Инвеститори във вятърна енергия ще настояват за поправки във ВЕИ закона

Себастиан Ньотликс от ветроенергийната асоциация разяснява етапите при изграждането на вятърна централа<br />

© Анелия Николова

Себастиан Ньотликс от ветроенергийната асоциация разяснява етапите при изграждането на вятърна централаЗаконът за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), приет от парламента през април, ограничава възможностите за банково финансиране на вятърни централи. Такова мнение изрази пред "Дневник" изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс.


Според инвеститорите застопоряването на преференциалните изкупни цени за зелено електричество е стъпка в правилната посока, но тези тарифи трябва да са ясни, преди да е започнало строителството на централата. В закона е записано, че токът от ВЕИ се продава по цени, валидни към датата на получаване на акт 15 от строителния надзор, т.е. непосредствено преди екомощностите да заработят. Никоя банка не би отпуснала кредит за такъв проект, ако не знае предварително по каква тарифа ще се изплаща заемът, обясниха от браншовата организация.


"В България цената на електричеството за домакинстава е най-ниската в Европейския съюз. В момента токът от вятър е само с 2 ст. на киловатчас по-скъп от средната цена за бита, но до две години той ще стане по-евтин", прогнозира Ньотликс. Енергията от вятърните паркове се продава от 14 до 19 ст. на киловатчас според мощността на централата, показва справка в сайта на енергийния регулатор ДКЕВР.
По повод днешния Глобален ден на вятъра асоциацията организира изложба на перки, турбини, авиационни светлини, измервателни уреди и други технологии, използвани във вятърната енергетика. Ньотликс разказа на посетителите на Националния политехнически музей как протича изграждането на един вятърен парк. В началото предприемачите изследват силата и колебанията на въздушните течения, а след като се избере подходящо място за централата, витлата и роторът на турбините (които са по-дълги от размаха на крилете на "Джъмбо джет") се превозват по вода и суша. Инсталирането на кулата с ветрогенератора и свързването на съоръжението към разпределителната и преносната мрежа са последните стъпки, преди съоръжението да заработи за 20 – 25 години.


Заради измерванията, осигуряването на необходимите документи и техническата работа пускът на централата отнема значително време. "Със сигурност накрая ще сте с 5 години по-стар, откакто сте започнали проекта", коментира Себастиан Ньотликс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK