Регулаторен пропуск спира ВЕИ централи с европейско финансиране

Регулаторен пропуск спира ВЕИ централи с европейско финансиране

© ReutersНовите централи за електричество от възобновяеми източници (ВЕИ), които ще се строят с европейски или държавни средства, ще трябва да почакат до следващото лято. Причината е, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е определила цените, по които субсидираните екоинсталации ще продават ток на мрежовите оператори, а това блокира изпълнението на проектите.


От 1 юли влязоха в сила нови преференциални изкупни цени на електричеството от екоцентрали, изчислени според приетия през пролетта закон за ВЕИ. За наземните слънчеви централи тарифите все още са високи – между 485 и 583 лева на мегаватчас без ДДС, макар и по-ниски спрямо действащите през предходните години.


Целта е да се привлекат инвестиции в сектора при разумни разходи за потребителите. До 2020 г. България трябва да постигне и 16 на сто дял на зелените източници в крайното енергийно потребление, какъвто е европейският ангажимент на страната.
Високите тарифи обаче не важат за инсталации, построени с публични субсидии – в закона се прави разграничение между централи, изградени с търговски капитал или заем, и такива, изградени с европейско или национално подпомагане. Изкупната цена за последните ще е по-ниска от общите преференциални цени, за да се избегне двойното субсидиране, съществуващо по стария закон.


Тарифата обаче трябва да бъде вписана в бизнес плановете на кандидатите за европейски средства. Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) подпомага изграждането на малки централи до 1 мегават, но заради регулационния пропуск няма как да бъдат представени изчерпателни документи, обясни пред "Дневник" Николай Христов.


Инвеститорът кандидатства по мярка 312 от селската програма (развитие на микропредприятия) с проект за слънчев парк. Мярката разполага с общо 248.9 млн. лв. и по нея се покриват до 80 на сто, или до 200 000 евро, от инвестиционните разходи. Заявления по мярка 312 за тази година ще се приемат от 31 октомври до 11 декември, показва графикът на държавен фонд "Земеделие", който администрира програмата.


Новата тарифа за централи със субсидии вероятно ще бъде факт от догодина, обясниха за "Дневник" от ДКЕВР, без да посочват конкретна причина за забавянето. По закон регулаторът определя цените всяка година до 30 юни и това означава, че специалната тарифа най-вероятно ще влезе в сила през идното лято.


По стария закон за ВЕИ двойното подпомагане е било практика. По думите на Христов има "поне три проекта", които работят по този начин. В началото на годината от фонд "Земеделие" се оплакаха, че проектите за зелени централи често са некачествени. Държавата заподозря злоупотреби.


Причината е в изкуствено разделени проекти, по които са внесени заявления за съседни парцели от различни фирми, но чиито собственици са свързани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK