ЕРП-тата са нащрек за некачествен ток от екоцентралите

ЕРП-тата са нащрек за некачествен ток от екоцентралите

© Георги КожухаровЕлектроразпределителните предприятия (ЕРП), към чиито мрежи са свързани централи за електричество от възобновяеми източници, следят стриктно параметрите на тока, подаван от екоинсталациите.


Непостоянни източници като слънцето и вятъра понякога влошават качеството на енергията, с която доставчиците на ток захранват крайните си клиенти, оплакаха се представители на ЕРП по време на конференцията "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", организирана от "Капитал".


"Имаме наблюдения за вкарване в мрежата на енергия с по-ниско напрежение и честотни отклонения", каза Иван Гюровски, зам. изпълнителен директор с ресор "Стратегическо развитие" в "ЧЕЗ Разпределение". Дружеството е купило над 700 специални уреда, които ще бъдат поставени в определени точки по веригата и ще следят качествените показатели на електричеството. Гюровски не е доволен и от компютърното управление на мрежите в страната: "IT продуктите не са на нивото, на което искаме да са".
Шефът в ЧЕЗ обаче призна, че на места кабелите и другата инфраструктура са твърде стари – на над 30 години, което също създава проблеми при преноса на енергия.


От дружеството Е.ОН, което поддържа разпределителната мрежа в Североизточна България, където са съсредоточени много вятърни паркове, предложиха автоматично прекъсване на връзката с производителя при подаване на енергия с влошени параметри. Доставчиците на ток оправдаха мерките с желанието на крайните клиенти да получават качествена услуга.


"ЕРП задават техническите изисквания за качеството на тока в договорите с инвеститорите. Нямам информация някой да е бил ограничаван, защото не е успял да ги спази", коментира за "Капитал Daily" председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов.


Неяснота около мрежовия капацитет


На конференцията доставчиците на ток обясниха още, че не знаят как точно да информират държавата за свободния капацитет на мрежите си. Според Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) централите за екоенергия се присъединяват приоритетно, но големият наплив в някои региони изчерпа възможностите за свързване на нови инсталации. ЕРП трябва да развиват мрежите си и да докладват за мощностите, които могат да поемат всяка година.


"Една е свободната мощност до подстанцията, друга е през един далекопровод на 20 км от нея", коментира Анатоли Симеонов от управителния съвет на "Е.ОН. България мрежи". По думите му в разпределителните компании не знаят дали свързването на малки обекти - съответно до 30 или до 200 киловата, трябва да се съгласува с Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК). По закон малките инсталации минават по облекчен режим, който не отчита влиянието им върху общия свободен капацитет. Е.ОН предлага още ЕСО да играе по-голяма роля при определянето на мощностите за присъединяване.


Досега инвеститорите са поискали свързване на общо 16 000 "зелени" мегавата, като около 30% от тази мощност е потвърдена с предварителни и окончателни договори с мрежовите предприятия, съобщиха от енергийния регулатор. "Електроенергийната система на страната разполага с около 10 000 мегавата инсталирана мощност. Сами си давате сметка, че всички ВЕИ заявки са неизпълними", каза членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.


От 1 декември до 1 юли догодина ще действат изкупните цени за ток от зелени централи, изградени с европейска или национална финансова подкрепа, каза още Харитонова. Тарифите ще помогнат на много предприемачи да придвижат фотоволтаичните си проекти по Програмата за развитие на селските райони, която отпуска безвъзмездно до 200 000 евро за ВЕИ инсталации.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Има толкова системи за синхрон на параметрите на ВЕИ с тези на Системата,че този въпрос е изкуствен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Весело

  Е какво й е некачественото? Мирише ли ?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 3. 3 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 496 Неутрално

  ЕРП-тата си търсят оправдание, за да не включват източници, чиято енергия е по-скъпа, а иначе си прибират процентите за "зелена" енергия от сметките на консуматорите. Звучи твърде грубо и неточно това "некачествен ток", явно журналистическа измислица. Източници, чиято честота и напрежение не отговарят на стандарта просто не могат да се включат в паралел с мрежата и ако има качествена защита, се изключват при намаляване на честотата и напрежението. В противен случай има опасност от разпадане на системата.

  Post tenebras spero lucem
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Гневно

  НЕЩО БОЙКОТ НА ЗЕЛЕНОТО ЛИ УСЕЩАМЕ ИЛИ ЩО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Физиката не ми беше силна страна, но с риск да задам тъп въпрос, да попитам...Как може да "подават" към мрежата, щом напрежението им било по-ниско нейното?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#3] от "Паяков":

  Tова обаче не е вярно. ЕРП-тата имат право на 16% рентабилност на продажбата. Колкото по-скъп токът, толкова по-висока базата за печалба. ЕРП-тата тайничко се подсмиват, какъв чеп го чака българският потребител след още 1-2 години бум на ВЕИ

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Значи ако това е вярно:

  "Досега инвеститорите са поискали свързване на общо 16 000 "зелени" мегавата, като около 30% от тази мощност е потвърдена с предварителни и окончателни договори с мрежовите предприятия, съобщиха от енергийния регулатор."

  Моментално трябва да се закрие АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица 1,2,3 и 4 и за проект АЕЦ БелЯ-НЕ да не се споменава повече!


  До коментар [#2] от "Distributed":

  Честотата е много важно да е точна. Възможно е някои ВЕИ-та да не отговарят на някои от условията.

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "jjelev":
  вярно е,но дано не се стига до там да закриваме базови мощности,че има да зазъникаме зимата на тъмно и да се печем лятото без климатици.

 9. 9 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 724 Неутрално

  С частни средства трябва да се построят по-постоянни източници на енергия, която не изхвърля много вредни емисии (централи за биоенергия от отпадъчни материали и централи на природен газ, които да се включват, когато вятъра/слънцето отслабнат).

 10. 10 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "eurogi":

  Да, така е! Но просто ми направи впечатление количеството 16 000 МЕГАВАТА!!!

  Дали няма грешка? Или аз греша?

  Доколото не ме лъже паметта АЕЦ Козлодуй е 4 х 440 МВата + 2 х 1000 МВата, Мариците са общо с Брикел-а към 3000 МВата, а Белене пък май трябваше да е 2 х 1000 МВата.

  Така, че мен лично числото 16000 МВата ми звучи или объркано или СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНО.

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "jjelev":
  Не няма грешка,наистина толкова бяха заявките преди новия закон да влезе в сила.Повечето от тях обаче бяха от сорта,дай да получим становище за някой проект,пък после дано успеем да го препродадем на някой друг.След като новия закон влезе в сила,в него се изискваше заплащане от страна на инвеститора на гаранционен депозит в полза на ЕРП-то в размер на 25 000 лв.на мегават за проекти до 5 мвт и 50 000 лв.на мегават за проекти над 5 мвт.Това естествено отся много от нереалните проекти,но останаха около 30% от тях с платени депозити,което е около 4000 мвт и пак е много.Очаква се от тях евентуално да се реализират половината-около 2000 мвт.А когато смяташ по-горе мощностите,имай предвид следното-инсталираната мощност е едно,а друго е произведената енергия.АЕЦ със 2000 мвт ще произведе годишно около 15000-16000 мегаватчаса електроенергия,докато 2000 мвт ВЕИ от които да речем 1600 вятърни ще произведат 3000 мегаватчаса,и 400 мвт слънчеви-550 мегаватчаса,или общо 3550 мегаватчаса електроенергия.Това много често се премълчава от зеленото лоби,когато се говори за бъдещето на енергията.И понеже това е специфична материя и е нормално повечето хора да не са запознати с нея,понякога се стига до объркване и надценяване на потенциала на възобновяемите източници.истината е ,че едва ли някога ще успеем да преминем изцяло на ВЕИ-винаги ще е някакъв микс.

 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  И аз не бях добре по физика, но предполагам по същия начин, по който стига "некачествен" ток до крайният потребител.

  Преди десетина години, на вилата ми, беше ми писнало от слабото напрежение. По съвет на един приятел, поставих нов електромер, отчитащ само токът с параметри 210/240V, естествено одобрен и монтиран от отризираните за целта лица.
  При по-ниско напрежение, просто не го отчиташе.

  И се почна една веселба, замервания, мрънкане. И така докато не оправиха напрежението.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#11] от "eurogi":

  Благодаря за пояснението, моята сметка е доста, така да се каже, "бакалска".

  Явно совите не са това, което са...

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK