се обитават от най-много видове?
  Един жокер - дали са тези от които не излиза зем техника (1-т кат) или тази от 5-та нагоре?

 48. 48 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  До коментар [#2] от "Петър Иванов":

  "...За справка, АЕЦ Козлудуй и Белене заемат десетки хиляди декари, именно в най плодородната земя край Дунава "Златията"..."

  Да не забравяме, че при определени обстоятелства АЕЦ-овете така добре могат да "наторят" тая най-плодородна земя, че да й държи влага за много стотици години. Тогава ще излезе и ползата от файдата. Нищо не е загубено...

 49. 49 Профил на коритаров
  коритаров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Жоро":

  Като те е срам стани турчин - ем мангалска държава ем не ги е срам - само за тебе е!

  Всеки иска но не всеки може
 50. 50 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Весело

  Най-после и този парламент направи нещо добро за народа!

 51. 51 Профил на Parvan P. Parvanov
  Parvan P. Parvanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Какъв отговор от бюрократката. Подготвен предварително, безкрайно генерализиращ и въобще не отговаря на аргумента на бизнес асоциацията, която твърди, че ги дискриминират, защото на други електроно-произвеждащи бизнеси им е разрешено да строят върху тези типове земя. 52. 52 Профил на petkan
  petkan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз съм собственик на земя 3-та и 5-та категория. Фотоволтаични панели и ветрогенератори ще монтират в земята ми само през трупа ми. Земеделската земя трябва да си остане земеделска. Няма да дам на разни мафиоти и престъпници с много пари да печелят от земята и от джоба ми. Защото тези ВЕИ направо ни бъркат в джобовете. Приветствам решението на НС.

 53. 53 Профил на spiridon
  spiridon
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Жоро":

  Акъли като теб ще застроят всичко с панели и тогава какво? Тока ли ще ядете, а?
  Разбира се, че ще е забранено. В противен случай всеки малоумен мутро-идиот ще окоси житото, за да си оглежда зурлата в соларните панели.

 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Отвреме-навреме парламентът в България вземе , че направи нещо смислено.

  Човек ще реши, че е случайно, дявол да го вземе...чак ме е страх да се зарадвам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  междудругото в мутренските среди в последната една годита се говори само за соларни паркове. умря далаверата от строителството и сега това е модерно. всеки някакъв парк подготвя и некви страшни цифри му се въртят в главата. евала на управляващите, че усетиха нещата и почват някакви действия. ако не се променят правилата измислени от кобурга и гея ставаше страшно за държавата.

 56. 56 Профил на Flady
  Flady
  Рейтинг: 232 Разстроено

  Добра е промяната, но отново има една вратичка - че може да се строи върху неполивни земи, т.е. плащаш 1000 лв. на "Напоителни системи" и те ти удостоверяват, че земята е неполивна и няма изградени системи за напояване, които биха могли да я обслужват. За съжаление в момента асоциацията на слънчевите енергетици само се пени за пред публика, а всъщност вдигат наздравици за промяната, хем екозащитниците доволни, хем те си строят кадето си искат!

  Viva la Re.... rual development!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK