Слънчевите мощности в Европа нараснаха със 120% за година

Слънчевите мощности в Европа нараснаха със 120% за година

© ReutersИнсталираните нови фотоволтаични мощности в Европейския съюз са нараснали със 120% през 2010 г. спрямо предходната година. Това показват статистически данни, обобщени в доклад на експерти и инженери за сайта "Наблюдател на възобновяемата енергия" (Observ'ER).


Миналата година в общността са монтирани 13 023 мегаватпика (мВтР - при най-голямо натоварване) фотоволтаици спрямо 5918 през 2009 г. Така общо в ЕС вече работят над 29 000 мВтР слънчеви електроцентрали. В това не са включени инсталираните системи, които чакат свързване към електрическите мрежи. Изчислена на човек от населението, соларната мощност е нараснала от 32.6 ватпика на 58.5, показва статистиката от доклада "Фотоволтаичен барометър".


Водеща сред държавите членки е Германия, в която миналата година са монтирани 7411 мВтР, следвана от Италия (2321), Чехия (1490) и Франция (719). България се нарежда на 14-о място с 11.5 мВтР за 2010 г., което е над два пъти повече от инсталираната фотоволтаична мощност година по-рано – 4.3 мегавата. Място по-назад в класацията изненадващо заема слънчевият Кипър с по-малко от 3 мегавата от фотоволтаика. Според доклада Ирландия и Латвия въобще не развиват този тип енергетика.
Експертите обясняват огромния ръст на пазара с двете последователни години на рязък спад в разходите по тези проекти. В началото на 2009 г. инсталационните плащания за най-малките централи (под 100 киловатпика) са били близо 4000 евро на киловатпик, а година по-късно са намалели с около 1000 евро, показва справка с Германската асоциация на соларната индустрия. В началото на 2011 г. разходите допълнително са спаднали до 2546 евро на киловатпик.


Според "Наблюдателя на възобновяемата енергия" тенденцията на спад на разходите ще продължи и ще достигне нови, по-ниски нива. Така до няколко години в страните с относително високи цени за производство на електричество цената на енергията, произвежда у дома от соларни панели, ще се изравни с тази, продавана от търговците на ток, прогнозира Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (ЕPIA).


Спадащите разходи свариха неподготвени повечето национални схеми за насърчение на зелената енергия, коментират авторите на доклада. Разликата между инсталационните разходи и нивата на субсидиране предизвика спекулации и необуздани разноски за потребителите. Лошото управление и планиране на насърченията вероятно ще навредят на растежа на европейския пазар в следващите няколко години, изтъкват експертите.


Много държави членки ще последват примера на Испания, която преди две години въведе много силен контрол върху развитието на соларния си пазар. Поради първоначално високите субсидии Испания все още разполага с огромно количество инсталирани централи – над 3800 мегавата. Пред нея е само Германия със 17 370 мегавата.


Произведените количества електрическа енергия от слънцето също се увеличават – от 14 370 гигаватчаса през 2009 г. на 22 450 гигаватчаса миналата година. Водачи са Германия, Испания, Италия и Белгия. Анализаторите обаче отчитат нарастващата роля на Китай в производството и доставката на соларни компоненти. Китайски компании държат около 38% от производството на фотоволтаични клетки в света, следвани от германските (15.4%), японските (12.4%) и тайванските си конкуренти (12.1%).Тенденции


- Анализаторите очакват общо увеличаване на дела на слънчевия ток в крайното потребление. Само в Германия до края на 2011 г. делът ще достигне 3% спрямо 2% в края на миналата година.
- Пазарът в Италия прегрява. Целта на страната до края на десетилетието е да инсталира 8000 мегватпика фотоволтаици, но анализаторите очакват над 6200 мегавата да заработят в близките години.
- През 2010 г. в Чехия са инсталирани близо 1500 мегаватпика фотоволтаични мощности. Напълно неподходящите свръхстимули за тази технология са предизвикали прегряване на пазара. Една от основните причини е малката разлика между изкупните цени за енергията от малки и големи инсталации - близо 50 евроцента на киловатчас. За да охлади наплива, правителството въведе данък за производителите на слънчев ток.
- Натоварването на номинална мощност на фотоволтаиците варира силно в различните държави. За 12 месеца в Германия соларните системи работят средно 900 часа, докато в Испания те генерират ток почти 1700 часа.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 561 Неутрално

  При една разходка миналата седмица в Гърция видях, че и там изнникват навсякъде фотоволтаици. Чакам с нетърпение момента, когато цените ще позволят да си ги монтираме по покривите и градините вкъщи.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Чудесно! Бавим още 1-2 години до спукването на балона и тея джунджурии ще ги купуваме по 2 за лев

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  ''В началото на 2011 г. разходите допълнително са спаднали до 2546 евро на киловатпик"

  >>> правете си сметка какво грухане е паднало. 1400 kWh от кв.м. добив за нашата географска ширна, 1 квп, сиреч 10 кв.м. на цена от 2546 евро, 0,40 евро за квч -> избиване за 1 година, а по закон имат още 24 годинки на горе-долу същата цена....Това 100% рента го няма ни в заложните къщи, ни в наркотиците

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 4. 4 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Весело

  Ние изчакваме да понапреднат още малко технологиите и слънчевите да ги комбинират с лунно-звездни волтаици и за през нощта. Тогава вече денонощно ще имаме безплатна енергия и ще осъществим ком. мечтата в БГ. Съветската власт отдавна я осигурихме, остана ни електрификацията само...

 5. 5 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  циник - този път бъркаш. чети хубаво, 1 инсталиран кВп в германия работи на усреднена пълна мощност 900 часа в година, значи произвежда 900 кВч. по 30 цента мисля е там (сега даже май стана 25) = 270 евро брутен приход, или малко над 10% годишно. но нетното е доста по-малко. все пак имаш поддръжка, техник минава редовно да замери, инверторите отвреме-навреме се сменят, диспечер дежури в подстанцията, някой гастарбайтер бърше с един парцал като се напрашат панелите, данъци има...
  нетната печалба сигурно е най-много 6-7%.
  разбира се, за испания сметката е друга при 1700 часа работа. но там пък намалиха повече тарифите.

 6. 6 Профил на pascaleto
  pascaleto
  Рейтинг: 395 Весело

  Е ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО ЗАГЛАВИЕ !!!

 7. 7 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  SUPER !!!! Там е бъдещето и то дори при сегашните шир-потреба с ефективност 15%

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 8. 8 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Весело

  Вижте това Слънчеви панели с ефективност 50%

  Quantum dots with built-in charge boost solar cell efficiency by 50%

  http://www.physorg.com/news/2011-05-quantum-dots-built-in-boost-solar.html

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK