Южна Корея откри най-голямата електроцентрала в света за енергия от приливите и отливите

Избори 2022

Южна Корея официално откри електроцентрала за енергия от приливите, която се очаква да бъде най-голямата в света, съобщи UPI.


Инсталацията "Шихуа" е с капацитет 254 мегавата и ще бъде напълно завършена през декември, но вече функционира частично. През август в експлоатация бяха включени 6 от общо 10-те й генератора. Докато всичките не заработят, най-голямата приливна електроцентрала в света остава френската "Ранс" с мощност от 240 мегавата.


Новото съоръжение в Корея е изградено на западния бряг близо до Сеул, на терен, където от 1994 г. съществува язовир с дължина 12.7 км. Той е резултат от опит на властите да създадат сладководно езеро. След замърсяването му обаче е взето решение за изграждането на електроцентралата "Шихуа" като средство за пречистване на водата.
Инсталацията може да покрие енергийните нужди на половин милион души, съобщава южнокорейското правителство, цитирано от UPI. Очаква се тя да спестява на бедната на ресурси държава над 860 000 барела петрол или около 93 млн. долара годишно. Южна Корея е един от най-големите вносители на енергия в света, на пето място по внос на петрол и на второ по внос на втечнен природен газ. 43% от електроенергията й в момента се произвежда от вносни въглища.


Очаква се новата електроцентрала да намали и въглеродните емисии на страната с 320 000 тона.


През август 2008 г. правителството обяви, че "нисковъглеродният зелен растеж" е новата визия на Южна Корея за преодоляване на предизвикателствата на климатичните промени и задаващата се енергийна криза. Зелената стратегия на страната предвижда намаляване на зависимостта от изкопаемите горива и насърчаване на развитието на алтернативни източници на енергия. В нея е заложено изграждането на общо 6 приливни електроцентрали по западния бряг.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK